Yapı Magazin
“Yangın Grubunda Eksiksiz Bir Ürün Gamına ve Anahtar Teslim Çözümlere Sahibiz”

“Yangın Grubunda Eksiksiz Bir Ürün Gamına ve Anahtar Teslim Çözümlere Sahibiz”

Ürün gamına eklediği yeni ürünlerle adını her geçen gün daha yükseğe taşıyan Ayvaz, A’dan Z’ye sahip olduğu ürün grubuyla iş ortaklarına anahtar teslim çözümler sunuyor. Ayvaz İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut ile yangın ve güvenlik konusunda FM/UL onayının önemini, Ayvaz’ın sektöre sunduğu inovatif ürünleri ve çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarını konuştuk.
Geçtiğimiz TÜYAK fuarında FM ve UL onaylı gazlı söndürme dolum istasyonunu sektöre tanıttınız. Yangın ürünlerinde FM ve UL onayının önemi nedir? 
Ayvaz olarak 75 yıllık “güvenle özdeş” bir geçmişimiz var. Bu güçlü imajımızı sürdürmek ve ortağı olduğumuz tüm projelere güvenilir çözümler sunmak için kaliteden ödün vermiyoruz. Türkiye ve dünya çapında kabul görmüş kalite sertifikasyon süreçlerini titizlikle takip ediyoruz. Bu süreç, alanında uzman kişilerden oluşan Kalite Güvence departmanımızın öncülüğüyle yürütülüyor. 
Konu yangın ve güvenlik olunca, ülkemizde ve uluslararası arenada kalite sertifikalarının önemi daha da artıyor. FM ve UL onayları burada devreye giriyor. Yangın grubunda neredeyse “olmazsa olmaz” olarak düşünebileceğiniz bu sertifikalar, piyasaya sunduğunuz ürünlerin ve sistemlerin doğru mühendislik hesaplarıyla yapılıp yapılmadığına odaklanıyor. Riskli durumlarda olası kayıpların önüne geçmek için önleyici tedbirleri ön planda tutarak ürünün/sistemin güvenle çalışacağına dair onay veriyor. Ayrıca hedeflenen yüksek standardın korunduğundan emin olmak için, iki kurum da belirli periyotlarla bizleri denetliyor. FM ve UL organizasyonel açıdan farklı iki yapı olduğu halde, ortak amaçlara sahip.

Yurt içi ve yurt dışındaki birçok önemli yangın projesinin şartnamesinde FM ve UL sertifikasyonu yer alıyor. Bu durum, projenin yangın güvenliği açısından ne denli yüksek standarda sahip olduğunu gösteriyor. Biz bu gruptaki ürünlerimize tek tek ilgili onayları alarak kendi standartlarımızı da koruyoruz.
Ayvaz’ın yangın grubunda sektöre sunduğu sistemler ve ürünler neler? Kısaca bahsedebilir misiniz?
Ayvaz olarak 2008 yılında yangın sektörüne giriş yaptık. Alanında güçlü farklı markaların distribütörlüğüyle başlayan çalışmalarımız; kendi bünyemizde ürettiğimiz esnek metal hortumlar, kompansatörler ve diğer Ayvaz markalı yangın ürünleriyle devam etti. Bugün itibariyle yangın grubunda hemen hemen A’dan Z’ye eksiksiz bir ürün gamına ve anahtar teslim çözümlere sahibiz. Alarm vanaları, OS&Y yükselen milli vanalar, NRS vanalar, akış ölçerler, basınç düşürücüler, sprinklerler, indikatörler, çek vanalar, test ve drenaj vanaları, itfaiye ekipmanları, yangın dolapları, yivli boru bağlantı elemanları gibi çok çeşitli ürünlerin satışını gerçekleştiriyoruz. Bunlara ek olarak tabii ki sprinkler bağlantı hortumları ve kardan mafsallı kompansatörler de Ayvaz’ın olmazsa olmaz yangın ürünleri arasında yer alıyor. Ayvaz, gazlı söndürme sistemleriyle prestijli projelerin tercihi oldu.
Gazlı söndürme sistemleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
2018 yılından beri gazlı söndürme sistemleri konusunda satış yapıyoruz. Hidrostatik testlerin de yapıldığı, Türkiye’nin ilk FM ve UL onaylı gazlı söndürme dolum istasyonuna sahibiz. Bu tesiste HFC-125 ve HFC-227 gazlarının yanı sıra, onlara alternatif ve çevreci özelliklere sahip Ayvaz-5-1-12 gazının da dolum ve satışını da gerçekleştiriyoruz. UL listeli ve FM onaylı bir sistemin Türkiye’de fark yaratacağını düşündüğümüz için bu konuda titizlikle çalışıyoruz. Gazlı söndürme sistemleri; müzeler, sanat galerileri, arşiv odaları, veri merkezleri gibi sulu veya köpüklü söndürme sistemi kullanılamayan “kritik” alanlarda kullanılıyor. Sistemin nasıl çalıştığını da kısaca aktarayım. Otomatik sistemler içinde yer alan gazlı söndürme sistemlerinde; silindirler içinde bulunan gaz, püskürtme yoluyla yanıcı alana uygulanır. Sistem -kullanılan gazın cinsine bağlı olarak- moleküller arası ısıyı absorbe ederek veya ortamdaki oksijen miktarını düşürerek yangını söndürür. 
Geçtiğimiz yıllarda ülke çapında birçok prestijli projede gazlı söndürme sistemlerimizle yer aldık. Bellona, Ankara Gazi Onkoloji Hastanesi, Bozüyük Devlet Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, Küçük Çamlıca Radyo Kulesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi önemli yatırımlara imzamızı attık. Bu projelerin satış ve devreye alma süreçlerini ekip arkadaşlarımızla birlikte başarıyla yönettik.
Gazlı söndürmeyi elektrik panolarında da kullandığınızı biliyoruz. Ayvaz Pano İçi Söndürme Sistemleri nedir, nerelerde kullanılır?
Pano içi yangın söndürme sistemleri adını verdiğimiz; içinde elektrik-elektronik donanımlar olan panolarda koruma ve söndürme işlevini yerine getiren sistemlerde de bu gazları kullanıyoruz. Panoların kör noktalarında başlama riski bulunan yangınların; panonun bütününe zarar vermeden, hızlı bir şekilde söndürülmesini sağladığı için bu alanlarda gazlı söndürme sistemleri tercih ediliyor. Pano içi söndürme sistemlerinde iki şekilde uygulama yapıyoruz. Bunlardan biri “direkt sistem” adını verdiğimiz; 3,5 metreküpten küçük hacme sahip, ulaşılması zor kısımları bulunan sistemlerdir. Direkt sistemlerde gaz, eriyebilen küçük borulardaki patlama deliğinden boşalır; yerinde ve etkin bir söndürme sağlanır. Bu sistemin çoklu ünitelerde rahat ve ekonomik bir çözümdür. “İndirekt sistem” ise 18,40 metreküpe kadar olan alanlar için tasarlanmıştır. Bu sistemde gaz, ayrı bir dağıtım nozulu aracılığıyla boşalır. Kapalı hacme sahip tüm sistemlerde kullanılır. Geniş koruma alanı vardır, gazın çabuk boşalmasını sağlar, tüm söndürücü gazlarla uygulanabilir ve manuel çalıştırmaya olanak sağlar.

Ayvaz, 75 yıldır “Türkiye’de olmayanı üretmek” felsefesiyle yol alan ve büyüyen bir firma... Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde sektöre sunmayı planladığınız ürünler neler? İşletmenizdeki yeni ve inovatif uygulamalardan da bahseder misiniz?
Dünya nüfusunun her geçen gün arttığı ve küresel enerji krizinin yaşandığı böyle bir dönemde, Ayvaz olarak enerji tasarrufuna odaklanmış durumdayız. Boyler tanklarında verimliliği artıracak kazan hortumları üzerinde çalışmalarımız devam ediyor, bir aksilik olmazsa 2023 yılının ilk yarısında piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki birçok jeotermal elektrik üretim tesisine sunduğumuz maliyet düşürücü çözümlerin yurt dışındaki projelerde de yer alabilmesi için ciddi çalışmalar yapıyoruz. 
“Türkiye uydu ve savunma sanayiindeki ihtiyaçlara cevap verebilecek ürünler geliştiriyoruz”
Artan işçilik maliyetlerini de göz önüne alarak, emek-yoğun prosesleri robot ve kamera kontrolü gibi yüksek teknolojili ekipmanlar kullanarak teknoloji-yoğun proseslere dönüştürüyoruz. Kaynak işçiliğinin fazla, konum ve geometrik toleransların çok hassas olduğu bazı parçaların üretiminde kullandığımız kaynak robotlarının sayısını artırmaya devam ediyoruz.
Talaşlı imalat makinelerinde, kamera kontrollü robot teknolojisiyle donatılmış çok milli CNC tornalar ve transferlerle imalat hızımızı artırıyoruz. Üretim parkurlarında yüksek hızlarda doldur-boşalt yapabilecek yine kamera kontrollü robot teknolojisiyle yüksek miktar ve kalitede üretimi garanti altına alıyoruz.
“Ayvaz olarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için sürdürülebilirlik çalışmalarına önem veriyoruz”
Küresel iklim kriziyle birlikte sürdürülebilirlik çalışmaları önem kazandı. Ayvaz olarak çevresel sürdürülebilirlik politikalarınızdan bahseder misiniz?
Ayvaz olarak kurumsal web sitemizde de deklare ettiğimiz, üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir çevre politikamız var. Şirket olarak gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevremize önem veriyor ve bu konuda her geçen gün kendimizi geliştiriyoruz. Yaşadığımız çevre ile ilgili konulara hassasiyetle yaklaşarak mevcut kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmayı amaçlıyoruz. Doğal kaynakların hızla azalması, iklim değişikliği ve küresel ısınma; yaşadığımız dünyanın en önemli sorunları arasında görülüyor. Bu kapsamda, çevresel ve sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi; sürdürülebilirlik anlayışı içinde, temiz ve yenilenebilir kaynak kullanımına önem vererek yürütüyoruz. 
Çevreyle ilgili yasa ve yönetmeliklerle belirlenen gereklilikleri sağlamak, personelimizin çevre bilincini geliştirmek, çalışma ve üretim faaliyetlerimizden kaynaklanan atıkları en aza indirmek sürdürülebilirlik hedeflerimizin başında yer alıyor. Çevre politikamızda değindiğimiz diğer hususlar arasında; doğal kaynak ihtiyacını azaltacak geri dönüştürülebilir materyalleri kullanmak, ekosisteme saygı göstererek biyoçeşitliliği korumak, yatırım kararları alırken çevresel kıstasları dikkate almak ve iş birliği içinde bulunduğumuz tüm bileşenlerimize de bu bakış açısını kazandırmak yer alıyor.
“Yakın gelecekteki %100 yenilebilir enerjiyle çalışmak için önemli projeler gerçekleştiriyoruz” 
Çevresel sürdürülebilirlik konusundan bahsetmişken enerji verimliliği noktasında gerçekleştirdiğiniz çalışmalara da değinmek isteriz. İşletmenizde enerji tasarrufu konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
İşletmemizde tükettiğimiz elektrik enerjisinin %30’unu güneş enerjisi sistemleriyle karşılamak için bir proje başlattık; hedefimiz yakın gelecekte %100 oranında yenilenebilir enerjiyle çalışmak. Elektrik tüketimimizde önemli bir paya sahip olan aydınlatma için de iyileştirmeler yaptık. Fabrika içindeki aydınlatmaları enerji tasarruflu led ampuller ve uygun noktalarda fotoselli olacak şekilde yapılandırdık. Su tasarrufu için de birçok adım attık. Merkez fabrika ve idari binamızda yer alan tüm bataryaları fotoselli olarak değiştirdik; sadece bu adımla bile ciddi miktarda su tasarrufu yaptığımızı söyleyebilirim. Yağmur suyu toplama sistemlerimiz sayesinde fabrika içinde tükettiğimiz kullanma suyu miktarından da tasarruf ediyoruz. 
Sektör üyelerinin çoğu bilir; Ayvaz olarak her yıl yeni bir konseptte masa takvimleri çıkarıyoruz. Binlerce adet basılan takvimimizin 2022 yılı konseptini “tohum” olarak belirlemiştik. %100 geri dönüştürülebilir kâğıt kullanarak üretilen takvimlerimizin kapağında gerçek birer kızılçam tohumu yer alıyordu. Bu takvim binlerce basıldı ve Türkiye’nin dört bir yanına dağıldı. Takvimimizi alanlar bu tohumları toprağa ektiler; birer çam fidanına sahip oldular. Biz de elimizde kalan tohumları fabrika arazimize ektik ve şu an 280 adet çam fidanımız oldu. 
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Faaliyet gösterdiği her dönem adını yenilikle, gelişimle özdeş kılan Ayvaz; hemen her alanda Türkiye’deki diğer sektör üyelerine, kurum ve kuruluşlara örnek olacak öncü adımlar atıyor. Yüksek ürün kalitesiyle, projelerde çözüm ortağı olarak hareket etmesiyle, iş süreçlerindeki çevre farkındalığıyla, enerji tasarrufu konusundaki atılımlarıyla ve yatırımlarıyla dikkat çekmeye ve fark yaratmaya devam edecek. 
Ayvaz olarak, ürettiğimiz ürün ve çözümlerimizle ülkemizi 110’dan fazla ülkede temsil ediyoruz. Bu gururu yaşamamızı sağlayan çalışanlarımız başta olmak üzere iş birliği yaptığımız tüm kurum ve kuruluşlara, bize güvenen tüm müşterilerimize ve sektör paydaşlarına teşekkür ediyoruz.

Etiketler:

Ayvaz, Ayvaz İcra Kurulu Başkanı Serhan Alpagut, FM, UL, FM onaylı ürünler, UL onaylı ürünler, gazlı söndürme dolum istasyonları

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter