Yapı Magazin
"CUBO, İnovatif ve Çevreci Ürünleriyle Cephelerde Ekstra Koruma Sağlıyor"

"CUBO, İnovatif ve Çevreci Ürünleriyle Cephelerde Ekstra Koruma Sağlıyor"

Cephe boyaması, çok sık yapılabilecek bir uygulama olmadığı için, tercih edilen boyaların binaları çevresel faktörlere karşı uzun süre koruyabilmesi oldukça önemli. Olumsuz iklim koşullarına karşı dayanım, yüzeylerde su geçirimsizlik sağlama ve nefes alabilir yapıda olması cephe boyalarında aranan kriterlerden… Bu anlamda sektörün ihtiyaçlarını karşılayan CUBO’nun yüzde 100 saf akrilik esaslı boyası ACRYTECH F Ultra, renk canlılığını uzun yıllar boyu koruyor. Maestro Dış Cephe Boyası, uygulandığı yapılarda özellikle alkali tuzlarının yarattığı olumsuz etkilere karşı yüksek koruma sağlarken CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri, yazın binayı ısıdan, kışın ise soğuktan koruyarak elektrik enerjisi ve doğal gazdan tasarruf edilmesini sağlıyor. CUBO Kalite ve Teknik Yönetim Müdürü Vedat Yılmaz ile CUBO’nun sektöre sunduğu inovatif ürünleri ve uygulamayı konuştuk.
Dış cepheler, yapıların kartvizitidir ve bir kez kirlendiğinde, çatladığında, kabardığında, küf veya yosun tuttuğunda kötü intiba bırakmakla kalmaz, değer de kaybeder. Bu nedenle boyalar başta olmak üzere kullanılan dış cephe malzemeleri önem taşır. Dayanıklı yapılarda maksimum mukavemet için dış cephe malzemelerinin seçiminden uygulanmasına kadar dikkat edilen noktalar nelerdir? Standartlara uygun bir dış cephede kullanılan malzemenin özellikleri ve kullanım şekli nasıl olmalıdır?
Her şeyden önce bir yapı inşasında temelden çatıya 3e kuralına uymak önemli bir husustur. İnşa edilen bir yapı temelden çatıya, kaba imalatından ince detaylarına kadar emniyetli, ekonomik ve estetik olarak yapılmalıdır.
Dayanıklı yapılarda kullanılacak dış cephe boyalarında maksimum mukavemetin sağlanması için en başta yapıların imal edildiği bölgelerdeki iklim koşulları, yapıların imalat tipleri ve boyaların uygulanacağı yüzey özelliklerine dikkat edilmelidir.
Standartlara uygun bir dış cephede kullanılan malzeme, en başta olumsuz iklim koşullarına dayanıklı olmalıdır. Ayrıca dış cephe boyalarının, uygulanacağı yüzeylerde su geçirimsizlik sağlaması ve yapısal olarak nefes alabilir olmalıdır. Bu özellikteki boyalar, zaman içinde yapılardaki korozyonun engellenmesine, sıvaların da özelliğinin yitirilmesine engel olacaktır. Aynı zamanda güneş ışınlarına karşı yansıtıcı ve yüzeyde ilerleyen zamanda olası UV ışınlarından kaynaklı renk solmalarına karşı dayanıklı olmalıdır.
Eğer uygulama yapılacak yapı eski bir yapı ise, yani renovasyon durumunda, yüzey her türlü kir, yağ, gevşek ve kabarmış tabakalardan arındırılır ve uygun tamir haçları ile yüzey tamiratları yapılır. Bu işlem sonrası tamir yapılan yerlerin pürüzlerini almak için hafif bir zımpara yapılıp zımpara sonrası yüzeyde oluşan tozlar yüzeyden uzaklaştırılır. Bu aşamadan sonra, yüzeye uygun olan dış cephe astarı uygulanarak tüm yüzeyin boya öncesi homojen bir yapıya sahip olması sağlanır. Ardından tercih edilen renkte dış cephe son kat boya uygulamasına geçilebilir. Her boyanın istenilen performansı uzun süre sağlayabilmesi için mutlaka üreticinin ambalaj üzerinde belirttiği incelteme oranına, katlar arası bekleme süresine ve uygulama ortam ve yüzey koşullarına dikkat edilmelidir. 
Yapıların iç ve dış yüzeylerinde yapılan boya çalışmalarının istenilen kalitede olabilmesi için organizasyon, üretim, teknik, uygulama ve bakım noktasında hangi unsurlara dikkat edilmesi gerekir? 
Doğru boya üretebilmek için önce, tüketicinin beklentilerinin doğru analiz edilmesi önemlidir. Burada pazarlama biriminin tüm hedef kitlelerin beklentilerini ve gelişen mimari yapı ve yapıda tercih edilen malzemelerinin özelliklerini inceleyip, ihtiyaçları doğru belirlemesi önemlidir. Ancak o zaman, hedef kitlenin beklentisine yanıt veren doğru boya üretilebilir. 
İhtiyaca yanıt veren boya geliştirildikten sonra da, söz konusu boyanın istenilen kalitede olabilmesi için evrensel standartlara optimum düzeyde uyulacak şekilde üretim yapmak gereklidir. Bunun için de en başta ürün üretiminde kullanılan ham maddelerin girdi kontrolü, ardından ise ara mamul kontrolü ve nihai ürün kontrollerinin eksiksiz ve muntazam yapılması şarttır. 
Üretimi yapılıp satışı gerçekleşen ürünün, olası yanlış üretiminin tekrarlanmaması ve müşteri memnuniyetinin sürekli sağlanabilmesi için ise, geriye dönük olarak izlenebilir olması gereklidir. Yani her parti üretimin üç ila beş yıl boyunca şahit numune olarak arşivlenmesi önemlidir. Bunu sağlayabilmek için de bu yetkinlikte bir organizasyonel yapıya sahip olunmalıdır. 
Söz konusu boya, satın alındığı anda alıcısına fayda sağlayan bir ürün değildir. Fayda sağlaması için istenilen yüzeye uygulamasının yapılması gereklidir. Bunun da doğru bir şekilde yapılması gerekir. Pazara sunulan bir ürünün ambalaj üzerinde uygulama ve kullanım koşullarını açıklayıcı bilgilerin, nihai tüketici veya bu ürünü uygulayacak usta için net ve anlaşılır olarak ifade edilmesi önemli bir husustur.
“İstenen renk ile uzun yıllar canlılığını koruyabilen ACRYTECH F Ultra, binalarda renovasyon ihtiyacını azaltıyor”
Dış cephe boyaları arasında yer alan Acrytech F Ultra, zorlu iklim koşullarına etkili çözümler sunuyor.  Yüzde 100 saf akrilik emülsiyon esaslı bir üründen bahsediyoruz. Yüzde 100 saf akrilik emülsiyon esaslı olması, ACRYTECH F Ultra boyalarınıza nasıl bir katma değer sağlıyor? 
Bilindiği üzere binaların dışının boyanması içi kadar sık gerçekleşmiyor. Özellikle renovasyon aşamasındaki binalar için dış cephenin boyanması her şeyden önce bir maliyet. Tüm bina sakinlerinin binanın boyanması için onay vermesi, firmalardan teklif toplanması ve güvenilir bir marka ve uygulamacı bulup bu maliyet ve sorumluluğa girmek insanlarda strese yol açabiliyor. Çok sık yapılabilecek bir uygulama da olmadığı için, tercih ettikleri ürünün uzun yıllar binalarını dış etkenlere karşı korumasını, renklerinin canlılığı sürdürmesini, yüzeylerdeki sorunların ortadan kalkmasını istiyorlar. İşte bu yüzden biz Acrytech F Ultra ürünümüzü geliştirdik. Ürün istenilen renk ile uzun yıllar canlılığını korurken elastomerik özelliği ile de kılcal çatlakları örtme özelliğine sahiptir. Ayrıca Acrytech F Ultra dış cephe boyamız %100 saf akrilik emülsiyon esaslı, UV ışınlarına karşı yüksek dayanımlı, oluşturduğu çapraz bağlar sayesinde çatlak köprüleme özelliği olan ve yarı mat görünümlü özelliktedir. Bu özellikleri sayesinde yapılara ekstra koruma sağlayıp, böylece yapıların dış cephelerine daha uzun ömürlü olma özelliği kazandırıyor. Özetle, konvansiyonel dış cephe boyalarına nazaran binalarda yenileme süresini uzatıyor ve dolayısıyla maliyetini düşürüyor.
Uzun ve sağlıklı yapılar için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de doğru malzemelerle ve doğru uygulama yöntemi ile yapılmış su yalıtımı... Acrytech F Ultra'nın özel formülü, bina cephelerinde su yalıtımına nasıl destek oluyor?
Acrytech F Ultra Dış Cephe Boyası özel formülü sayesinde çapraz bağ oluşturabilmektedir. Böylece ekstra esneklik ve elastikiyet özelliği kazanarak, binalardaki zamanla zemin oturmalarına bağlı hareket ve genleşme çatlaklarına köprüleme sağlar. Bu özelliğin yapıya kazandırdığı en önemli fayda ise, cephelerde oluşabilecek çatlaklardan sızacak yağmur veya kar sularının alt yapıya geçişine engel olmaktır.

“Maestro Dış Cephe Boyası yüksek alkali dayanımı özelliği ile uygulandığı yapılarda özellikle alkali tuzlarının yarattığı olumsuz etkilere karşı yüksek koruma sağlıyor”
Son kat dış cephe boyası CUBO Maestro da yüksek alkali direncine sahip olma özelliğiyle öne çıkıyor. Bir dış cephe boyası için alkali direnci nasıl bir önem taşıyor? 
Alkalinin yapılarda bırakabileceği hasara maalesef hepimiz 1999 depreminde şahit olduk. O dönem yapılan incelemelerde, 1999 öncesi yapılan ve hasar gören birçok yapının inşasında, kullanıma uygun olmayan deniz kumu tercih edildiği tespit edildi.
Özellikle dış hava koşullarından kaynaklı olarak boyanın maruz kaldığı alkali içerikli su buharı, deniz suyu vb, yapısı itibariyle çelik yapılarda korozyona, sıvalarda ise zaman içerisinde yüzeysel olarak tozuma ve dökülmelere sebep olur.  Özellikle deniz kenarında bulunan yapılarda, deniz suyunun buharlaşması ve soğuk cephelere teması sonrası yoğuşma meydana gelir. Bu yoğuşma içeriğinde de alkali tuzlar ihtiva etmektedir. Eğer ki bina buna karşı güçlü bir boya ile korunmazsa, açıkta kalan sıvalarda zaman içerisinde yüzeysel ve yapısal bozulmalar, aşınmalar veya daha ileri seviyedeki yoğuşmalar sonucunda da taşıyıcıdaki donatıya kadar işleyerek korozyona sebep olabilir. Maestro Dış Cephe Boyası yüksek alkali dayanımı özelliği ile uygulandığı yapılarda özellikle alkali tuzlarının yarattığı olumsuz etkilere karşı yüksek koruma sağlar. 
“CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri, yazın binayı ısıdan, kışın ise soğuktan koruyarak elektrik enerjisi ve doğal gazdan tasarruf edilmesini sağlıyor”
İklim değişikliğinin yarattığı sorunlar tüm dünyanın geleceğini tehdit ederken doğal enerji tasarrufu gündemin öncelikli konularından birini oluşturuyor. Sektöre sunduğunuz CUBOTHERM ısı yalıtım sistemleriyle enerji verimliliğine katkı sunuyorsunuz. CUBOTHERM ısı yalıtım sistemlerini hangi ürünler oluşturuyor?
CUBO’nun yapılardaki enerji kaybını en aza indirmek amacıyla geliştirdiği “CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri” ürünleri, geleceğimiz için çevreci çözümler sunuyor ve ekonomiye katkı sağlıyor. Binanın ömrünü uzatan “CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri”, yazın binayı ısıdan, kışın ise soğuktan koruyarak elektrik enerjisi ve doğal gazdan tasarruf edilmesini sağlıyor. 
CuboTherm Ultra Isı Yalıtım Sistemlerini oluşturan ürünlerin başında, ısı yalıtımı sağlayan  EPS ısı yalıtım levhası yer alıyor. Bununla birlikte, CuboTherm LY-1100 Ultra Isı Yalıtım Levha Yapıştırma Harcı, CuboTherm LS-2100 Ultra Isı Yalıtım Levha Sıva Harcı ve sıvanın donatısı olarak alkali dayanımlı file, fileli köşe profili, sistemin mekanik sabitlemesi için dübel ve son olarak boya öncesi CuboTherm DT-3100 Ultra Dekoratif Sıva sistemin bileşenlerini oluşturmaktadır. Burada Dekoratif Sıva kullanımı tamamen tüketicinin tercihine bağlıdır. İstenirse dekoratif sıva kullanılmadan doğrudan dış cephe astarı ve uygun olan dış cephe boya veya kaplaması da tercih edilebilir.

CUBOTHERM ısı yalıtım sistemleri içinde yer alan Saphirre karbonlu ısı yalıtım levhası, grefit katkılı olması bakımından dikkat çekiyor. Grafit katkısı, ürünün ısı iletim katsayısı, su buharı difüzyon direnci, boyut kararlılığı, su emme direnci gibi teknik özelliklere etki ediyor mu? Bu teknik özelliklerin ısı yalıtım performansı için önemi nedir?
Grafit katkılı CuboTherm Sapphire Karbonlu EPS Isı Yalıtım Levhası bu teknik özelliği ile, ısı yalıtımı için daha yüksek verim alınmasını sağlar. 
Isı yalıtımından maksimum verim alabilmesi için önemli olan bir diğer konu ise, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliklere bağlı kalınarak ısı yalıtım sisteminin seçilmesidir.
“Nihai tüketicinin boya ve renk seçme konusunda etkin rol almaya başlamasıyla birlikte, biz boya sanayicilerinin de renkteki sınırları ortadan kalktı”
Teknolojik gelişmeler tüm alanlarda olduğu gibi yapı sektöründe de değişim ve dönüşüme neden oldu. Boya endüstrisindeki teknolojik gelişmeler üretim, uygulama ve satış sonrası desteği nasıl etkiledi? CUBO boya olarak üretim için kullandığınız teknolojiler nelerdir? Sektöre sunduğunuz inovatif ürünlerinizden bahseder misiniz?
2000’li yıllardan itibaren biz boya sanayicilerinin gelişen teknoloji ile birlikte hem ürün çeşitliliği, hem de üretilen ürünün performansı arttı. 
Geliştirilen bu bazı spesifik özellikteki ürünlerin kendine has uygulama detayları bulunuyor. Haliyle bu detaylardan da kaynaklı olarak uygulamaların anlatılabilmesi veya olası muhtemel uygulama esnasındaki problemlerin giderilebilmesi için satış sonrası desteğin büyük önem arz ettiğini belirtebiliriz.
Yine son yirmi yılda özellikle evini boyatacak olan nihai tüketicinin boya ve renk seçme konusunda etkin rol almaya başlamasıyla birlikte, biz boya sanayicilerinin de renkteki sınırları ortadan kalktı. Hal böyle olunca, yıllardır kullanılan ama çok tercih edilmeyen renklendirme makinelerinin önemi arttı. Artık fabrikalarda ürünlerimizi ağırlıklı olarak renksiz, baz olarak adlandırdığımız şekilde pazara sunuyoruz. Böylece nihai tüketiciye istediği rengi istediği satış noktamızdan anında temin edebilme imkânı sağlıyoruz. Sektörümüzdeki bu uygulamayı, artık hemen hemen bütün satış noktalarımızdan gerçekleştirebiliyoruz. Bu sistem sayesinde hem nihai tüketici memnuniyetini sağlıyor hem bayilerimizin stok maliyetlerini minimize ediyor hem de fabrikalarımızın daha verimli bir şekilde üretim yapmalarını gerçekleştiriyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Biz boya sanayicileri olarak her ne kadar tüketicinin ihtiyacı olan boyayı, gelişen teknolojiden yararlanarak üretsek de, boyayı yüzeye uygulayan usta boyadan fayda elde edilebilir. Bu sebeple doğru ürün kadar doğru uygulama da önemlidir. Bu bağlamda CUBO olarak boya ustalarımızın Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alacakları Mesleki Yeterlilik Belgelerini önemsiyor, ustalarımızı belge almaları konusunda destekliyoruz.

Etiketler:

Cubo, Cubotherm, Cubotherm Ultra, Cubo Kalite ve Teknik Yönetim Müdürü Vedat Yılmaz, dış cepheler, çatı, ısı yalıtım sistemleri, Maestro Dış Cephe Boyası, Acrytech F Ultra,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter