BTM sektörde 48 yıllık tecrübesi, ileri teknolojiyle donatılmış AR-GE Merkezi, alanında uzman personeli, yenilikçi ve çağdaş yalıtım ürünleriyle hizmet veriyor. BTM’nin AR-GE Merkezindeki güncel çalışmalarını, Bituproof Temel Bohçalama Sisteminin detaylarını, BTM’nin uluslararası alanda gerçekleştirmeyi planladığı yeni proje ve yatırımları konuştuğumuz BTM Yurt İçi Satış ve Pazarlama Müdürü Umut Ceylan, ”Su yalıtımı konusunda kamuoyununun bilinç ve farkındalığını artırmalıyız. Gerek BTM nezdinde gerekse üyesi olduğumuz dernekler nezdinde bu yönde çalışmalarda bulunuyoruz ve bulunmaya devam edeceğiz.” dedi.
Yalıtım sektöründe 48 yıllık tecrübesi ile hizmet veren BTM, dünya çapında kaliteli ürünler üretmeye devam ediyor. Son teknoloji ile ürettiği ürünlerini etkin AR-GE çalışmaları ile destekleyen BTM’nin ileri teknolojiyle donatılmış AR-GE Merkezindeki güncel çalışmalarından bahseder misiniz?
BTM olarak Ar-Ge faaliyetlerimize 1986 yılından beri devam ediyoruz. BTM, süreklilik hedeflerine ulaşabilmek için AR-GE faaliyetlerinin stratejik öneminin bilincinde olarak etkin, akılcı ve verimli bir AR-GE kültürü oluşturmayı hedeflemiştir. BTM fabrikamızda yer alan AR-GE Merkezimizde son kullanıcı deneyimini önceliğimize alarak, pazarın ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştiriyoruz. Temmuz 2017’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilen AR-GE Merkezimizde, yalıtım ürünleri konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Ülkemizde yalıtım sektöründe faaliyet gösteren ilk AR-GE Merkezi olmakla birlikte, konusunda uzman, alanındaki güncel gelişmeleri yakından takip eden ekiplerimiz ile Ar-Ge faaliyetleri sürdürülmektedir.
AR-GE alanında yeni ürünlerin, pazarın ihtiyaç duyduğu şekilde daha kısa sürede devreye alınması, yeni nesil teknolojilerle dünya standartlarında ürün geliştirme, uluslararası rekabette güçlenmemizi sağlayacak yenilikçi üretim teknikleri ve hammaddelere odaklanıyoruz ve sektörün uluslararası bağımlılığını azaltacak yerli teknoloji geliştirme ve tasarımlar üzerinde çalışıyoruz.
Ayrıca, sektörümüz ile ilgili konularda, Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri, TÜBİTAK gibi öncü kurumlar ve öncü şirketlerle iş birliklerimiz devam etmektedir. AR-GE Merkezimizde mühendislerimizle birlikte yılda 30’a yakın AR-GE projesini hayata geçiriyoruz.
AR-GE Merkezimiz, analiz laboratuvarları ve ofisleri, ön formülasyon laboratuvarı ve pilot üretimlerini gerçekleştirildiği alandan oluşmaktadır. Geliştirmesi yapılan ürünlere ait tüm analizler BTM AR-GE Merkezi Laboratuvarları’nda validasyon edilmiş yöntemlerle gerçekleştirilir. Bunların dışında, ortak geliştirme, sözleşmeli üretim gibi farklı iş birlikleriyle üretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
BTM AR-GE Merkezi olarak hedefimiz;
• Değer katılmış ürünlerle fark yaratmak
• Uluslararası pazarlara ürünler geliştirmek ve belgelendirerek pazara sunmak
• Yeni teknolojileri firmamıza adapte ederek geleceğe yatırım yapmak
• Üniversite-Sanayi işbirlikleriyle katma değeri yüksek ürünler geliştirmek
• Patent tescili ile fikri mülkiyet haklarımızın korunmasını sağlamak
”Kaynaklarımızı ve zamanımızı tasarruflu kullanmamız gereken bu dönemde, proof ürünler kalite, ekonomi, güven ve hızı bir arada sunuyor”
İdeal yalıtım malzemeleri ve uygulamalarından bahsetmek isteriz. Uzun ömürlü yapılar ve enerji verimliliği açısından su yalıtımının önemi nedir? Güvenilir mekânlar, sağlıklı yaşam alanları için doğru su yalıtımının standartları nasıl olmalıdır ve bu noktada ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Depremler ile mücadele veren bir ülkeyiz. Doğru projelendirme yapmak ve kaliteli yapı malzemelerini seçerek doğru uygulamayı yaptırmak durumundayız. Ancak bunu sağlayabilirsek yapılarımız uzun yıllar tasarımındaki amacına uygun ve güvenle hizmet verebilir. Bir diğer konu ise enerjidir. Enerjide dışa bağımlı konumda olan ülkemizin yıllık 90 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını azaltmak için enerjiyi verimli kullanmalı ve tasarruf sağlayan enstrümanları devreye sokmalıyız. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda standartlarla uygun yalıtım malzemelerinin seçilmesinin önemini kavrıyoruz. Biz BTM olarak, bağlı olduğumuz dernekler vasıtasıyla kaliteyi koruyacak önlemler alıyor ve standartlara uygun malzemelerin üretimi ve kullanılmasını teşvik ediyoruz.
Türkiye'de yerli ilk üretimini bizim gerçekleştirdiğimiz Bituproof Temel Bohçalama Sistemi ürünümüz kentsel dönüşüm yoğun olduğu, bitişik nizam yapılarda, her tip temelin yalıtımında tek kat olarak, koruma betonu gerekmeksizin güvenle uygulanıyor.
Kaynaklarımızı ve zamanımızı tasarruflu kullanmamız gereken bu dönemde, Proof ürünler kalite, ekonomi, güven ve hızı bir arada sunuyor. Maalesef ülkemizde yoğun ve haksız bir rekabet var. Bilinçsiz tüketicilerin de olmasından kaynaklı kalitenin düştüğünü ve yalıtım malzemelerinin standartlara uygun üretilmediğini görüyoruz. Adında Proof geçen her membranın aynı performansta olmadığını ve sonunda daha büyük bedeller ödenebileceğini biz üretici olarak biliyoruz. Bunu kurumlara ve yatırımcılara uzman kadromuz, deneyimli bayilerimiz ve derneklerin desteği ile anlatıp, bilinçlendirme çalışmaları kapsamında eğitimler vermek çalışmalarımızın arasında yer alıyor.
”Ürünü sadece kaliteli üretmek yetmiyor, doğru bilgi ile donatılmış işinin ehli uygulamacılar ile yalıtımdan istenen performans alınabiliyor”
Yapıyı tamamen donatısız hale getirebilmekte olan korozyon, betonarme yapılara zarar verme konumunda en üst sıralarda yer alıyor. Binalarda depremlerin yol açtığı yıkımların en büyük nedenlerinden de birini oluşturuyor.Binaların korozyondan etkilenmemesi için hayati öneme sahip olan su yalıtımının önemi nedir ve bu konuda kamuoyundaki bilinç ve farkındalığı değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz, BTM olarak bu noktada nasıl çözümler sunuyorsunuz?
Deprem neticesinde oluşan yıkımların ve hasarların nedeninin azımsanmayacak bir oranla su yalıtımı yapılmamasından kaynaklandığını görmekteyiz. Su yalıtımı yapılmadığı zaman binanın demirleri taşıyıcı sisteme sızan su nedeniyle korozyona yani paslanmaya uğruyor ve güçsüzleşiyor. Su sadece demirlerin değil betonunun da yapısını bozuyor. Zayıflayan betonarme sistem güçlü deprem kuvvetlerine karşı koyamıyor ve maalesef hiç istemediğimiz yıkımlar, maddi manevi kayıplar ve hasarlar meydana geliyor.
Ev söz konusu olduğunda mutfak dolapları, banyo seramikleri gibi görebildiğimiz unsurların çekiciliğine kapılabiliyoruz, oysa olası bir depremde bize güvenlik sağlayan bunlar değil binanın sağlam bir şekilde ayakta durmasını sağlayan temel ve taşıyıcı sistemdir. Su yalıtımı kaliteli, detayına uygun ve iyi uygulama ile yapılmış temeli olan binalar depreme dayanıklı olur ve hayat kurtarır. Binaların görsel unsurlarının değiştirilmesi çoğu zaman mümkündür ancak su yalıtımı temel aşamasında yapılan ve binanın üzerine inşa edildiği bir uygulama olduğundan dolayı müdahale edilemeyen, değiştirmenin mümkün olamadığı bir uygulamadır. Sonradan bina dışından veya bodrum içinden yapılan su yalıtım uygulamaları “pişmanlık yalıtımları” temelde; yani işin başında yapılan yalıtımın yerini tutmaz.
Su yalıtımının temel uygulamasında başlar ve su yalıtımı yaptırmak bir lüks değil hayati bir zorunluluktur. Su yalıtımı temel aşamasında yapılan yapıların taşıyıcısı sistemi korozyona uğramayacağı için yıpranmaz, gücünden kayba uğramaz ve deprem kuvvetlerine başarıyla karşı koyar, bir başka deyişle hayat kurtarır.
Su yalıtımı konusunda kamuoyununun bilinç ve farkındalığını artırmalıyız. Gerek BTM nezdinde gerekse üyesi olduğumuz dernekler nezdinde bu yönde çalışmalarda bulunuyoruz ve bulunmaya devam edeceğiz.
BTM olarak su yalıtım ürünleri ürün yelpazemize her geçen yıl yeni ürünler katmaktayız. Sadece Polimer Bitümlü Su Yalıtım Ürünleri ile değil BTMSEAL Yeni Nesil Su Yalıtım Ürünleri ve Bitümlü Likit Su Yalıtım ailesiyle su yalıtımı alanında çok kapsamlı ürün seçenekleri sunuyoruz. Konusunda uzman teknik personelimiz, yurdun dört bir yanında hizmet veren uygulayıcı bayilerimiz ile ürünlerimizin doğru uygulanması ve performansını tam yansıtması için var gücümüz ile çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki ürünü sadece kaliteli üretmek yetmiyor, doğru bilgi ile donatılmış işinin ehli uygulamacılar ile yalıtımdan istenen performans alınabiliyor.
BTM sektörde 48 yıllık tecrübesi, ileri teknolojiyle donatılmış AR-GE Merkezi, Türkiye ve dünyada söz sahibi alanında yetişmiş uzman personeli, yenilikçi ve çağdaş yalıtım ürünleri ile hizmet veriyor.
Su yalıtım ürünlerinde hibrit çözümlerin avantajları çok fazla. Sektöre sunduğunuz ürünlerinizin hibrit özelliklerinden bahseder misiniz? Hibrit teknolojilerin diğer yalıtım sistemlerine oranla verimlilik, işçilik ve maliyet noktasında faydaları nelerdir?
Su yalıtım sektörü, AR-GE çalışmaları yaparak pazarın ihtiyaçlarına göre kendini sürekli geliştirmekte. Hibrit polimer su yalıtım ürünleri de bu yeniliklerden biri. Öncelikle her su yalıtım ürünü gibi hibrit çözümlerde doğru yerde ve doğru işçilikle yalıtım sağlamakta. Hibrit malzemeler kısaca ; birkaç ürün ağacının avantajlarının tek üründe toplanması olarak tanımlanabilir. Bu ürünlerimizden Alfa Hibrit yüksek UV dayanımı sunabilmekle beraber, astar gerektirmeden uygulanabilmekte. Nemli yüzeylerde bile uygulanabilen ürünümüz, -5 derece sıcaklıkta bile kürünü almakta. Bu tip üstün özellikler sunabilen hibrit teknolojiler , diğer yalıtım malzemelerinin yetersiz kaldığı ya da çözüm sunamadığı noktalarda devreye giriyor. Malzemelerin son kullanıcılara hitap edebilmesi, astar gerektirmemesi , kolay uygulama gibi avantajlarından dolayı maliyet noktasında klasik su yalıtım ürünlerine kıyasla çok pahalı değiller. Dikkat edilmesi gereken; hibrit ürünleri kullanmadan önce mutlaka üretici ile irtibata geçilmeli ve yüzey, ortam, kullanım detayları ile ilgili bilgi verilmeli.
''Avrupa Yeşil Mutabakatı gereği karbon sıfır hedefimiz doğrultusunda, tüm tesislerimizde de enerji verimli yatırımlarımıza tüm hızıyla devam edilmektedir''
Enerji verimliliğinin hayata geçirilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması için atılacak adımların başında gelen yalıtım konusunda BTM'nin uluslararası alanda gerçekleştirmeyi planladığı yeni proje ve yatırımları nelerdir?
Yenilenemeyen doğal kaynakların hızla azalmasıyla birlikte günümüzde; kaynakların etkin kullanımı, enerji verimliliği ve olumsuz çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik çalışmaların sistematikleştirilmesi, (imalat sanayinin dünyada rekabetçi konumunun korunması ve sürdürülebilir olması açısından) oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. Bu anlamda, BTM kurumsal alt yapısında yer alan (ISO 9001- ISO 14001- ISO 45001) yönetim sistemlerine bir yenisini daha ekledi. BTM, Kasım 2022 itibariyle, TSE yetkilileri tarafından yapılan denetimlerden başarı ile geçerek, “kaynakların etkin kullanımı, enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik yapılan çalışmaların sistematik ve sürdürülebilir biçimde yönetildiğini kanıtlayan” ISO 50001:2018 - Enerji Yönetim Sistemi belgesini almaya hak kazanmıştır. Eşzamanlı olarak, 19 bin m²’si kapalı olmak üzere, toplam 52 bin 500 m²’lik BTM üretim tesislerinin alanında, 12 bin m²’lik alanı GES (Güneş Enerjisi Sistemi) ile kaplanmıştır.
Çevreye zararsız üretilen enerjiyi verimli kullanmanın önemi büyük olup,2023 yılının başında tamamladığımız GES projemiz ile üretim tesislerimizin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu güneşten karşılıyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı gereği karbon sıfır hedefimiz doğrultusunda, diğer tüm tesislerimizde de enerji verimli yatırımlarımıza tüm hızıyla devam edilmektedir.
BTM'nin, gerçekleştirdiği GES projesi ile ürettiği enerjiyi tesislerimizin kendi tüketimi için kullanılıyor olup, GES yatırımımız ile yılda 2 milyon KwH enerji üretecek ve tesislerimizin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu güneşten almaktayız.
2019 yılında çevrenin korunması ve çevre bilincinin yaygınlaştırılması konusunda EBSO’dan Çevre Ödülü birinciliği alan BTM, bu yıl da çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetimi çalışmalarını tamamlayarak, Haziran 2021 tarihi itibari ile “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı. Döngüsel ekonomiye katkı sağlayan ve çevreye duyarlı ürün tasarlamayı ilke edinen BTM, bu belge ile yalıtım sektöründe önemli bir farkındalık oluşturmaya katkıda bulunmuştur.
BTM iş süreçlerinin tüm kademelerinde çevreye duyarlı yaklaşım benimsenmiş olup, AR-GE Merkezi projelerinde de çevreye duyarlı üretim ve çevre dostu ürün tasarlamaya özen gösterilmektedir.