Yapı Magazin
Bosch Home Comfort Group, Sürdürülebilir Yeşil Yaşam İçin İnovatif Teknolojiler ve Ürünler Geliştiriyor

Bosch Home Comfort Group, Sürdürülebilir Yeşil Yaşam İçin İnovatif Teknolojiler ve Ürünler Geliştiriyor

İklimlendirme sektöründe toplum, çevre ve yaşam için yeşil teknolojilerin öncülerinden olan Bosch Grubu, yeni ismi ve inovatif ürün portföyüyle sürdürülebilir bir yaşam tarzını yüksek düzeyde konforla birleştiriyor. Bosch Grubu’nun sürdürülebilirlik hedeflerini ve çalışmalarını konuştuğumuz Bosch Home Comfort Group Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Kıvanç Arman, “Daha akıllı ve daha iyi bir yaşam için sürdürülebilir ısıtma, soğutma ve refah çözümleri geliştiriyor ve üretiyoruz.” dedi.

İklimlendirme sektöründe yüksek verimli ve çevre dostu ürünler geliştirerek evdeki yaşamı daha yeşil ve konforlu hale getirmek için çalışan Bosch Termoteknik yoluna, 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle Bosch Home Comfort Group ismiyle devam ediyor. Son dönemde değişen şirket adınız ve kurumsal amacınızın arkasında yatan felsefe nedir?

Bosch Grubu olarak iklimlendirme iş kolunda uzun bir süredir toplum, çevre ve yaşam için yeşil teknolojiler alanında öncülük yapıyoruz. Güçlü markalarımızla daha yeşil ve daha konforlu bir yaşama katkıda bulunuyoruz.

Kimliğimizin özünü, ismimizde de yaşatmak amacıyla 1 Nisan tarihi itibarıyla Bosch Home Comfort Group adıyla faaliyet göstermeye başladık. Yeni ismimiz, yenilikçi ürün portföyümüzü yansıtıyor ve ürünlerimizin faydasını gösteriyor. Ayrıca bu isim değişikliği bir yıl önce belirlenen “Make. Home. Comfort. Green” kurumsal amacımızı da destekliyor. Bu motto, evdeki konforu, dünya çapında yeniden tasarlamaya ve aynı zamanda onu sürdürülebilir kılmaya yönelik kararlılığımızın altını çiziyor.

“Sürdürülebilirlik konusunda nihai hedefimiz, mükemmelliğe ulaşmak…”

Sürdürülebilirlik politikanızı çevre, ürünler, çalışanlar ve toplum olmak üzere dört alanda uygulamaya koyuyorsunuz. Bu bağlamda çalışanlarınızın da katkılarıyla gerçekleştirdiğiniz sürdürülebilirliği kurum kültürünün bir parçası haline getirmek amacıyla sürdürülebilirlik günleri düzenliyorsunuz. Sürdürülebilirlik günlerinin içeriğinden ve sürdürülebilirlik kapsamındaki sosyal sorumluluk projelerinizin detaylarından bahseder misiniz?

Sürdürülebilirlik konusunda mükemmelliğe ulaşmak nihai hedefimiz. Yöneticiden her kademedeki çalışma arkadaşımıza kadar herkes bu hedefi benimsiyor ve katkı sunmaya çalışıyor. Tüm arkadaşlarımızla sürdürülebilirlik konularını ve bu alandaki hedeflerimizi konuştuğumuz ‘Sürdürülebilirlik Günü’ düzenliyoruz. Özellikle çevre ve enerji verimliliği konusunda paylaşımlar yapıyoruz.

Aynı zamanda çalışma arkadaşlarımıza tuttuğumuz “Yeşil Mikrofon” ile görüş ve önerileri alıyor, değerlendirmelerimiz neticesinde uygun bulunanları gerçekleştirmeye odaklanıyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik bilincini canlı tutmak için toplu ağaç dikimi gibi faaliyetler yapıyoruz. Ayrıca fabrika bünyesinde su tasarrufu elde edilmesi katkı yapılması için yeşil alanlara basınca ezilmeyen, suyu tutan Libya çimi ekilirken, belli alanlarda konumlandırılan geri dönüşüm kutularıyla giyilmeyen kıyafetler toplanarak geri dönüşüme gönderiliyor.

Yenilenmek ve sürdürülebilirlik yolunda birlikte güçlenmek için hayata geçirdiğimiz “RenewTogether” platformu ile iklimlendirme sektöründe sürdürülebilirlik konusundaki gelişmeleri, yeşil yaşam aksında çevre, yenilenebilir enerji gibi ekolojik dengemize etki eden değişimleri, tüketicilerdeki davranışları, sosyal sorumluluk projelerimizi iş ortaklarımıza aktarıyoruz. 

Bosch Home Comfort’un sürdürebilir yeşil yaşam için yaptığı çalışmalardan müşterilerimizin haberdar olması için çeşitli etkinler ve iletişim faaliyetleri yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızın yanı sıra toplumsal boyutta gerçekleştirdiğimiz projeler de var. Örneğin; geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlattığımız “Yeşil Yaşam Kahramanları” projesiyle iklimlendirme sektöründe “erkek işi” olarak bilinen servis teknisyenlik mesleğine, kendi eğitim süreçlerimizden geçireceğimiz kadın iş gücünü kazandırmayı hedefliyoruz. Kadın teknisyen sayımızı artırarak servis kalitemizi ve nihayetinde de müşteri yolculuğumuzu daha da mükemmelleştirmeyi amaçlıyoruz. Diğer yanda “ağaç yaşken eğilir” mantığıyla çocuklara tasarruf yapmayı öğretmek için hayata geçirdiğimiz “Tasarruf Candır” adında bir projemiz var. Bu proje kapsamında okullarda çocuklarla keyifli etkinlikler düzenliyor, onlara enerji tasarrufu konusunda bilinç ve farkındalık aşılıyoruz.

“Üretim tesislerimizde sürdürülebilir gelişmelere odaklanıyoruz”

Bosch Home Comfort’un AR-GE ve ihracat üssü Manisa Fabrikası, tüm dünyadaki fabrikaları arasında düzenlenen Sürdürülebilir Lokasyon Ödüllerinde “Taahhüt” kategorisinde ödüle layık görüldü. Hedefleriniz arasında karbon nötrlüğü ile ilk önemli kilometre taşına ulaştınız. Bosch Home Comfort Group Manisa fabrikanızda karbon ayak izini nötrlemek için ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Bosch Grubu’nun dünya genelindeki tüm üretim tesislerinde olduğu gibi Manisa Fabrikamız da 2020 yılının ilk çeyreğinden bu yana karbon nötr olarak faaliyet gösteriyor. Fabrikamız bünyesinde sürdürülebilir gelişmeye odaklanıyoruz. Üretimin her aşamasında ve tedarik zincirimiz boyunca karbon ayak izini azaltmaya yönelik projeler gerçekleştiriyoruz. “Holistic approach @ManP for Sustainability” projesi kapsamında ISO50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi, Regresyon Analizi yoluyla enerji tüketimlerinin ve sapmalarının aylık olarak gözden geçirilmesi, enerji verimliliği projelerinin yanı sıra karbon ayak izi ve su kullanımını azaltmaya yönelik projeler hayata geçiriyoruz. 2019 yılından bu yana devreye aldığımız enerji tüketimi azaltıcı projelerle de toplamda 1.116 MWh / yıl kazanç elde ettik. 2021 yılı itibariyle de ihtiyacımız olan tüm elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan temin etmek yolunda önemli adımlar attık. 

“Her evde enerji devrimi olarak öne çıkan ısı pompalarımız her eve sürdürülebilir çözümler sunuyor”

Bosch Home Comfort, “Make. Home. Comfort. Green” mottosuyla sektöre inovatif ürünler sunuyor. Sürdürülebilir enerji adına geliştirdiğiniz ürün ve hizmetleriniz nelerdir?

Bosch Home Comfort Group olarak, daha akıllı ve daha iyi bir yaşam için sürdürülebilir ısıtma, soğutma ve refah çözümleri geliştiriyor ve üretiyoruz. En az seviyede enerji kullanarak iklimlendirme yapabilen, bu sayede hem çevreye daha az karbondioksit salımı yapan hem de kullanıcılarımıza daha düşük faturalarla tasarruf sağlayan ürünler geliştirmek için aralıksız çalışıyoruz.  Önemi gittikçe daha da artan ısı pompalarında öncü ürünler sunuyor ve geliştirmeye devam ediyoruz. Her evde enerji devrimi olarak öne çıkan ısı pompalarımız her eve sürdürülebilir ve elektrikle çalışan çözümler sağlıyor.

Bununla birlikte hibrit ısıtıcılarla her binayı sürdürülebilirlik yoluna dahil etmek için adımlar atıyoruz. Yakın zamanda tanıttığımız “OptiEnergy”, yoğuşmalı kazan ve ısı pompasından oluşan hibrit sistemlerin akıllı kontrolü için bir kontrol sistemi ile önemli oranda CO2 tasarrufu sunuyor. Grubumuz, geçen yıl “iyi yaşam” ürünleri pazarına giriş yaptı. Bu yıl ISH Fuarında bu yeni iş alanındaki yüksek performanslı hava temizleyiciler, enerji tasarruflu kızılötesi panel ısıtıcılar ve mobil klimalar gibi tüketicilere evde daha fazla konfor ve değer sunan çözümlerimizi tanıttık. 

Akıllı radyatör termostatları gibi Bosch akıllı ev çözümleri, esnek kontrol seçenekleri ve talebe dayalı tüketim sayesinde ısıtma maliyetlerinde yüzde 36’ya varan tasarruf sağlıyor. Tüm enerji tüketen cihazlar için verimli bir enerji beslemesi, Bosch Energy Manager tarafından sağlanıyor. Uygulama, akıllı bir evi gerçek anlamda yeşil bir eve dönüştüren ‘kontrol merkezi’ olma özelliği taşıyor. Dahili olarak üretilen güneş enerjisi, akıllı ve otomatik olarak dağıtılarak elektrik maliyetlerini yüzde 60’a kadar azaltıyor. Bu ve benzeri çözümlerimizle tüketicilerimizin hayatına konfor katmaya, aile ekonomilerine destek olmaya ve en önemlisi sürdürülebilir yaşam hedefine katkı sunmaya devam edeceğiz.

Bosch Home Comfort olarak her ortama uygun, tasarruflu ve güvenilir klima seçenekleri sunmak için gerçekleştirdiğiniz AR-GE ve inovasyon çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Dört kelimeyle özetlenen global vaadimiz “Make. Home. Comfort. Green.” doğrultusunda evleri hem konforlu hem çevre dostu yapacak teknolojiler geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu doğrultuda klima kategorisinde de dört mevsim boyunca en uygun iklimlendirme koşullarını sağlayacak ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Yenilikçi teknolojilerimiz sayesinde, kullanıcılarımız yaz-kış diledikleri iklimde yaşama konforuna erişirken hem doğayı hem de bütçelerini koruma ayrıcalığı yaşıyor.

Pazara en son sunduğumuz Bosch Climate 2000, 2,6 kW, 3,5 kW, 5,3 kW ve 7 kW arasında değişen dört farklı kapasite seçeneğiyle her eve uygun, tasarruflu ve güvenilir bir klima. Kullandığı çevre dostu R32 soğutucu akışkan ve soğutma için A++, ısıtma için A+ ERP derecelendirmesiyle yüksek tasarruf sağlıyor. Turbo modu sayesinde de hızlı ısıtma ve soğutmada eşit hava dağılımı elde ediliyor.

“Tüm dünyada, 2021’de 21 milyar dolar olan sürdürülebilirlik ve yeşil teknoloji pazarının 2023’te 61 milyar, 2025’te 105 milyar, 2030’da ise 417 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor”

Sürdürülebilirlik stratejilerinin firma rekabet gücüne ve firma sürdürülebilirlik performansına etkisi nedir? Sürdürülebilirlik kavramı ile birlikte satın alma ve hizmet talepleri ne yönde değişim gösteriyor?

Birçok konuda milat olarak kabul edilen pandemi sürecinde insanlar hayata başka pencerelerden bakmaya başladı. Çevre bilincine, iklim krizine ve sürdürülebilirlik kavramına olan duyarlılık büyük artış gösterdi. Şirketlerle birlikte bireyler -özellikle de yeni nesil- iklim normallerini geri kazanmak için hep bir şeyler yapmak ister oldu. Pandemi öncesinde sektörde ağırlıklı olarak, akıllı cihazlar ve bağlanabilirlik konuşulurken pandemi sonrası “konfor, tasarruf, çevre, sürdürülebilirlik” kavramları önem kazandı ve öne çıktı. Tüketiciler, kendi konforlarını düşünürken aynı zamanda satın aldıkları tüm ürünlerde çevreye zarar vermeyen ya da daha az zarar veren, teknolojileriyle daha az enerji üreten dolayısıyla da daha az faturalar ödeten markaların vaatlerini dikkate alıyor ve onların ürünlerini de daha çok tercih ediyorlar. Her geçen gün de sayıları hızla artıyor. Tüm dünyada, 2021’de 21 milyar dolar olan sürdürülebilirlik ve yeşil teknoloji pazarının 2023’te 61 milyar, 2025’te 105 milyar, 2030’da ise 417 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Günümüzde tüketiciler markanın duruşunu ve eylemlerini yakından takip ediyor, sorunlarının çözümünü taahhüt eden ve bu konuda eyleme geçen markalardan alışveriş yapıyor. Sektörümüzdeki şirketlerin de artık temel söylemleri sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve enerji verimliliği üzerine şekillenmeye başladı. Dolayısıyla rekabette, o şirket lehine bir durum oluşmaya başladığını söyleyebiliriz.

Bosch Home Comfort’un kısa ve uzun vadede sürdürülebilirlik hedefleri nelerdir? Belirlenen hedeflere ulaşma noktasında gerçekleştirmeyi planladığınız yeni yatırımlarınız ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 

Bünyesinde yer aldığımız Bosch Grubu, dünya genelindeki 400’den fazla lokasyonunda 2020 yılının ilk çeyreğinden bu yana karbon nötr olarak faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda iklim nötr teknolojiye milyarlarca Euro yatırım yapıyor. 

Grubumuz şu anda tüm dikkatini tedarikçilerden müşterilere kadar CO₂ emisyonlarını kapsayan ve Kapsam 3 olarak bilinen konuya yoğunlaştırmış durumda. Emisyonlarda, 2018 yılındaki seviyeyle karşılaştırıldığında 2030 yılına kadar yüzde 15’lik bir düşüş elde etmek için çalışıyor. Bu da karbondioksit emisyonlarının 67 milyon ton azaltılması anlamına geliyor. Böylelikle kendi tesislerimizdeki karbon nötrlüğe geçişin 20 katından daha fazla karbon ayak izini tek başına azaltacağız. 

İçinde bulunduğumuz iklimlendirme sektörü, dünyamızın sürdürülebilir geleceğini tehdit eden iklim değişikliğini etkileyen en önemli sektörlerden biri. Çünkü karbon salımının üçte biri binalardan geliyor. Bu nedenle, bu konuda sorumluluk çok büyük.

Sürdürülebilirlik konusunun sektörümüzdeki düşünce ve eylem lideri Bosch olarak; uzun yıllardır milyarlarca Euro yatırım yaparak, iklim krizine neden olan karbon salımını azaltmak ve sıfırlamak hedefiyle sürdürülebilir yeşil yaşam için teknolojiler icat ediyor, ürünler geliştiriyoruz. Yüksek verimli cihazlar tasarlayarak karbon salımına daha az etki etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda üretim tesislerimizde de alternatif enerji sistemleri kullanımıyla çevre dostu üretim yapmaya önem veriyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?

Bosch Home Comfort Group Ailesi olarak, iklimlendirme alanında 360 derece kapsayıcı ve yenilikçi ürünlerle kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırmak amacıyla teknoloji geliştirmeye ve üretmeye devam ediyoruz. En önemli hedeflerimiz; ihracat ürün gamı, satış ağımızı genişletmek ve satış sonrasındaki hizmetlerimizi yeni teknolojilerle destekleyerek en üst noktaya çıkarmak. Başta klima, kombi ve yer tipi kazanlar olmak üzere ürün gamımızı inovatif ürünlerle genişletmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılında da müşterilerimizle her temas noktasında onlara fayda ve değer yaratmaya odaklanıyoruz. 

 


Etiketler:

#boschhomecomfort

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter