Yapı Magazin
DemirDöküm, Teknoloji Çağında İlklerin Öncüsü Olmaya Devam Ediyor

DemirDöküm, Teknoloji Çağında İlklerin Öncüsü Olmaya Devam Ediyor

İş dünyasının, dijital dünya ile pazarlama alanında dönüşüm yaşadığı bir süreç hakim. Bu sürece uyum sağlayamayan şirketler ömrünü tamamlarken, DemirDöküm’ün dünyadaki gelişmeleri ilgiyle takip edip ihtiyaçlara daha hızlı cevap verebileceği dijitalleşme yolunda emin adımlarla ile

rlediği aşikar. Bu bağlamda yüksek yoğuşma teknolojisiyle pazara sunduğunuz kombilerinizden bahsedebilir misiniz?

DemirDöküm kendi Ar-Ge gücüyle Türkiye'de ilk yoğuşmalı kombiyi üreten firmadır. Kurulduğumuz günden bu yana Türkiye’de sektörümüze son teknolojiye sahip ürünler katmak ve tüketicileri bilinçlendirme hedefiyle çalışıyoruz. Nitromix, son dönemde yapılan Ar-Ge çalışmalarının ardından sahaya sunduğumuz önemli ürünlerimizden bir tanesi. Bu kombi, Dünya'da Green Good Design tasarım ödülünü alan ilk kombidir. Nitromix, hem yüksek verimliliğiyle hem de kullanıcı dostu tasarımıyla uzun yıllardır beğenilen ve ciddi talep gören bir üründür. Bu ürünle beraber geçen yılki hikayemizin başrolündeki Atromix'i, ErP dönüşümünde Türkiye'nin yeni kombisi olarak adlandırdık. Atromix, 20 kW'lık kapasitesi ve kompakt boyutlarıyla evin alanında çok fazla yer kaplamadan ihtiyaca yönelik maksimum verimde çalışıyor. Daha sessiz; hem sıcak suda hem de ısıtmada daha verimli bir kombi olarak öne çıkıyor. Hem sıcak su sensörleriyle hem de akıllı ısıtmasıyla evin ihtiyacını daha iyi tespit edebilen Atromix, ihtiyaca göre verimli gaz tüketimi sağlayabilen bir kombi.

Dijital dönüşüm deyince akla gelen önemli ürünlerinizden biri de Migo Akıllı Oda Termostatları. Bu termostatları hem çevre duyarlılığı açısından hem de kullanıcılara sunduğu pratik çözümler açısından değerlendirir misiniz? Dünyada ve Türkiye’de artık yapay zeka konuşuluyor. Migo için DemirDöküm’ün yarattığı bir yapay zeka diyebilir miyiz?

Migo, günümüzde kendi sektörümüzde kullanılan teknolojinin en üst seviyesi. Öğrenebilme kabiliyeti olan akıllı bir cihaz. Bu nedenle bir bakıma Yapay Zeka yaratmak noktasında atılan bir adım olabilir. Migo, Android ya da IOS tabanlı akıllı cihazlar vasıtasıyla, uzaktan kontrol edilebiliyor. Sektörde bu tür cihazlar sadece açma - kapatma noktasında uzaktan kontrol özelliği gösterebilirken Migo, buna ek olarak, belli saat aralıklarında kombinizin üzerinde yapmış olduğunuz ayarları takip edebiliyor. Bununla birlikte, internet üzerinden çeşitli web sitelerinden bulduğu hava sıcaklığı tahminlerini takip edip kombinizin, ihtiyaç duyduğunuz sıcaklık konforuna uygun çalışmasını sağlıyor. Dolayısıyla, konforu da verimliliği de maksimum seviyeye taşıyor. Bu dijital dönüşüme Nitromix ile başladık. Atromix de yine Migo'ya uyumlu bir kombi. Bundan sonraki bütün ürünlerimiz de Migo'ya uyumlu ya da benzer şekilde geliştirilecek akıllı cihazlarla kontrol edilebilir şekilde üretilecek.

Döviz kuru dalgalanmalarından ötürü sektör açısından zorlu geçen 2018’in DemirDöküm’e bir etkisi oldu mu? Olduysa bu etki kendisini nasıl gösterdi? Olmadıysa, bu başarının altını dolduran etkenler nelerdir? 2018’in son çeyreği ve 2019 un ilk çeyreğini ele alırsak, DemirDöküm’ün pazar aksiyonundaki güncel gelişmeleri paylaşır mısınız?

DemirDöküm Türkiye'nin markası. Türkiye'yi etkileyen her durum, elbette DemirDöküm'ü de etkiliyor. Ancak pazardaki rakiplerimizle aramızdaki fark, yaşanan gelişmelere bağlı olarak nasıl bir reaksiyon gösterdiğimizle ortaya çıkıyor. Biz her zaman Türkiye'deki sorumluluğumuzu baz alarak pazarda o an ihtiyaç duyulan hamleleri yapıp,  pazarın akışını devam ettirecek şekilde aksiyonlarımızı belirledik. Bu aksiyonları hızlı alarak da yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’de kur dalgalanmalarına bağlı olarak, doğal gaz, petrol fiyatlarında görülen artışlar, doğal olarak kullanıcılarda kombinin ne kadar enerji harcadığı konusunda endişeler yaratıyor.  Böyle durumlarda en önemli şey, müşterinin yanında olabilmek, onun doğru noktaya bakmasını sağlamaktır. Biz aslında bunları yaptık. Geçtiğimiz yıl çok daha fazla ziyaret düzenleyerek müşterimizin yanında olduk. Bu arada yüksek verimli yeni ürünlerimizi piyasaya sunduk. Dolayısıyla yaşanan o dalgalanmaların içinde pozitif ve verimli bir şekilde yer aldığımızı düşünüyoruz.

DemirDöküm yılın başında yoğuşmalı kombi pazarında yüzde 40, panel radyatör pazarında ise yüzde 15’lik bir büyüme hedefi koymuştu. 2019’un ilk çeyreğini geçtiğimiz bu günlerde, DemirDöküm bu büyüme hedeflerinin hangi noktasında duruyor?

Biz önceden hazırladığımız senaryolara bağlı olarak hedeflerimizi belirliyoruz ve bu senaryoların uygunluk seviyesine göre aktivitelerimize devam ediyoruz. Şu anda da hedeflediğimiz seviyelerdeyiz. İlk çeyrek hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleşti. Beklediğimiz gibi giderse ikinci çeyrekte daha yükselen bir pazar görmemiz gerekiyor. Zor bir süreçten geçme ihtimalimiz var ama güzel bir yıl olacağına inanıyoruz.

64 yıldır Türkiye’ye ilkleri kazandıran bir marka olarak Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi iş birliklerine önem verdiğinizi de biliyoruz. Buradan hareketle, Üniversite- Sanayi iş birliklerinizi ve bu birliklerin ülke ekonomisi için arz ettiği önemi sizden dinlemek isteriz.

Hem kendi sektörümüzde hem de Türkiye'nin diğer sektörlerinde iş gücünü yetiştirmeye yönelik yatırımlar çok önemli. Çünkü gerekli donanıma sahip insanlar doğru iş yapar, doğru işler de doğru sonuçlar ortaya çıkartır. Hem kurumlar hem insanlar hem de ülke kazanır. Bu noktada kurulan üniversite-sanayi iş birlikleri ve bu iş birlikleri kapsamında yapılan çalışmaların takibi çok önemli bir konu. Hem kendi ekibimiz hem de iş ortaklarımız için şu an Sabancı Üniversitesi ile çalışıyoruz. Son üç yıldır Türkiye'deki Meslek Liselerinin Isıtma Bölümü ders kitaplarının basımını ve dağıtımını DemirDöküm olarak ücretsiz sağlıyoruz. Ar-Ge tarafında üniversitelerle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar bizim olmazsa olmazımız. 65 yıl önce Türkiye'nin ilk sanayi kuruluşlarından biri ve sektörün ilk sanayi kuruluşu olarak ülkemizin gelişmesinde sürekli rol almışız. Gelecekte de başarılı olacaksak, ülkemizi büyüterek yolumuza devam edeceksek geleceğimizin anahtarı olan gençlerimizin iyi yetişmesine olanak sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz.

Sunduğu yenilikçi ürünleriyle birlikte, yıllardır yetiştirdiği nitelikli elemanlar ile de sektöre değer katmış bir marka olan DemirDöküm, bu değerleri sektöre kazandırmaya devam ediyor.  Bu anlamda Sabancı Üniversitesi EDU Yönetici Geliştirme Birimi iş birliğiyle hayata geçirdiğiniz DemirDöküm Akademi’den bahseder misiniz?

 

Değişen tüketici ihtiyaçlarını karşılamak adına geliştirdiğimiz yeni ürünlerde özellikle tüketicilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak ve daha fazla konfor sağlamaya özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda, müşterilerimizin beklentilerini doğru anlayıp, doğru ve hızlı yanıt vermek, ürünlerimiz de doğru aktarmak için geçen yıl DemirDöküm Akademi'yi hayata geçirdik. Sabancı Üniversitesi EDU Yönetici Geliştirme Birimi iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz DemirDöküm Akademi kapsamında Türkiye’ye özel olarak bir tüketici deneyim haritası çıkardık. Tüketicinin bir kombi almaya karar verdiği anla başlayan satın alma serüveninin, nasıl başlayıp nasıl devam ettiğini ve nasıl bittiğini analiz edip; analizlerimiz kapsamında hangi noktalarda iyi olduğumuzu, hangi noktalarda gelişmeye ihtiyacımız olduğunu belirledik. Amacımız, müşterinin satın alma deneyimini ve satın alma sonrasında da memnuniyetini maksimum seviyeye çıkartmaktı. Dolayısıyla DemirDöküm Akademi’nin geçen yılki ayağı “Değer Odaklı Satış” adı altında hayata geçti. Eğitimler, müşteriyi anlamak,  onların ihtiyacını doğru karşılamak, müşteriyle doğru iletişim kurmak ve ürünü doğru şekilde anlatmak üzerineydi. Geçen yıl DemirDöküm Akademi ile yaptığımız çalışma kapsamında toplamda 10 şehirde,  16 eğitim yaptık.  Bu eğitimlerden 354 kişi faydalandı. Sonuç olarak hem müşteri deneyim puanlarımız hem müşteri memnuniyeti puanlarımız gözle görülür seviyede arttı. 2019’un ilk üç ayına ise “Etkili Satış Teknikleri” başlığı altında yine bütün Türkiye’yi kapsayan illerde, tüketiciye ürün nasıl anlatılır, tüketici satın alma yolculuğunda nasıl desteklenir konularında verdiğimiz eğitimlerle hızlı bir şekilde giriş yaptık. Üretim noktasında iyi olmak tek başına bir şey ifade etmiyor; tüketiciyle temas noktalarınız da büyük önem taşıyor. Ürünün tüketiciye doğru şekilde anlatılması,  kombiyi satın aldıktan sonra uzun yıl boyunca satın aldığı ürünle yaşayacağı deneyimin olumlu olacağının hissettirilmesi fark yaratacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu eğitimlere yeni modüller ekleyerek devam edeceğiz.

Üretim faaliyetlerinizin verimliliğini artırmak amacıyla başlattığınız ve başarı ile sonuçlandırdığınız MTM (Metot Zaman Ölçüm) eğitimlerinin sonuçları üretim alanına nasıl yansıyor? Değerlendirir misiniz?

Metot Zaman Ölçümü eğitimlerimiz, endüstriyel alanlarda verdiğimiz, dönem dönem devam eden eğitimleri kapsıyor. Buradaki temel amaç sürdürülebilirliği, ürün verimliliğini ve çalışma verimliliğini arttırmaktır. İş süreçlerini ulusal ve uluslararası standartlara göre en üst seviyede tedbirlerle yöneten şirketimiz, ödüllü "Transformasyon Projesi" kapsamında birçok dönüşüm projesini aynı anda yürüttü.

Geçtiğimiz yıl endüstriyel alanda verilen eğitimler ve Atromix’le birlikte gelen yeni yoğuşmalı kombi montaj hattı, üretim destek prosesi fabrika içi ve dışı lojistik faaliyetleri, üretim ergonomisi gibi iyileştirmeleri kapsayan proje için 1 milyon 700 bin Euro yatırım gerçekleştirdik. 10 milyonun üzerinde bir payı sadece iyileştirme çalışmaları için harcadık. Yatırımlarla birlikte büyük bir kapasite artışı sağladık. Montaj işçiliğinde yüzde 11’lik bir iyileşme, üretim alanında 305 metrekare tasarruf elde edildi. Dolayısıyla karbon ayak izini azalttık. Fabrika içinde malzeme akışına yönelik yaptığımız lojistik plan uygulamasıyla dört bin kilometre iyileştirme sağladık. Bütün bunlar hem zamanda hem enerjide ciddi tasarruf anlamına geliyor. Buradan elde ettiğimiz verimi de inovasyona ve Ar-Ge tarafına yansıtarak teknoloji üretip, o teknolojiyi ihraç ederek çok ciddi bir katkı sağlama imkanı yaratabiliyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Dijitalleşme üzerine konuşurken, hep ürün bazında gittik ama süreç, ürünlerle birlikte şirketin içindeki akışların da dijitalleşmesi anlamına geliyor. Hem DemirClub üzerinden hem de tüketiciyle iletişim anlamında web sitelerimiz üzerinden dijitalleşme için adımlar atarak satış süreçlerini dijitalleştiriyoruz. Bu süreçte bütün CRM altyapımızı yeniledik. Aynı zamanda online sipariş sistemimizi devreye soktuk. Bu çalışmalarla, bütün süreçlerimizi mümkün olduğunca dijitale çevirip aynı fabrikada olduğu gibi verimliliği arttırmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar sayesinde geçtiğimiz yıl sahadaki ziyaret sayılarımızı 15 bine çıkarttık. Müşterilerimizle daha yakın bir iletişim içerisinde olmak, onların ihtiyaç ve beklentilerini anlayıp buna göre kendimizi doğru noktada konumlandırmak amacıyla bu yıl bu sayıyı 17 binin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz.

Etiketler:

DemirDöküm, Teknoloji, Çağında, İlklerin, Öncüsü, Olmaya, Devam, Ediyor

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter