Yapı Magazin
''Daikin, Verimliliği Yüksek, İnovatif Birçok Ürünü Pazara Sunarak Tüketicileriyle Buluşturmaya Devam Edecek''

''Daikin, Verimliliği Yüksek, İnovatif Birçok Ürünü Pazara Sunarak Tüketicileriyle Buluşturmaya Devam Edecek''

Çevreye duyarlı teknolojiler geliştirmeye ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Daikin, verimliliği yüksek, inovatif birçok ürününü tüketicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Kullanıcı konforunu artırmak için pazara sundukları inovatif ürünlerini, sektörün en yenilikçi ve iddialı hava temizleme teknolojisi olarak gösterilen Daikin patentli flash streamer teknolojisini ve 2024 için planladıkları yeni teknolojik ve inovatif ürünlere yönelik hedeflerini konuştuğumuz Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Olcay Avcı, “Tüketicilerimizin yaşam alanlarında konforlu hissetmelerini ve kaliteli bir iç ortam havasına sahip olmalarını önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu doğrultuda ürün gamımızı geliştirmek için çalışacağız. 2024 yılı içerisinde de gelişmiş filtreleme özelliklerine sahip, aynı zamanda verimliliği de artırılmış yeni klima modelimizi tüketicilerimiz ile buluşturacağız.” dedi.
Daikin'in son teknoloji ile ürettiği ürünlerini kullanım kolaylığı açısından ve müşteri deneyimini artırma noktasında sundukları çözümlerinden bahseder misiniz?
İklimlendirme sektörünün öncü markası olarak tüketicilerimizin kaliteli hava solumalarını sağlarken; aynı zamanda yoğun ve hızlı günlük hayatlarını nasıl kolaylaştırabileceğimiz üzerine çalışıyoruz. Temmuz ayında tüketici ile buluşturduğumuz Stylish klimalar müşteri deneyimini artırma noktasında son zamanlarda sunduğumuz çözümlerden biri. Stylish klimamız havayı temizleyen, alerjenleri filtreleyen yüksek verimli bir klima olmasının yanı sıra az enerji tüketerek tasarruf da sağlıyor. Kullanım kolaylığı açısından sunduğu avantajların başında akıllı termal sensöre sahip olması geliyor. Bu sensör sayesinde ortam sıcaklığını algılıyor, böylece üfleme sıcaklığını belirleyebiliyor. Önce oda sıcaklığını belirleyen akıllı termal sensör, sıcak veya soğuk havayı ihtiyaç olan alanlara yönlendiren bir hava akımı düzenine geçmek için havayı oda boyunca eşit olarak dağıtıyor. ‘3 Boyutlu Hava Akımı’ özelliği iç ünite kanatlarının otomatik olarak aşağı-yukarı veya sağa-sola hareket edebilmesi ve istenen konumda sabitlenmesi mantığına dayanıyor. Standart wi-fi bağlantısına sahip olan Stylish klimalar; Android ve Apple cihazları için mevcut olan ücretsiz uygulama Onecta ile uzaktan kontrol imkanı sunuyor. 
Kullanıcı konforunu artırmak için sunduğumuz diğer ürünlerimiz arasında Airfel Scala Pro Smart Oda Termostatı ve D-Sense Modülasyonlu Oda Termostatı bulunuyor. Bu ürünler ayarlanan oda sıcaklığını mevcut oda sıcaklığıyla karşılaştırıp kombinin kalorifer suyu sıcaklığını kendi ayarlıyor ve devamında kontrolünü yapıyor.  Airfel ve Daikin markalarımızın her biri için ayrı ayrı geliştirilen uygulamaların sağladığı özellikler kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor. Her iki markanın termostatı da Geo-Fence özelliğine sahip olduğu için uzaktan açma-kapama başta olmak üzere harcanan enerji miktarı, dış hava sıcaklığı grafikleri, kullanıcı evden uzaklaştığında cihazı kapatma, yaklaştığında açma ve ısıyı sabit bir miktarda tutma, nem ölçme, hata kodlarını görebilme gibi birçok avantajı da beraberinde getiriyor. 
“Hidrojen destekli kombiler üzerine çalışmalarımız devam ediyor” 
Artan tüketici bilincinin de etkisiyle iklimlendirme sektörü bundan sonraki gelişimini teknoloji, AR-GE ve inovasyon üzerinden sürdürüyor. Bu konulara önem veren Daikin'in inovatif çözüm sunma noktasında gerçekleştirdiği güncel AR-GE çalışmalarından ve yatırımlarından bahseder misiniz? 
2011’de kurulan, çalışan sayısını 3,5 kat, bütçesini 5 kat artıran AR-GE merkezimiz, Daikin Europe N.V.’nin en hızlı büyüyen bağlı AR-GE merkezi konumunda bulunuyor. 2022 faaliyet döneminde 24 yeni proje başlattık, devam eden 5 projeyi de başarıyla tamamladık. 7 patent başvurusu yapılırken; bunlardan 5’i tescil edildi. 
Sakarya/Hendek’teki fabrikamızda üretilen ‘yeşil hidrojen’e uyumlu NDJ, CSU ve NDJ Smart kombi modelleri inovatif ürünlerimizin başında geliyor ve aynı zamanda Avrupa’ya da ihraç ediliyorlar.  
Aynı zamanda hidrojen destekli kombiler üzerine çalışmalarımız devam ediyor ve Sakarya Üniversitesi ile birlikte “Yüzde 100 Hidrojen Yakıtlı Kombi Tasarımı ve Prototip İmalatı" projesine imza attık. Bu proje kapsamında Sakarya Üniversitesi ile birlikte hidrojenli yanma süreçlerinde gerekli güvenlik şartlarını sağlayan ve mevcut kombi sistemlerinde en az ekipman değişimi ile doğalgazdan yüzde yüz hidrojene geçişi sağlayacak sistem geliştirmeyi hedefliyoruz. Projemiz şimdiden TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanarak büyük bir başarı elde etti. 
AR-GE ekibimiz ayrıca  25 Mayıs 2021 tarihinde Türkiye’de yürürlüğe giren “Havalandırma Ünitelerinin Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekliliklerine Dair Tebliğ” doğrultusunda da yoğun çalışmalar yaptı. Fan ve fan motorlarının enerji verimliliklerinde iyileştirmeleri zorunlu kılan tebliğe uygun olarak yüzde 100 taze havalı VRV iç üniteleri üretildi. Yüzde 100 taze hava ile havalandırma ihtiyacı olan ofis, okul, hastane ve restoran gibi mekanlarda yaygın olarak kullanılan yeni üründe, aynı zamanda yüksek filtreleme sunan F7 filtre sınıfına ait filtre kullanılıyor ve yüksek toz tutma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Cihazın sağladığı yüzde 100 taze hava ve bu havanın yüksek filtrasyon sınıfı içeren F7 filtresinden geçmesi ile iyileştirilmiş iç hava kalitesi daha konforlu ve sağlıklı bir ortam sağlıyor.

“Daikin patentli flash streamer teknolojisi, sektörün en yenilikçi ve iddialı hava temizleme teknolojisi olarak gösteriliyor”
Patenti Daikin’e ait olan flash streamer teknolojisi ile üretilen klimalar hava temizleme fonksiyonuna da sahip. Flash streamer teknolojisinden, teknik özelliklerinden ve çalışma prensiplerinden bahseder misiniz?
Flash Streamer teknolojisi yüksek hızlı elektronlar ile toz, polen, küf, koku gibi istenmeyen faktörlerin moleküllerinin ayrıştırılarak yok edilmesi esasına dayalı olarak çalışıyor. Bu teknoloji sayesinde partiküller daha ilk aşamada yok olmaya başlıyor. Daikin’e özel güçlü Streamer teknolojisi 3 aşamadan oluşuyor. Çarpışma başlıklı ilk aşamada toz  toplama filtresi, havada yüzen maddeleri (küf, polen v.b.) ve zararlı gazları yakalıyor. Flash Streamer, oksitlenmeyle gazların bozunmasını sağlayarak etkisiz hale getiriyor. İkinci aşama olan Döngü aşamasında koku giderici filtre, sigara ve yemek v.b. kötü kokuları çeker ve bozunmasını sağlayarak ortadan kaldırır. Emme kapasitesinin rejenerasyonu sayesinde koku giderme kapasitesi korunuyor. Üçüncü ve son aşama olan Temizleme aşamasında da toz toplama filtresindeki zararlı partiküller gideriliyor. Daikin patentli bu teknoloji, 'sektörün en yenilikçi ve iddialı hava temizleme teknolojisi' olarak gösteriliyor.
Yüksek teknolojili, inovatif ürünleriyle kombi ailesini büyütmeye devam eden Daikin'in ekonomik yeni kombisi Icon Premix'in enerji verimliliği, çevre ve teknoloji açısından sahip olduğu özelliklerinden ve avantajlarından bahseder misiniz?
Bu sezon tüketicilerimize sunduğumuz tam yoğuşmalı Icon Premix Kombi, segmentinin en yüksek sıcak su kapasiteli kombisi. Özellikle ekonomik ve yüksek verimli olmasıyla, fiyat/performans arayan kişiler için efektif bir çözüm sunmuş olduk. Icon Premix, sıcak su sağlarken 1:5 modülasyonuyla segmentinde ulaştığı 12 lt/dk sıcak su debisi ile rakiplerinden pozitif olarak ayrışıyor, yeni nesil paslanmaz çelik eşanjörü ile sağladığı yüzde 93’e varan yüksek verimin yanı sıra sağlamlık ve performansı da üst düzeye çıkarıyor. 
Elektronik kumanda tarafından otomatik olarak ayarlanan modülasyon, hem ısıtma konforu sağlıyor hem de tasarruf ve çevreci hassasiyetlere yanıt veriyor. 
Yakıtı ve yanma havasını, yakıt brülöre gelmeden önce hava ve gaz karıştırıcısında en mükemmel oranda karıştırarak en verimli yanmanın sağlanması esasına dayanan ‘premix’ teknolojisi sayesinde verim ve tasarrufu bir arada sunuyor.

“Geleceğin teknolojisi” olarak adlandırılan ısı pompalarının kurulum süreçlerinden bahseder misiniz? Kurulum alanlarında maksimum verimi sağlamak adına dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Doğada bulunan ancak düşük sıcaklığı nedeniyle kullanılamayan enerjiyi kullanılabilir sıcaklığa yükselterek kullanılabilir hale getiren cihazlara ‘ısı pompası’ adı veriliyor. Isı pompasınıntasarım ve kurulumunda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Isı pompası, kış aylarında kurulduğu alanı ısıtabilmek için sıcak su, yaz aylarında ise soğutma amacı ile soğuk su üretir. Kışın üretilen sıcak suyun binaya aktarılabilmesi için yerden ısıtma, fancoil, radyatör gibi ekipmanlar kullanılıyor. Buradaki en önemli konu doğru mühendislik hesabı yapılarak düşük sıcaklıkta üretilen suyun binaya aktarılabilmesinin sağlanması. Örneğin, yerden ısıtma tasarımında 35⁰C tesisat su sıcaklığına göre hesap yapmak ısı pompasının verimliliğini artırmasına etki ediyor. Soğutma tasarımında ise ısı pompasının ürettiği soğuk suyu eve aktarmak ısı fancoil sistemi kullanıldığında, soğuk suyun sıcaklığını mümkün olduğunca yüksek göndermek ısı pompasının verimliliğini arttıran bir etken olarak öne çıkıyor. Cihazların tasarımında ve kurulumunda bu noktaların göz önünde bulundurulması gerekiyor. 
Aynı zamanda evin iyi yalıtılmış olması da önemli bir unsur. İyi yalıtıma sahip bir ev, hem daha düşük elektrik tüketimi sağlıyor hem de daha düşük kapasiteli bir ısı pompasının kullanımına olanak vererek ilk yatırım maliyetini düşürüyor. Isı pompası kapasitesinin ihtiyaca uygun olarak seçilmesi de önemli; aksi halde ısı pompasının performansında düşmeler olabiliyor.
“Sürdürülebilirlik vizyonumuzun temelinde FUSION 25 (F25) adı verilen global stratejimiz var”
Enerji verimliliği yüksek, çevreci ve inovatif  ürünleriyle öne çıkan iklimlendirme sektörünün öncü markalarından Daikin, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Toplumsal sorumluluk anlayışı doğrultusunda sürdürülebilirlik ve çevre konularına öncelik veren Daikin'in bundan sonraki süreçlerde sürdürülebilirlik hedefleri neler olacaktır?
Sürdürülebilirlik vizyonumuzun temelinde FUSION 25 (F25) adı verilen global stratejimiz var.  Bu kapsamda Daikin’in çevre vizyonunun temel hedefi 2050 yılına kadar iklim değişikliğini tetikleyen en önemli etken olan sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmek. 2019 temel yıl olmak üzere, net sera gazı emisyonlarının önlem alınmayan emisyonlara kıyasla 2025 yılında %30 veya daha fazla, 2030 yılında ise %50 veya daha fazla azaltılmasını hedefliyoruz. Hendek Üretim Tesisi’nde kurulan Güneş Enerjisi Santral Projesi ile bugüne kadar üretim faaliyetlerinde kullanılan elektriğin %68’inin güneş enerjisinden ürettik. Temmuz 2023’te tesis bünyesinde devreye aldığımız ilave güneş enerjisi tesisi ile bu oranı %90’a çıkaracağız. Ayrıca, bu yıl içinde kuracağımız arazi Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile de ofis ve satış noktalarımızda kullandığımız elektrik enerjisinin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamış olacağız. 
“R32 soğutucu akışkana sahip ürün gamımızı genişletmeyi hedefliyoruz”
2024 için planladığınız yeni teknolojik ve inovatif ürünlere yönelik hedefleriniz nelerdir?
Daikin olarak şimdiye kadar hem verimliliği yüksek hem de yenilikçi birçok ürün pazara sunarak tüketicilerimizle buluşturduk. Türkiye’de R32 soğutucu akışkanı içeren ilk split klimaları 2015 yılında Avrupa ile aynı anda piyasaya sunmuştuk. Küresel Isınma Potansiyeli değeri, R410A’nın yalnızca üçte biri olan R32 soğutucu akışkan yüksek enerji verimliliği sunuyor ve bu doğrultuda önümüzdeki dönemde de R32 soğutucu akışkana sahip ürün gamımızı genişletmeyi hedefliyoruz. 
VRV ürünlerimizde R32 soğutucu akışkana sahip yeni ürünlerimizi 2024 yılında pazara sunacağız. Aynı zamanda ısı pompası ürün gamımızda, R290 soğutucu akışkanı ile belirli ürün modellerinin sunulması da planlanıyor.  
Aynı zamanda tüketicilerimizin iç ortam hava kalitesini artırmak da önem verdiğimiz konulardan biri. Şimdiye kadar, patenti Daikin’e ait olan “Flash Streamer” teknolojisine sahip hava temizleme ürünlerimizi ve aynı zamanda bu teknolojiye sahip klima modellerimizi tüketiciler ile buluşturduk. Tüketicilerimizin yaşam alanlarında konforlu hissetmelerini ve kaliteli bir iç ortam havasına sahip olmalarını önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu doğrultuda ürün gamımızı geliştirmek için çalışacağız. 2024 yılı içerisinde de gelişmiş filtreleme özelliklerine sahip, aynı zamanda verimliliği de artırılmış yeni klima modelimizi tüketicilerimiz ile buluşturacağız.  



Etiketler:

#daikin #teknoloji #inovasyon #ürün #sürdürülebilirlik #flasstreamerteknolojisi #ısıpompası

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter