Yapı Magazin
Yalıtım Sektörü için Yepyeni Bir Marka Doğuyor

Yalıtım Sektörü için Yepyeni Bir Marka Doğuyor

Öncelikle kendinizden ardından Esco Teknik'in kuruluş hikayesinden ve

QIS Yapı Kimyasalları’ndan bahseder misiniz?

1984 doğumluyum. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden mezun oldum. Sektöre uzun yıllara dayanan bir yöneticilik tecrübem var. Şu anda QIS Yapı Kimyasalları Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. Escoteknik'in kuruluş hikayesi 2015'e dayanıyor. Kurulduğumuzda yalıtım sektöründe üretim yapan pek çok önemli oyuncu vardı. Bir ürünü üretmek ve sektöre çözüm olarak sunmak elbette önemliydi ancak uygulamada detay ürünlerin üretilmesi çok daha önemliydi ve detay ürünleri üreticilerin odak noktasına aldığı bir konu değildi. Uygulayıcı firmalar ve satıcı firmalar bu ürünleri tek elden tedarik edemiyorlardı.  Sektörde bu eksiği gördük ve yalıtım uygulamalarında detay ürünleri sektöre sunmak üzere 2015 yılında harekete geçtik. Su yalıtımı ürünleri, ısı yalıtımı ürünleri, çatı cephe grubu ve beton donatıları olmak üzere dört grupta hizmet vermeye başladık. Başarı hikayemiz günden güne gelişti. Birkaç yılda e-faturaya geçme başarısını elde ettik. QIS'e gelince, Özel su yalıtım ürünleri ve boyalarını sektöre QIS markasıyla sunuyoruz. Ürünlerimizin hepsi CE belgesine sahiptir. QIS olarak amacımız, depremlere karşı daha dayanıklı yaşam alanları oluşturarak can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Yapılarda can ve mal güvenliğini sağlamak için Üreticiler olarak kaliteli hammadde kullanmak zorundayız, Ürünlerimizin testlerini yapıp, bu testlerin sonuçlarını beyan etmek durumundayız. Bununla birlikte, ne kadar kaliteli üretim yaparsak yapalım, doğru uygulama yapılmadığında bir anlam ifade etmeyecektir. Eğer bir projede ürün doğru, teknik föyüne uygun şekilde kullanılmazsa, hiçbir işe yaramaz. Bu durumu engellemek için, hizmet olarak her projeye bir gözetmen gönderip kontrollerini yaptırıyoruz. Bir ürün sattığımız zaman, mimar arkadaşlarımızı ürünün kullanılacağı projeye gönderiyoruz. Onlar, ürünün tüm uygulama süreçlerini sonuna kadar takip ediyor, nihai prosedürü tamamlıyorlar.

99 Depremi'nin 20. yıl dönümünü geride bıraktık. Ülke olarak çok acı kayıplar verdik. Bu kayıpların en önemli sebebi ise korozyon, yani yetersiz7yanlış su yalıtım uygulamalarıydı. Aradan geçen süreçte bilinç konusunda ne kadar yol kat ettik? Türkiye'nin pek çok bölgesinde sahada aktif olarak bulunan bir firma adına bu konuda neler söylersiniz?

Son beş yıl içerisinde Türkiye'de su yalıtımı konusunda ciddi bir bilinç uyanmış durumda. Çok yol kat ettik. Bu bilinci artırmak adına hem kendi şahsım adına hem de üretici/ tedarikçi firma olarak üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalar yapan birkaç derneğin yöneticisi olarak görev yapıyorum. Bu dernekler vasıtasıyla geleceğin mimarlarına, mühendislerine, inşaat teknikerlerine, okudukları üniversitelerde seminerler veriyoruz. Onların eksiksiz eğitilmeleri ve bilinç kazanmaları çok önemli çünkü gelecekte sahada onlar olacak. Yerel müteahhitlerde de bilincin atmış olması çok önemli. Ülkemizde tek bir canın bedeli yok ve Türkiye bunu anlamış durumda.

QIS Yapı Kimyasalları’nın ithalat ve ihracat noktasında pazarda gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

Önceliğimiz her zaman iç piyasadır. Yalıtım konusunun öncelikle kendi ülkemizde kavranmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla yöneticilerimi, mimarlarımız ve diğer çalışma arkadaşlarımızla sahada aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Mardin, Van, Muş, Bitlis, Adana, Mersin, Trabzon... Türkiye'nin hemen hemen her yerinde, bayiilerimizle hizmet sunuyoruz.

Tüm ürün gruplarında en iyisi olmak, QIS Yapı Kimyasalları’nın kendine misyon edindiği ilkelerden bir tanesi. En iyi olmanın yolu da sektöre yenilikler kazandırmaktan geçiyor. Bu noktada ise Ar-Ge önem kazanıyor. Üretim aşamasındaki Ar-Ge süreçlerinizi, geliştirdiğiniz en yenilikçi ürünleri anlatır mısınız?

Biz sürekli sahanın içinde olan bir firmayız. Karadeniz Bölgesi'nde Akdeniz'de Ege'de Anadolu'da vatandaşlarımızın yaşam alanını oluşturan yapıların ihtiyaçlarını iyi biliriz. Ar-Ge süreçlerimizi, müşterilerimizden ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan aldığımız taleplere göre şekillendiriyoruz. Gerektiği anda direkt uygulamalar yaparak Ar-Ge süreçlerimizi destekliyoruz. Yapılarda özellikle de çatılarda yalıtım yapılmış olsa dahi, yalıtımın yapılmasından birkaç sene sonra bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunların giderilmesi önemli bir tadilat ve tamir işlemi gerektirdiği için oldukça zor. En çok talep aldığımız konu, yanlış yalıtımdan dolayı ortaya çıkan tadilat ve tamirat ihtiyacı. Bu ihtiyaca cevap verebilmek, amacıyla ciddi çalışmalar yapıyoruz. Mühendislerimizle, sonradan tamir ihtiyacını ortadan kaldıracak yeni ürünler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Zamanı geldiğinde bu ürünleri tanıtan sunumlarımızla sizlerle olacağız.

"Son Beş yılda su yalıtımı noktasında çok yol kat ettik" dediniz. Bu oldukça umut vadeden bir yaklaşım çünkü, su yalıtımı yapının ömrünü, insan hayatını derinden etkileyen bir konu. EPS ve XPS'te merdiven altı üretimleri, kanun koyucuların ve uygulamacıların bu konuda gerçekleştirdiği çalışmaları nasıl değerlendirirsiniz?

Bir yapının, ısı, su, ses ve yangın olmak üzere tüm izolasyon işlemleri yapıldığında, maliyet yapının inşası için gerekli olan tüm bütçenin sadece yüzde beşine eşit. Tasarruf sağlamak amacıyla bu kadar küçük bir maliyetten kaçıldığını görebiliyoruz. 27 Ekim 2017 Cuma tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Su Yalıtım Yönetmeliği'nin ve 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, kanun koyuculardan beklentilerimiz gerçekleşti. Ancak sadece kanun koymak, yeterli değil. Gerekli denetimlerin de yapılması şart. Denetim yeterli değil. Sadece binaların değil, üreticilerin ve üretim yerlerinin ve müteahhitlerin denetlenmesi de şart.  Bu denetimler çok yüksek bir seviyeye ulaşsın ki, kanunların gerçek karşılığını hep beraber vermiş olalım.

Su yalıtımı, yapılarda, altyapılarda; evlerde, tünellerde, metrolarda, HES projelerinde, hastanelerde ve kamu binalarında ve benzeri projelerde, temelden çatıya kadar çok ciddi derece önemsenmesi gereken bir konu. Dünya su yalıtımına nasıl bakıyor? Altyapıda su yalıtımının önemi nedir? Yapının hangi bölgesinde hangi ürünler kullanılmalı? QIS Yapı Kimyasalları olarak sizler neler söylersiniz?

QIS Yapı Kimyasalları temelden çatıya kadar binaların iç hacimleri, ıslak hacimleri, tuvalet ve banyolar dahil birçok detaya ürün üretiyoruz. Su yalıtımı, binanın ömrünü uzatır, bu da yaşadığımız hayata konfor sağlar. Üst katta yaşayan komşunuzun banyosundan akan su, yalıtım yapılmamışsa sizin yaşadığınız dairede de sorunlara neden olacaktır. Türkiye'de en sık görülen problemlerden bir tanesi budur. İkinci sorun, binaların terasından giriş katlarına ciddi şekilde su teması görülebiliyor. Bu durum yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, binanın demir donatısına zarar vererek yapının güvenliğini olumsuz etkiliyor. Su yalıtımının yapılmadığı durumlarda binalarda küf, nem, rutubet gibi oluşumlara rastlıyoruz. Bu oluşumlar astım, romatizma ve birçok kronik hastalığa da sebep oluyor. Dünya genelie baktığımız zaman, orada bu bilinç yıllardır yaşıyor.

Çatılarda dilatasyonların görülmesi,  kullanılan malzemelerin UV dayanıklı olmaması, iklim şartları, yeşil çatılara kadar gidecek olursak, bitki köklerinin yalıtım malzemesine yapmış olduğu etki... Bunları bir bütün olarak düşündüğümüzde proje, kalite, ürün, performans her şeyi bir arada konuşacak olursak, doğru su yalıtımı hakkında QIS Yapı Kimyasalları olarak neler söylersiniz?

Yalıtım ürünleri ve uygulamaları, Türkiye'nin farklı iklim koşullarının görüldüğü farklı bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Erzurum, Van ve Muş gibi coğrafyalarda kullanılacak ürünlerde UV'ye karşı dayanıklılık aranmaz. Burada -20, -30 dereceye dayanımlı, içerisinde özel kimyasallar olan su yalıtım malzemeleri kullanılır. Güneşin etkisi altında bulunan Antalya gibi sıcak coğrafyalarda daha farklı özelliklere sahip ürünler geliştirilmeli. Ürünlerimiz içerisinde bütün bunların detay çözümleri mevcut. Yeşil çatılar konusuna gelince, insan artık teraslarını da yaşam alanı olarak kullanmak istiyorlar. Burada hafif bitkiler ekmek istiyorlar. Bu bitki köklerinin yalıtıma da binaya da zarar vermemesi gerekir. Bu zararları önleyecek pek çok ürün, QIS Yapı Kimyasalları'nda mevcut.

Ürünler noktasında söylediklerimiz aslında teknoloji ile de bağlantılı. Çünkü, bilgi birikimi arttıkça teknoloji geliştikçe insan ihtiyaçları da değişiyor. Bunun için de teknoloji kullanılıyor. Bu ürünlerin tanıtılması, dağıtılması noktasında da teknoloji çok önemli. Bu alanda teknolojiyi nasıl kullanıyorsunuz?

Her şeyden önce, sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve Facebook, Instagram gibi mecralardan kampanyalar yürütüyoruz. Sosyal medyadaki takipçilerimiz hem doğru yalıtım konusunda bilgi sahibi oluyor hem de ürünlerimizi, ürünlerimizin kullanıldığı projeleri ve performanslarını görüyorlar. Sosyal medyadaki sponsorlu gönderilerimiz sayesinde ulaşılabilirliğimiz artıyor. Sosyal medya kanallarından bize kolaylıkla ulaşan takipçilerimizin ihtiyaçlarına buradan cevap verebiliyor, onlara destek saplayabiliyoruz.

QIS’in bugüne kadar ürünleriyle yer aldığı projeler nelerdir? Bu projelerde hangi ürünler kullanıldı?

Mall Of İstanbul’un ek binasında ürünlerimiz kullanılıyor. Hilton Otel, Rize İkizdere Tünelleri'nde QIS tercih edildi. Antalya Paloma Otel'in tuvalet, banyo, havuz gibi tüm ıslak hacimlerinde yalıtım, bizim ürünlerimizle sağlandı. Şu an Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ek terminal binalarında uygulanan teras yalıtımları da bizim ürünlerimizle yapılıyor. Daha sayamadığım pekçok proje var.

İZODER, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 75’inin ithal edildiğini, ithal edilen bu enerjinin de yüzde 35’inin binalarda kullanıldığını ifade etti.  Enerji verimliliği sağlamak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve çevresel duyarlılık noktasında yalıtımın sahip olduğu önem sizce nedir? QIS Yapı Kimyasalları’nın ısı yalıtımına ve enerji verimliliğine bakış açısını bizlerle paylaşır mısınız?

Binalarda enerji tasarrufu yalnızca ısı yalıtımıyla ilgili değil. Yalıtımla, pencere, kapı gibi yapı elemanlarının tamamını doğru organize ettiğinizde enerji tasarrufu yüzde 50’ye çıkıyor. Bu da yüzde 75’ini ithal ettiğimiz enerjinin yüzde 35’lere düşmesi demek. QIS Yapı Kimyasalları olarak, ülke ekonomisine değer katmak için çalışıyoruz. Isı yalıtım boyası ya da ısı yalıtım kaplamalarında QIS ThermoMax markalı ürünümüz kullanıldığı yapılarda en az yüzde 20 enerji tasarrufu sağlıyor. Bu ürünümüzü daha da geliştirmeyi ve sektörde lider olmayı hedefliyoruz.

Yüzde 100 diye bir performans var su yalıtımında yüzde 99 diye bir performans yoktur. Bir yerden kaçak varsa o su yalıtımı doğru yapılmamış demektir. Peki, doğru su yalıtımı QIS için nedir?

Doğru su yalıtımı, bir binanın temelden çatıya kadar bir bütün halinde ele alınmasıdır. Hafriyatın doğru alınması, drenajın doğru yapılması, suya yön verilmesi, betonun kalitesi, işçiliğin kalitesi, donatının doğru kullanılması, mimari, su yalıtımı için çok önemlidir. Bu noktada sektöre önerimiz şudur: Projeye, bir firmanın ürünüyle başladıysanız, projeyi o firmanın ürünü ile bitirin. Proje devam ederken ürün değiştirmek, uygulamada hata oranını artırıyor.

İleriye yönelik beklentilerinizi ve önümüzdeki yıllar için sektöre dair öngürülerinizi sorarak röportajımızı sonlandırmak isteriz. Bununla birlikte, eklemek istedikleriniz varsa son söz sizde…

Bolu Gerede OSB’de yaklaşık beş bin metrekare bir arsa üzerinde, kapalı, son teknolojiye sahip makineler, en kaliteli hammaddeler ve ciddi tecrübesi olan kimya profesyonelleriyle üretim üssümüzü kurmak istiyoruz. Burada toplantı odalarımız, seminer odalarımız, simülasyonlarımız, uygulama odalarımız olacak. Ustalarımıza, bu işi yapan uygulayıcı firmalarımıza, yapı marketlere, müteahhitlere, devlet kamu görevlilerine gerçek manada hizmet vereceğiz. Türkiye’de hatrı sayılır bir firma konumuna gelip sonrasında Türkiye’deki gücümüzü Dünya’ya yansıtmak istiyoruz.

Etiketler:

Yalıtım, Sektörü, için, Yepyeni, Bir, Marka, Doğuyor

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter