Yapı Magazin
Bosch, Bağlanabilirlik ve Dijital Dönüşümde Büyük Adımlar Atıyor

Bosch, Bağlanabilirlik ve Dijital Dönüşümde Büyük Adımlar Atıyor

Bosch Termoteknik, enerji verimli ısıtma sistemleri, sıcak su çözümleri ve soğutma sistemleriyle dünyanın önde gelen tedarikçilerinden. Sektörün, enerji verimli ısıtma sistemleri, sıcak su çözümleri ve soğutma sistemleri noktasında, dünyadaki teknolojik gelişmelere de bağlı olarak iç pazarda ortaya çıkan güncel ihtiyaçları nelerdir?

Bosch Termoteknik’i farklı konuma taşıyan en önemli özelliği; İklimlendirme sistemlerinde yüksek teknolojiler geliştirmesi ve ürünlerinde bu teknolojileri kullanmasıdır. Örnek olarak ısıtma kazanlarında akıllı kontrol paneli, duvar tipi cihazlarda modülasyon, yoğuşma, bağlanabilirlilik gibi teknolojik kavramları sektöre kazandıran firmayız. İlk duvara asılı ısıtma cihazını üreten ve daha sonrasında, bu cihazlarda yoğuşma teknolojisini ilk kullanan firmalardan biriyiz. Duvar tipi cihaz üretimi konusunda Bosch’un ciddi bir tecrübesi var. Dünyanın her tarafında milyonlarca cihaz üretiyoruz. Sadece Manisa Fabrikamızda, bugüne kadar sekiz milyonun üzerinde yüksek teknolojili kombi üretildi. Aynı zamanda ısıtma kazanlarında ilk akıllı kumanda panellerini ürettik. Ürettiğimiz bu kumanda panelleri, ısıtma sistemlerinde kullanım kolaylığı ve verimlilik anlamında yeni bir çağ başlattı. Bosch olarak teknolojiyi kullanmaktan öte aynı zamanda üreten bir firmayız.

Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası, 2018 yılında sektöründeki başarıları ve verimliliği göz önünde bulundurularak Bosch Global tarafından verilen “En iyi Fabrika_No1@TTPlant” ödülüne layık görüldü. Bu ödülün sizin için taşıdığı anlamı da belirterek, buradaki fabrikanın üretim kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz? Buradaki üretimin, Türkiye ve Bosch'un faaliyet gösterdiği diğer dünya ülkeleri için taşıdığı önem nedir?

Bosch Termoteknik Manisa Fabrikamız, Bosch genelinde en büyük kombi üreten fabrika olmasıyla Bosch Global içinde stratejik önem taşımaktadır. Bosch fabrikaları arasında yapılan değerlendirme sonucunda da bu bağlamda “En iyi Fabrika_No1@TTPlant” ödülüne layık görülerek başarılarımızı pekiştirmiş olduk. Fabrikamıza ve ürünlerimize yaptığımız yatırımlar, her sene ödüllendiriliyor; en iyi Ar-Ge ödülüne layık görülüyoruz.

Uzun ömürlü, yüksek verimli, çevre dostu, enerji tasarrufu sağlayan ve yenilenebilir enerjiye dayanan ileri teknolojilerden faydalanmak noktasında, yeni Bosch Condens 2300i W kombinin kullanıcılara sağlayacağı faydaları bizlerle paylaşır mısınız?

Yoğuşmalı kombi alanında beş sene üst üste liderliği elinde bulunduran Bosch markamızın son çıkardığı yeni nesil kombisi Condens 2300i W yoğuşmalı kombi, üstün teknolojisi ve 24 Kw kapasitesiyle enerji verimliliğinde A sınıfında yer alıyor. Yenilikçi tasarımı ile Bosch’un yeni kombisi, daha estetik görünüyor ve düşük ses seviyesiyle evlerdeki konforu da artırıyor. Bununla birlikte kombi, modülasyonlu oda kumandası ile kullanıldığında A+ sınıfında enerji verimliliği sağlayarak sektörde dikkat çekiyor.

İç mekan hava kalitesini arttırmak noktasında ürettiğiniz aksiyal fanlar, sektördeki rakipleriniz arasında öne çıkmanızı sağlayan hangi farklara sahiptir?

İklimlendirme alanında müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda da ev, ofis ve mağazalarda kullanıma uygun olarak tasarladığımız Bosch domestik fanlar, iç mekan hava kalitesi ve buna bağlı olarak konfor seviyesini yükseltmek amacıyla ürün gamına eklendi. Bosch, ürün portföyünde bulunan farklı kapasite ve özelliklerdeki aksiyal fanlar ile duvar, kanal ve tavan gibi çeşitli uygulama alanları için de çözüm sunuyoruz. Dört farklı modeli bulunan duvar tipi aksiyal fanlarımızın tümünde, ürünün çalışmadığı zamanlarda havada bulunan partiküllerin ve kötü kokunun ters yönde akışını engelleyen ve tek yön hava akışı sağlayan geri akış klapesi bulunuyor. Ayrıca düşük ses seviyesi ile ön plana çıkan Fan 1700 serisi, gelişmiş iç tasarım seçenekleri sağlayan yeni bir çözüm sunuyor. Fan 1700 serisi kullanıcılara kişiselleştirilmiş ürün oluşturma imkanı tanırken, düşük ses seviyesi ve düşük enerji tüketimi sayesinde, konforlu ve tasarruflu havalandırma sağlıyor. Dört farklı dekoratif panel alternatifi, mekanın iç tasarımıyla uyumlu renk seçenekleriyle fan gövdesine de kolaylıkla monte edilebiliyor.

 

Şirketinizin 40 yıldır sürdürdüğü eğitim faaliyetlerini teknik çatı altında toplayan Bosch Termoteknik Akademi, bünyesinde vermiş olduğunuz eğitimlerden, bu eğitimlerin amaçlarından bahseder misiniz? Bu eğitimleri alan insanlar, sektörde nasıl fark yaratıyor veya yaratacak?

Akademimiz bünyesinde bulunan İstanbul, Manisa ve Ankara’daki eğitim merkezlerimizde teorik eğitim salonlarımız, ısıtma ve klima sistemlerine özel uygulamalı eğitim salonlarımız bulunuyor. Uygulamalı eğitim salonlarımız, çalışan ısıtma ve soğutma ürünleri ile donatılmış olup, ihtiyaca yönelik uygulamalı eğitimler için tasarlanmıştır. Uygulamalı ve teorik eğitim salonlarımızda düzenlediğimiz planlı eğitimlerimizin yanı sıra Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlediğimiz eğitimlerde de iş ortaklarımız ve HVAC pazarının önemli oyuncuları ile bir araya geliyoruz. Bayi, alt bayi ve yetkili servislerimize sunduğumuz planlı eğitimlerin dışında; üniversiteler, meslek yüksek okulları ve meslek liseleri ile ortak projeler yaparak, sektörümüzün gelecekteki oyuncularının eğitimine de katkıda bulunuyoruz.  Bahçeşehir Üniversitesi’nde COOP Programı çerçevesinde “BOSCH Termoteknik- HVAC Systems” isimli verdiğimiz ders ile mühendislik öğrencilerine hem sektörümüzü tanıtıyor hem de  teknik  bilgi birikimimizi, geleceğin mühendisleri ile paylaşıyoruz. 2009 yılından beri süregelen bu program, mühendislik fakültesi öğrencileri tarafından yoğun talep görmektedir. Bunun dışında farklı üniversitelerden gelen eğitim taleplerini de mümkün olduğu kadar karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca, yine üniversite ve lise öğrencilerine İstanbul’da bulunan genel müdürlük binamızda ve Manisa Fabrikamızda düzenlediğimiz teknik gezilere katılım imkânı sunuyoruz. Ayrıca meslek lisesi öğretmenlerini Manisa Fabrikamızda teknik gezi ve eğitim amaçlı ağırlıyoruz. Meslek liselerimizden bize gelen teknik donanım taleplerini de imkânlarımız çerçevesinde değerlendirip, okullarımız ile iş birliklerine imza atıyoruz. Bu iş birlikleri dahilinde bu yıl, İzmir Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Tesisat ve İklimlendirme Bölümü Laboratuvarlarını ihtiyaca yönelik olarak, Bosch Termoteknik Akademi adı ile yeniledik. Yenilenen eğitim salonlarında hem meslek lisesi öğrencilerimiz eğitim alabilecek hem de firmamız, partnerlerine yönelik eğitimler için bu salonları kullanabilecektir. Özellikle meslek liselerine yapılan yatırımın ülkemizin geleceğine ve sektörümüze yatırım anlamına geldiğini düşünüyoruz. Öğretmenlerimize teknik bilgi ve birikimimizi aktararak, bu bilgi birikiminin öğretmenlerimiz vasıtasıyla sektörümüzün geleceğini oluşturacak öğrencilerimize aktarılmasını hedefliyoruz. Ayrıca meslek lisesi öğrencilerine, servislerimizde staj imkânı bulması için de destek oluyoruz. Gerek üniversitelerin teknik fakülteleri ile gerekse meslek liseleri ve meslek yüksekokulları ile ilişkilerimizi daha da geliştirerek sektörümüze ve ülkemize teknik eleman yetiştirilmesine daha fazla katkıda bulunabilmeyi arzuluyoruz.

Dijitalleşmenin getirdiği bağlanabilirlik unsurunu kattığınız ürünler ile yeniliklerin önünü açıyorsunuz. Bu noktada tasarımı ve özellikleri ile öne çıkan yeni ürününüz ise Bosch Easy Control akıllı oda kumandası. Bu ürünüz hakkında, pazarda yarattığı fark ve kullanıcıya sağladığı avantajları değerlendirerek bilgi verir misiniz?

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayından itibaren satışa sunulan yeni akıllı oda kumandamız Easy Control, hem tasarımı hem de özellikleri ile fark yaratıyor. Akıllı telefon ile istediğiniz her yerden kumanda edebileceğiniz Easy Control sistemi sayesinde evinizdeki tüm odaların sıcaklılarını istenilen yerden tek tek kontrol edebiliyorsunuz. Bununla birlikte varlık algılama özelliği de olan yeni akıllı oda kumandamız, sıcaklığı kullanıcının günlük ısınma rutinine uyarlayarak yüzde 26’ya kadar enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Peki, dünyada meydana gelen dijital değişmeleri, pazarda ulaşılabilirlik, müşteri ile ilişkiler ve satış noktasında yansıtmak için yapmış olduğunuz çalışmalar var mı?

Bosch, özellikle internete bağlanabilen cihazlar konusunda, geleceğe yönelik ciddi yatırımlar yapıyor. Gelecekteki ürünler de bu yatırımların bir yansıması olacak. Cihazlarımızla ilgili memnuniyet verici geri dönüşler alıyoruz. Aldığımız şikayet oranları, yok denecek kadar az. Tüm bu sebepler neticesinde, Bosch ürünlerinin, kullanıcılara sağladığı en büyük avantajın teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Fakat sadece bu yetmiyor. Bayi ve servis ağınızın da tecrübeli olması ve onların da teknolojiyi kullanması gerekiyor. Çünkü siz isterseniz, dünyanın en iyi cihazını üretin, tüketiciye uzman bir bayi ve servis ağıyla hizmet veremiyorsanız; teknolojik cihaz üretiminin hiçbir anlamı kalmıyor. Bu anlamda, sunduğumuz diğer bir avantaj da bayi ve servis ağını oturtmuş bir firma olmamız ve bu iş ortaklıklarımızda da teknolojiyi kullanmamız. Servis hizmetlerimizde kâğıt ve kalemi kaldırdık. Her şey elektronik ortamda yapılmakta. Bayi ve servislerimize sunduğumuz teknolojik çözümler sayesinde, verilen hizmetin süresi kısalmakta ve kalitesi artmaktadır. Bütünsel olarak baktığınızda; markamız bir teknoloji devi ve arkasında ciddi bir tecrübe var. Bu da her anlamda kullanıcılara avantaj sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda, yoğuşmalı cihazlar, bağlanabilir cihazlar ve hizmetler pazara yayıldığında, tüm sektör daha fazla gelişecek. Daha inovatif cihazlar ve hizmetler gelecek. Bunlar da olumlu gelişmeler. Çünkü rekabet aynı zamanda birbirini çekme etkisi yaratır. Herkes birbirini harekete geçirmek için itici bir güç unsuru oluşturur. Sonuçta sektör gelişir.

Bosch Climate 5000 VRF serisi içinde yer alan iklimlendirme ürünleri, sahip olduğu teknolojiler, kaliteli tasarım ve doğru çözümler noktasında iklimlendirme sektörünün hangi ihtiyacına nasıl karşılık veriyor?

Bosch Termoteknik olarak yalnızca sıcak su ve ısıtma sistem çözümleri sağlamakla kalmayıp; oteller, havaalanları, hastaneler, alışveriş merkezleri, ofis binaları, rezidanslar gibi yüksek kapasite ihtiyacı olan ticari binalardan, tek bir villaya kadar tüm yapılarda verimli iklimlendirme için kısaca VRF dediğimiz, değişken debili soğutucu akışkan sistemleri de sunuyoruz. Bosch’un VRF sistemler ürün gamında; Heat Pump (2 borulu) SDCI ve DCI serisi, Heat Recovery (3 borulu) RDCI serisi, Heat Pump Mini VRF MDCI serisi dış üniteler, farklı iç mekan tasarımlarına uygun kaset, kanal, yer/tavan ve duvar tipi iç üniteler, ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları, bireysel ve merkezi kumanda sistemleri yer almaktadır. Tüm bunlarla beraber geçtiğimiz yıl pazara sunduğumuz Eurovent sertifikalı, 2 borulu ve geniş kapasite aralığına sahip yeni VRF serimiz S5DCI ile pazarda güçlü bir ivme yakaladık.

Bosch Grubu’nun önemli ihracat üslerinden biri olan ve 41 ülkeye ihracat yapan Bosch Termoteknik Türkiye, İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği (İSİB) tarafından iklimlendirme sektöründe en çok ihracat yapan ve en çok kombi -su ısıtıcısı ihracatı yapan firma olarak 2 ayrı ödüle layık görüldü. Bu noktada Bosch Termoteknik Türkiye’nin iklimlendirme pazarındaki konumunu değerlendirir misiniz? Bununla birlikte ihracat yapılan lokasyonları ve bu lokasyonlardaki pazar durumunuzu (marka bilinirliği, tercih edilirlik ve satış adedi açılarından) paylaşabilir misiniz? 

İklimlendirme sektörünün ihracat lideri olarak 2018 yılında, Manisa’da bulunan fabrikamızda 850 bin adet kombi ürettik. Bu üretimimizin yüzde 70’ini başta İngiltere, Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri, Kafkaslar, Orta Doğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzak Doğu’daki toplam 41 ülkeye ihraç ettik. İhracat başarısının yanı sıra Bosch Grubu’nun önemli bir üretim ve Ar-Ge üssü olan Manisa Fabrikamız ile dünyanın en fazla kombi üreten tesisleri arasında ön sıralarda yer alıyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Sosyal marka olmak Bosch Termoteknoloji olarak bu sene stratejimizin odak noktalarından bir tanesi.  Bu doğrultuda, müşteri ile buluştuğumuz her noktada, onların deneyimlerini üst seviyeye taşımak hedefindeyiz. Sosyal medya da bizler için son kullanıcı ile etkileşime geçtiğimiz en önemli mecra. Geleneksel pazarlama yöntemleri ile tamamına erişemediğimiz müşterilerimize farklı içeriklerle ulaşırken, aynı zamanda çift taraflı etkileşim imkanı da yakaladık. Müşterilerimizin yorumlarını 7/24 gözlemleyebildiğimiz ve çözümleyebildiğimiz sosyal medya platformları bizi müşterilerimize daha da yakınlaştırdı. Müşterilerimizden gelen talepleri onların ihtiyaçları doğrultusunda bu projeye özel çalışan sosyal medya iletişim sorumlumuzla kişiye özel çözümler üreterek çözüyoruz. Bu müşteri odaklı yaklaşımımız, şirketimizi sosyal marka olma hedefine doğru taşıyan en önemli etkenlerden oldu.

Etiketler:

Bosch, Bağlanabilirlik, Dijital, Dönüşümde, Büyük, Adımlar, Atıyor

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter