Yapı Magazin
KARKİM Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Çağdaş Bayraktar: Değişen İhtiyaçlara Yenilikçi Yaklaşımla Cevap Vermek Zorundayız

KARKİM Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Çağdaş Bayraktar: Değişen İhtiyaçlara Yenilikçi Yaklaşımla Cevap Vermek Zorundayız

 

Türkiye’nin önde gelen hazır beton ve yapı kimyasalları üreticisi olarak inşaat ve gayrimenkul yatırımlarıyla sektördeki gücünü destekleyen Kar Beton, İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu- 2018” sıralamasında 277’inci sırada yer aldı. Yapı Magazin Ekibi olarak başarılarınızın devamını dileyerek ve konuyla ilgili duygu ve görüşlerinizi alarak röportajımıza başlamak isteriz.

2018 yılında 277’nci sırada olmak dünden bugüne başarılan bir şey değildir. 2019 yılı itibariyle 50 yıllık bir firmayız. Bu başarı, çalışmalarımızın üstüne bir şeyler koyarak, basamakları teker teker çıkarak elde edilen bir başarıdır. Zirveye çıkmak zordur ancak orada kalabilmek daha da zordur. Bizler hem zirvede kalıp hem de sistemi daha yukarıya taşıyabilmek adına tüm gücümüz ile çalışmaya ve gelişmeye devam etmekteyiz

2018 ve 2019’u kapsayan iki yıllık periyotta beton, nakliye anlamında uzun süre taşınabilir ve uzağa götürülebilir bir malzeme olmadığı için, betonun iç pazarında ciddi bir gerileme ve daralma söz konusu oldu. Kar Beton’un bu noktada 254 Milyon gibi bir ciro ile 277’nci sıraya yükselmiş olma başarısını nasıl değerledirir misiniz?

Kar Beton’un 30 yıla yakın bir geçmişi var. Piyasada tabii ki olumsuzluklar var ama bu olumsuzlukların bizi çok etkilemediğini söyleyebilirim.  Talepte bir eksilme oldu ama arzda da bir eksilme oldu. Hal böyle olunca, durum nötrlendi ve beton üretimimizde önemli bir eksilme olmadı. İlerlememiz yapılan program ile örtüşecek şekilde devam ediyor.

Teknolojinin geliştiği, bilgi birikiminin hızla arttığı günümüzde, insan ihtiyaçları değişiyor.  Uygulamada yeni teknik ve teknolojilere ulaşabilmek, böylece daha hızlı sonuç alabilmek; daha verimli, daha dayanıklı ve çevreci ürünlere ulaşabilmek artık çok önemli. İnşaat sektörünün yıllar içindeki gelişimine şahit olan lider bir üretici olarak yeni ihtiyaçlara yönelik, doğru ürünleri üretmek noktasında gerçekleştirmiş olduğunuz güncel Ar-Ge çalışmaları, sektöre sunduğunuz yeni ürün ve teknikler var mı?

Dünya inşaat sektörü sürekli bir gelişim içerisinde. Gelişmelere bağlı olarak ihtiyaçlar da güncellenerek yeniden şekilleniyor. Türkiye inşaat sektörü de gelişmeler sonucu meydana gelen yeni ihtiyaçlara cevap vermek zorunda. Bu amaçla Ar-Ge faaliyetlerimiz durmadan devam ediyor. Öncelikle mevcut ürünlerimizi geliştirmekte, sonrasında yeni ürünler ile yeni ihtiyaçlara karşılık vermek adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Gerek zemin kaplamaları gerek su izolasyonlarında yeni ürünlerimiz, 2020 itibariyle ortaya çıkacaktır. Son kullanıcılara hitap edebileceğimiz ürünler noktasında geliştirmeye çalıştığımız yeni ürünlerimiz olacaktır. 

Karkim yalıtımla alakalı geniş ürün gamlarına sahip. Özellikle su yalıtımı yönetmeliği ile birlikte zemin kaplamaları ve su yalıtımına da ağırlık verdiniz. Su yalıtımı konusunda tekniklerden ve ürünlerinizden bahsetmenizi istesek neler söylersiniz?

Karkim Yapı Kimyasalları olarak, daha teknolojik ve yapı kimyasallarının ana temel gruplarından olan kısımlara ağırlık veriyor, ürün gamımızı da bu yönde geliştirmeye çalışıyoruz. Su yalıtım ürünlerimizi beş ana gruba ayırabiliriz. Bunlar, beton katkıları, çimento esaslı ürünler,  bitüm esaslı ürünler , poliüretan esaslı ürünler ve kristalize esaslı ürünlerdir. Bu başlıklar altında çeşitli sayılarda ve özelliklerde ürünlerimiz mevcuttur. Müşterilerimize en doğru yalıtımı, en doğru uygulamayı yaptırmak amacıyla, fiyat performans odaklı çalışıyoruz.

Doğru su yalıtımını, su yalıtımının yapılmamasından ötürü zarar gören yapıları ve Türkiye’deki örnekleri göz önünde bulundurursak yalıtımın önemi hakkında neler söylersiniz? Bununla birlikte dünyanın su yalıtımına bakışın nasıl değerlendirirsiniz?

Su yalıtımı yapılmamış, eksik/ yanlış yapılmış yapılar, insan sağlığını tehdit edecek sonuçlar doğuran bir sorundur. Bulunduğunuz noktada su yalıtımı ile alakalı bir sorun varsa, zamanla duvarda küf oluşur. Küf oluşumu da solunum yolu ve akciğer hastalıkları gibi önemli sorunlara davetiye çıkartarak insan sağlığını tehdit eder. Yaşam konforunuzu düşürür. Ayrıca su, binayı taşıyan ana unsurlardan olan demirin korozyona uğramasına sebep olur. Korozyon, binanın ömrünü kısaltır, dayanıklılığını azaltır. Binalarda yaşayan insanlar için hayati bir tehlike doğurur. Su yalıtımında yüzde 99 performans yoktur. Yüzde 100 performans gereklidir. Dünyanın her yerinde, artık belirli standartlara bağlanmış kurallar var. Bu kurallara uyulması zaruridir. Türkiye’de de bu zaruri ihtiyaç, geçtiğimiz yıl itibariyle kanunlaşmıştır. Önümüzdeki yıllar içerisinde uygulamaya geçeceği günleri umut ile bekliyoruz.

Zemin kaplamaları, su yalıtımı sağlayan önemli ürün gruplarından bir tanesi. Teknolojisini de dikkate alarak, Karkim’in zemin kaplamalarından bahseder misiniz?

Zemin kaplama ürünleri direkt su yalıtımı sağlamak amacı ile uygulanan ürünler değildir. Zemin kaplamalarının bazıları için, su yalıtımını destekleyen yan ürünlerdir diyebiliriz. Teknolojiyi de dikkate alacak olursak, ürünlerimiz arasında sıvı yüzey sertleştiricilerimiz, yeni geliştirdiğimiz lidyum silikat esaslı ürünümüz, epoksi zemin kaplamalarız, poliüretan zemin kaplamalarımız var. Bunlara ek olarak geliştirme süreci tüm hızıyla devam eden ürünlerimiz var.

Yapı malzemeleri sektöründe modern teknoloji ve yüksek kapasite ile üretim yapan Karkim iştirakini bünyesinde barındıran karGroup, betona da tamamıyla hakim, köklü bir üretici... Kar Group olarak yalıtımlı betona bakış açınız nedir? Yalıtımlı betonun teknik özellikleri nelerdir? Yalıtımlı betonun talepleri nasıl?

Yalıtımlı beton, dünyada 1900’lü yılların başından beri olan, Türkiye’deki bilinirliği ise çok eski yıldıra dayanmamakta olup yeni yeni yaygınlık kazanan bir sistem. Bizler, beton sisteminden türeyen bir yapı kimyasalları firması olarak beton konusunda da oldukça iddialıyız. Bu mecrada çeşitli öneriler, çözümler ve yine ihtiyaçlara göre sunabileceğimiz yaklaşık beş çeşit betonun içerisine geçirimsizliği sağlayan ürünümüz var. Tabii ki bütün bunları yeterli görmüyoruz. Kendimizi sürekli geliştiriyoruz çünkü dünya gelişiyor. İhtiyaçlar gelişiyor. İhtiyaçlar geliştikçe biz de gelişmek zorundayız.

Peki, kullanıcılar yalıtımlı beton teknolojisini nasıl buluyor? Yani yalıtımlı beton dediğimizde avantajları nelerdir?

Yalıtımlı beton teknolojisi, betonun içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlardan oluşuyor. Katkının beton içeriğine üretim aşamasında dahil edilmesi söz konusu. Dolayısıyla insanlar katkı maddesinin betona eklendiğini görmüyorlar. Bu da ister istemez akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bizim, yönlendirmelerimiz ve teknik çalışmalarımızla insanların sorunlarına cevap olamaya çalışmaktayız. Ama asıl sonuç kendisini proje tamamlandıktan sonra gösteriyor. Uygulama yaptığımız yerlerde çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Bu da işimizi başarılı bir şekilde sürdürdüğümüzü ortaya koyuyor.

Karkim’in ısı yalıtımı ürünleri ve bununla birlikte enerji verimliliği noktasında yalıtımın önemine biraz değinmenizi istesek neler söylersiniz?

Enerji kaynakları açısından bakıldığında, ülkemizin dışa bağımlılığı çok yüksek. Enerjinin önemli bir bölümü binalarda kullanılıyor. Bu nedenle fosil yakıtları da kapsayan enerji kaynaklarını yaşam alanlarında, binalarda kullanırken sağladığımız tasarruf oldukça önemli. Tasarrufun yolu ise enerjiyi verimli kullanmaktan geçiyor. Enerji verimliliği noktasında ısı yalıtımının önemi çok büyük. Karkim Yapı Kimyasalları’nın ısı yalıtımı konusunda oturmuş bir yapısı var. Bu yapıyı daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefler doğrultusunda, fiyat-performans dengesini güçlendireceğimiz ürünler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte, ısı yalıtımı ve enerji kullanımında verimliliğin denetlenmesi konusuna çeşitli firmalarla çalışıyoruz. Sürekli ölçümler yaparak hem kendimizi hem ürünlerimizin verimliliklerini denetliyoruz.

Bir ürünün kalite kriterleri karşılıyor olması doğru bir yalıtım için tek başına yeterli midir? Mesleki yeterliğe sahip işçilik, uygulama için en doğru ürünün talep edilmesi noktasında bilincin gelişmesi gibi unsurların taşıdığı önem hakkında neler söylersiniz?

Ürün ne kadar kaliteli olursa olsun, doğru uygulama yapılmadığı takdirde, istenen sonuç alınamayacaktır. Ustaların uygulama yapacağı alandaki tespitleri de doğru bir yalıtım için önemlidir. Bunlara ek olarak, uygulama tarafının standartlar konularak bu standartlar nezdinde  denetlenmesi gerekir. Çünkü maliyette birtakım tasarrufların sağlanması adına ürün kalitesinde ve uygulama tekniklerinde önemli detaylar göz ardı edilebiliyor.

Kar Group, yapı kimyasalları sektöründeki üretimini ve satış hacmini arttırmak amacıyla Elazığ'da yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Projenin detaylarından biraz bahsedebilir misiniz? Şu an hangi aşamada? Proje, Türkiye ekonomisine ve yalıtım sektörüne nasıl katkı sağlayacak?

Projenin tamamına yakın bir bölümü şu an bitmiş durumda. İnşaat sürecimiz tamamlandı. Peyzaj düzenlemelerimiz bitti, üretim makinelerimizin büyük bir kısmı fabrikamıza taşındı. Şu an saatte 30 ton kapasiteyle üretime geçebilecek aşamaya gelmiş durumdayız. 2020'nin ilk çeyreğinde üretime hazır duruma gelmiş olcağız.

Günümüzde, renovasyon ve kentsel dönüşüm, yalıtım konusunda büyük fırsat olarak görülüyor. Bununla birlikte, yalıtımı destekleyici yeni projeler var. Dernekler ve bakanlık destekli projeler mevcut. Bildiğiniz üzere artık Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) sistemi getirdiler ve Türkiye’de 45 firmayı bina alanında yetkilendirdiler. Bütün bunları takip ettiğimizde Karkim olarak neler söylersiniz?

Bu uygulama ile yapılan dönüşümlerin denetimi daha sağlıklı bir şekilde yapılmasının sağlanacağına inanıyorum. Ayrıca yapılan renavasyonun niceliklerinin de kayıt altına alına alınacağı için bir değişim arşivi de oluşması sağlanacaktır.

Etiketler:

KARKİM, Satış, Pazarlama, Müdürü, Ahmet, Çağdaş, Bayraktar, , Değişen, İhtiyaçlara, Yenilikçi, Yaklaşımla, Cevap, Vermek, Zorundayız

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter