Yapı Magazin
"BIM4Turkey, İnşaat Sektörünün Dijital Dönüşüm Yol Haritasını Çiziyor"

"BIM4Turkey, İnşaat Sektörünün Dijital Dönüşüm Yol Haritasını Çiziyor"

BIM için oluşturulan ortak bilgi platformu ve yazılımlar bina yönetiminden, varlık yönetimine kadar tüm süreçlerde etkili oluyor. BIM konusunda global alanda gerçekleştirdiği faaliyetler ile farkındalığı artırmayı hedefleyen BIM4Turkey, zengin eğitim içeriği sayesinde yetkin sektör profesyonelleri yetiştirmeye katkı sunuyor. BIM4Turkey Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlayda Öner Mermerbaş, BIM4Turkey olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları, BIM uygulamalarının varlık yönetimi de dâhil olmak üzere kullanıcılara sunduğu avantajları ve uluslararası rekabet noktasında atılması gereken adımları anlattı...
BIM4Turkey olarak Türkiye’de Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ve yönetimini inşaat sektörüne, eğitim sistemine ve kamu kuruluşlarına entegrasyonunu kolaylaştırmayı hedefliyorsunuz. BIM4Turkey’in çalışmalarından kısaca bahseder misiniz?
Öncelikle bizimle ilk kez tanışacak okurlar için kendimizi tanıtmak isteriz. BIM4Turkey, ülke ölçeğinde paydaşlarla birlikte hazırladığı BIM entegrasyon yol haritasını uygulayan, ulusal ve uluslararası stratejik işbirliklerine sahip, 8.000’i aşkın üyesiyle Türk inşaat sektörünün dijital dönüşüm sürecini hızlandıran dijital dönüşüm merkezidir. BIM konusunda ülkesel ölçekte gerçekleştirilen sosyal ve teknik faaliyetlerle farkındalığı artırmayı, endüstri ve üniversitelerde kapasiteyi; sunduğu zengin eğitim içerikleriyle yetkin sektör profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Etkinlikler kapsamında gerek online gerekse fiziksel ortamlarda buluşarak BIM Summit ve BIM Days konseptleriyle konu özelinde sektör paydaşlarını bir araya getiriyoruz. Örneğin endüstriyel tesis yönetimi veya MEP alanına özel etkinlikler düzenliyoruz. BIM alanında sosyal etkileşimi artırmayı sağlayan BIM Coffee Talks etkinliğimiz ise samimi bir formatta bilgi paylaşımını ve konuya teması sağlayan bir etkinlik formatıdır. BIM çevresinde yer alan tasarımdan uygulamaya ve işletmeye kadar olan tüm süreçleri detaylı kapsayan seriler ile sektörün bilgi paylaşım seviyesini geliştirerek erişilebilir kılmayı hedefliyoruz. Kamuoyunun da gelişmesiyle birlikte kamunun entegrasyonu sürecinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. BIM4AKADEMİ olarak da kurumsal ve bireysel eğitim fırsatları sunuyoruz. Sektördeki uzmanların uygulamayla birlikte verdiği eğitimlerimiz sahaya yönelik olarak devam ediyor.
BIM4Turkey Summit kapsamında BIM sistemiyle entegre son teknolojilerin kullanımından, BIM hakkındaki güncel akademik çalışmalara kadar birçok konuyla ilgili sergi, konferans, panel, sempozyum ve çalıştay gerçekleştiriyorsunuz. Daha önce gerçekleştirdiğiniz zirvelerden ve ilerleyen dönemlere ait planlarınızdan kısaca bahseder misiniz?
Uluslararası paydaşlarla birlikte globale yönelik etkinliklerin yanı sıra yurtdışında faaliyet gösteren global firmaların tecrübelerini de Türkiye’ye aktarmalarına yönelik faaliyetler düzenliyoruz.  Geçtiğimiz yıl Future City Summit etkinliğimizi 25 uluslararası konuşmacının katılımıyla 2 günlük global bir zirve olarak gerçekleştirdik. Brezilya’dan Singapur’a birçok konuşmacı ve katılımcıyla beraber dijitalde üretilen akademik ve piyasa değeri bulunan çalışmaları dinledik. Bu yıl mart ayında İTÜ’de SDKM binasında 600 kişinin katılımıyla Planlama ve Kontrol Zirvesi düzenledik. Turner, Alarko, Tekfen, Kalyon, FND, BEXEL gibi firmaların CEO ve yöneticilerinin katılımıyla konu özelinde en büyük organizasyonu gerçekleştirdik. Yapı Malzemenin Dijital Dönüşümü Zirvesi’ni İTÜ Taşkışla binasında düzenleyerek sektör paydaşlarını ve inşaat malzemelerinin BIM Nesneleriyle beraber dijital dönüşümü sürecini ele aldık. Vitra, Ham:m, Petra, Hilti gibi birçok firmanın yöneticileriyle beraber sektörel paylaşımlarda bulunduk. Uluslararası işbirlikleri ile Canada&Türkiye Construction Technology Dialogue online zirvemizi gerçekleştirdik. Böylece Türk ve Kanadalı firmaları bir araya getirerek sektörel tecrübe ve bilgi paylaşımı ortamını sağladık. 
“Türkiye’deki BIM sürecini globalde paylaşarak bilinirliği artırmayı hedefliyoruz”
Akademideki farkındalığı artırmak ve öğrencilerin sektöre karşı yeni bakış açıları kazanmasını sağlamak için mayıs ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Turner, Sigma gibi partner şirketlerimizin ve değerli akademisyenlerin katılımı ile BIMAtmosfer zirvesini yoğun öğrenci katılımı ile gerçekleştirdik. Ulusal ölçekte sektörün önemli paydaşlarını “The Business Breakfast” konseptiyle her yıl bir araya getirerek sektördeki son gelişmeler ve potansiyel işbirlikleri konusunda paylaşımlarda bulunması sağlanıyor. Bu kapsamda haziran başında The Business Breakfast II etkinliğini partnerimiz Schneider ev sahipliğinde Schneider Headquarter Plazasında; Alarko, Tekfen, Hilti, Rönesans, BSI, NEF gibi firmaların CEO ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirdik. Dubai’de düzenlenen ve Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Sakin’in de katıldığı Digital Construction Summit etkinliği gibi çalışmalarla Türkiye’deki BIM sürecini globalde paylaşarak bilinirliği artırmayı hedefliyoruz. Yeni dönem itibarıyla global etkinliklerde yer almanın yanı sıra global paydaşlarla beraber uluslararası zirvelerimizin sayısını artırmayı hedefliyoruz. 
İnşaat sektörünün trend konularını işlediğimiz BIMDays kapsamında; Metro, Endüstriyel Tesis, Robotik, Yapıda Malzemenin Dijital Dönüşümü, Planlama ve Kontrol gibi başlıklarla sektörün öncü isimlerini sizlerle bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
Ayrıca Kanada Konsolosluğu ve Ticari Ateşeleri ile olan güçlü bağlantılara ek İngiltere ile olan ilişkilerimizi de geliştirmeyi hedefliyoruz. Dünyadaki CANBIM, MyBIM, BIM Brasil, BIM Sirbia, BIM Africa, India BIM Association gibi paydaşlarımızla beraber bu süreci geliştiriyoruz. 
BIM4AKADEMİ ile, BIM alanında sektörün önde gelen danışmanlarıyla yapı profesyonellerine yönelik eğitim programları sunuyorsunuz. BIM4AKADEMİ’de nasıl eğitimler veriyorsunuz?
Eğitimlerimiz, uzmanlar tarafından hem sahaya hem de uygulamaya yönelik olarak kurumlara ve bireysel gruplara verilmektedir. Akademi bünyesinde temel eğitimin ötesinde yazılım araçlarına yönelik eğitimler, uzmanlık eğitimleri, danışmanlık hizmetleri ve masterclass eğitimleri mevcuttur. Masterclass eğitimleri havalimanı, hastane gibi spesifik konularda daha önce BIM süreciyle bu projeleri yönetmiş kişiler tarafından sektörel tecrübeyi de dâhil ederek verilen eğitimlerdir. Bim4Akademi Türk inşaat sektörünün önde gelen şirket ve ofislerine, BIM entegrasyonu konusunda yol haritası sunmakta ve eğitim, danışmanlık gibi hizmetlerine devam etmektedir.
İnşaat sektöründe yaygınlık kazanan BIM uygulamaları, yapıların tasarım aşamasından ömrünü tamamlamasına kadar olan süreçte üretilen verilerin dijital ortamda koordine edilmesini sağlıyor. İnşaat projelerinin prefabrikasyon, planlama, lojistik, saha mühendisliği, kalite kontrol ve proje kontrol gibi süreçlerinde BIM yazılımlarının etkisi ve sağladığı avantajlar nelerdir? 
BIM yaklaşımı yapının dijital bir ikizini oluşturarak fiziksel dünyanın dijital ortamda temsilini sunuyor. Bu altyapı yeni gelen her teknolojik yazılım veya hizmetin kullanabileceği bir altyapı sunuyor. Planlama sürecinde malzemenin takibi de sahadaki lojistiği de bu ara yüze entegre olarak yönetilebiliyor. Birçok teknolojik araç ve yazılımın bulunması, bunları entegre olarak kullanabilecek teknik ve teknolojik bilgiyi de gerekli kılıyor. 
“BIM kullanımının en önemli faydalarından biri de varlık yönetimidir”
İnşaat sektörü için oldukça önemli bir yere sahip olan BIM kullanımı ile varlık yönetiminin tasarım ve inşaat aşamasındaki parametreleri nelerdir? Şirketler ve kurumlar varlık yönetimini daha verimli hale getirmek için nasıl çalışmalar gerçekleştirmeli? 
İnşaat sektöründe yaygınlık kazanan BIM uygulamaları, yapıların tasarım aşamasından yıkılış safhasına kadar süregelen yaşam döngüsünde üretilen verilerin dijital ortamda koordine edilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple BIM kullanımı ile gerçekleştirilen projelerde katma değeri artırılan verilerin kazandırdığı soyut ve somut faydalarından söz etmemiz mümkündür. Bu faydalardan en önemlilerinden biri de şüphesiz varlık yönetimidir. Varlık yönetiminde; üç boyutlu ortamda oluşturulan model somut bir varlık olarak ele alınarak zaman ve bütçe takibi, ekipman ve malzeme takibi, yapı işletmesi ve yönetilmesi konusunda karşınıza çıkabilecek sorunların öngörülmesi gibi faydalar sağlayarak daha efektif ve verimli bir çalışma ortamı sunmaktadır. 
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte geometrik olarak zorlu yapıların sayısı artmaya başladı. Karmaşık bina sistemlerinin tasarım ve inşaat aşamalarında BIM kullanımının önemi nedir? Geometrik olarak zorlu yapılar farklı disiplinlerin de bir arada çalışmasını gerekli kılıyor. Bu noktada veri kaybı yaşanmadan veri akışı ne şekilde sağlanabilir?
Teknolojik her gelişme geometri sınırlarımızı da genişletiyor. Artık tasarlanan projelerde manuel olarak bir çizim gerçekleşmesi durumları zorlaştırabiliyor. Kural tabanlı bir matematik ile geometrinin tariflenmesi ve model arayüzünde parametrik olarak modellenmesinin sağlanması söz konusu oluyor. Çünkü manuel olarak bir çizimin yapılması bütüncül olarak sistemi çözmeye yetmiyor. Özellikle uygulama süreçlerinde imalata yönelik optimizasyon gereksinimlerinde görsel kodlama araçlarını sürece entegre ederek analitik çözümlemelerle birlikte uygulama süreçleri yönetilebiliyor. Bu süreçler ise mimar, inşaat mühendisleri, imalat tarafında yüklenici ve üretim mühendisleri ile yazılımcılar tarafından geliştirilmesini gerekli kılıyor. Aksi halde bir kişinin tüm bilgiye sahip olması bekleniyor ve bu da gerçekçi süreçler olmuyor. BIM modeli yönetim araçları kullanılarak bilgi akışının veri kaybı olmadan devam etmesi mümkün oluyor.
Dünyadaki ve Türkiye’deki BIM uygulamalarını değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz? Türkiye’deki BIM uygulamalarına ilginin ve bu konuda atılan adımların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 
Dünya genelinde her ülkenin şartları farklılık gösterse de global piyasada iş yapan tüm tasarım, proje, taahhüt ofisleri BIM kullanarak süreçlerini yönetiyor. İngiltere gibi bazı ülkeler zorunlu olarak yönetmeliğiyle beraber sektörün geçişini sağlıyor. Bazı ülkeler ise piyasa dinamikleriyle beraber süreci ilerletiyor. Türkiye’nin BIM sistemine ihtiyacı var ve bir yönetmelik ile birlikte ancak doğru kullanımı mümkün olabilir. Bakanlığa bu noktada önemli bir rol düşüyor. Proje teslim formatının güncellenmesiyle birlikte sektör yapısı hızlı bir şekilde BIM’e entegre olabilecektir. Bizler hızlı adapte olan bir kültüre sahibiz. Bu sebeple doğru altyapıyla beraber karar verilmesi halinde 2 yıl içinde sektör konum alabilecektir. Türkiye genelinde bilgi ve tecrübe düzeyi olarak yeterli değiliz gibi görülse de önemli ve büyük projelerde kullanımıyla birlikte sektörün güçlü oyuncuları BIM süreçlerini işletiyor. Bu nedenle BIM’e geçişlerde lokomotifi etkisini onlar oluşturacaktır. 
BIM, farklı disiplinler arasında işbirliğine ve birlikte çalışabilirliğe katkı sağlayan yapı sektöründeki en önemli teknolojik yeniliklerden biridir ve firmalar arasında rekabet baskısı yaratır. Firmaların rekabet ortamında hayatta kalabilmeleri, etkin proje yönetimi, kaynakların etkin ve verimli kullanımı noktasında nasıl adımlar atmalı? 
BIM, proje tasarım ve çizim sürecini hızlandıran bir yaklaşımdır. Özellikle global piyasada projelerle rekabet edebilmek için BIM yeterliliklerini güçlendirmeleri ve proje bitirişlerini arttırmaları gerekmektedir. Bilgi ve hizmet ihracatının önem kazandığı bu dönemde global tecrübeye en yakın olduğumuz noktaya BIM servislerini kullanarak ulaşıyoruz.
Endüstriyel tesisler, tasarımından yaşam döngüsünün sonuna kadar tüm süreçlerinin gelişen teknolojilerle bütünleşmiş biçimde yönetildiği, bu süreçlerin kritik öneme sahip olduğu, proses ve üretime hizmet eden yapılardır. Dijital ikiz, IoT, Endüstri 4.0, gibi teknolojilerin endüstriyel tesislerde kullanımı verimlilik ve risklerin yönetimini nasıl etkiler? 
Bugün BIM olarak karşımıza çıkan ekosistem yıllardır endüstriyel tesislerin tasarımından işletmesine kadar oluşturulan dijital ikizlerin sektöre yansımasıdır. Prosese hizmet eden yapıların hem dizaynı hem inşaası hem de işletmesi her zaman çok daha zor olmuştur. Nitelikli ve büyük alanlara sahip üst yapıların sayısı ve karmaşıklığı arttıkça endüstriyel tesislerde olduğu gibi bu tarz yapılarda da dijital ikizlerin oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. Bu anlamda endüstriyel yapılarda dijitalleşme her zaman daha ileridedir. BIM için oluşturulan ortak bilgi platformu ve yazılımlar her gün bina yönetiminden, varlık yönetimine kadar tüm süreçlerde kendini geliştirmektedir.
“Tüm malzemecilerin BIM Nesnelerini platforma yüklemeleri sektörün dijital altyapısı güçlendirecektir”
İnşaat sektöründe yapı malzemelerinin de dijital dönüşümü söz konusu. BIMobject olarak da adlandırılan BIM kütüphanelerinin önemi nedir? BIM kütüphanesi oluşturmak isteyen firmaların dikkat etmesi gereken noktalardan bahseder misiniz?
Malzeme sektörünün önceden ürün numuneleri ve kataloglar göndererek ürünlerini bilinir ve görünür kılmak istemesi günümüzde dijital kataloglar sayesinde mümkün olmaya başladı. Böylece malzeme üreticileri dijital ürünlerini yani BIM nesnelerini üretip tasarım ve proje ofisleriyle paylaşarak BIM ortamlarında çalışan mimar ve mühendislere ürünlerini eriştirebilir noktaya geldi. Bu bağlamda Global BIM kütüphanelerinin yanı sıra Türkiye’de tedariki olan ürünlere odaklanan bimnesne.com platformu da Türk yapı sektöründe dijital BIM kütüphanesi olarak hizmet vermekte. Petra ve Hilti gibi dijital dönüşüm süreçlerini gerçekleştiren firmalar da bu kütüphanede BIM nesnelerini yayınlayarak ürünlerini erişilebilir kılmakta. Sektördeki tüm malzemecilerin ürünlerinin BIM Nesnelerini platforma yüklemeleri halinde sektörün dijital altyapısı güçlenmiş ve yeni teknolojiye adapte olmuş olacaktır.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Ulusal ölçekte fark yaratmaya devam ettiğimiz nice nitelikli çalışmayı sizlerle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Bu yolculukta bizlerle tanışmak, bir arada olmak isteyenleri etkinliklerimize davet ediyoruz. Çalışmalarımıza dâhil olmak isteyenler bizlere sosyal medyalarımız veya web sitemiz üzerinden ulaşabilirler. 

Etiketler:

BIM, BIM4Turkey, bilgi platformu, yazılım, bina yönetimi, varlık yönetimi, Yapı Bilgi Modellemesi, inşaat, inşaat sektörü, eğitim, kamu kuruluşları, dijital, dijital dönüşüm, dijitalleşme, teknoloji, entegrasyon, geometri, karmaşık bina sistemleri,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter