Yapı Magazin
“Doğru Uygulama, Kaliteli Ürün İle Birleşerek Uzun Ömürlü Yapıların Oluşmasını Sağlıyor”

“Doğru Uygulama, Kaliteli Ürün İle Birleşerek Uzun Ömürlü Yapıların Oluşmasını Sağlıyor”

Binalarda enerji kayıplarının büyük çoğunluğu çatılardan meydana geliyor. Hem enerji verimliliğinin sağlanması hem de uzun ömürlü yapılar için yalıtım büyük taşıyor. yalıtımda kaliteli malzeme kullanımı, doğru uygulama esasları ve eğitimin önemini konuştuğumuz Nimeçatı Zeytinburnu Şube Müdürü Ergün Şimşek, kalite noktasında standartlara uygun üretim yapılmasına ve ürüne uygulanan test sonuçlarına dikkat ettiklerini vurguladı. 
Çatılar, bir binanın güneş, rüzgâr, yağış gibi çevresel etkilere en fazla maruz kaldığı alanların başında geliyor. Dolayısıyla çatıdaki yalıtımın kaliteli malzemelerle doğru uygulamayla yapılması çok önemli. Çatıda kullanılan malzemelerde kaliteyi belirleyen kıstaslar nelerdir? 
Çatıda kullanılan malzemelerde kaliteyi belirleyen iki kıstas bulunuyor. Bunlar; sağlamlık ve uzun ömürlü olması… Kaliteden kastımız ise ürünün standartlara uygun olarak üretilmesi, çekme, gerilme, yaşlandırma gibi gerekli testlerinin yapılmasıdır. Usulüne uygun olarak standartlar dahilinde üretilen bir ürün çatıda uzun ömürlülüğü sağlar ve çatının dayanımını artırır. 
Çatıda kaliteli malzeme kullanımı tek başına yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra kaliteli malzemenin doğru işçilikle uygulanması da önem taşır. Sektörde usta- çırak ilişkisi bağlamında bilgilerin hatalı bir şekilde yayılabiliyor olması uygulama hatalarını da beraberinde getiriyor. Firmalar bu hususlara yatırım yapmalı ve zaman ayırmalı. Ayrıca firmalar sektöre kaliteli bir ürün sunuyorsa kaliteli de bir personelinin olması gerekiyor. Böylece doğru uygulama kaliteli ürün ile birleşerek daha az maliyetli ve daha uzun ömürlü yapıların oluşmasını sağlıyor. 
Usta eğitimi noktasında tedarikçilerimiz dönemsel olarak yatırımlarına devam ediyor ve 18-20 kişilik sınıflar halinde 3’er gün olmak üzere personele fabrikalarda eğitim veriyor. Bu eğitimden çıkan ustalar yıllardır gerçekleştirdikleri bazı uygulamaların yanlış olduğunu fark ediyor. Çünkü doğru uygulama noktasında fabrikalarda alınan eğitimin de gereksinimi bulunuyor. Kısaca özetlemek gerekirse, eğer kaliteli malzeme satılıyorsa, kaliteli ve bilinçli bir işçilik de olmalıdır. 
“Sürdürülebilir bir marka olmak için kaliteli üretim, satış hizmeti ve sevkiyat bir arada bulunmalıdır”
Nimeçatı Zeytinburnu Şube olarak yapı sektöründe faaliyet gösteren pek çok önemli markanın ürünlerini sektörle buluşturuyorsunuz. İşbirliği kurduğunuz markalarla ilgili seçim kriterleriniz neler? Bir marka ile işbirliği gerçekleştirdiğinizde o markanın hangi özellikleri sizler için önemli oluyor? 
Nimeçatı Zeytinburnu Şube olarak, sizin de belirttiğiniz gibi alanında lider ve global markalarla işbirliği gerçekleştiriyoruz. bu şirketler bizim kaliteli olduğuna inandığımız markalar. Ben 20 yıldır sektörde bulunuyorum ve işin imalatından geliyorum. Bize göre kalite demek sadece malzemenin dış görünümünün albenili olması demek değildir. Bu noktada fabrikanın ürettiği ürüne, test sonuçlarına ve analizlerine önem veriyoruz. 
Dikkat ettiğimiz alanlardan biri de geri dönüşlere verilen yanıtların hızıdır. Standartlara uygun yapılan üretimde malzeme satışı artsa da bir sorun olduğu zaman geri dönüşlere hızlı şekilde cevap verebilmek marka olmanın en büyük kanıtlarındandır. 
İş birliği içinde bulunduğumuz firmalara her zaman şunu beyan ederiz: kaliteli malzeme yaparak kaliteli firma olabilirsiniz ama kaliteyi devam ettirmek istiyorsanız geri dönüşlerde de çok hızlı olmanız gerekmektedir. Kaliteli firma olmanın temel anahtarlarından biri de budur. Kısacası sürdürülebilir ve kaliteli bir marka olmak için kaliteli üretim, kaliteli satış hizmeti ve kaliteli sevkiyat bir arada bulunmalıdır. Bu süreçte kalite güveni, güven de başarıyı getiriyor. 
Nimeçatı Zeytinburnu şubesinin deposunda Türkiye’de ve dünyada önemli pazar oyuncusu olan lider markaların ürünlerine yer veriyorsunuz. Dolayısıyla sektördeki en güncel ürün ve uygulama tekniklerine hakimsiniz. Sektörde ilgi gören uygulama teknikleri ve yeni ürün özellikleri noktasında sektöre neler söylersiniz?
Nimeçatı olarak teknolojiyi yakından takip ediyoruz ve kısa sürede yeniliklere adapte olabiliyoruz. Firma olarak ısı, su ve ses yalıtımına dair ürünlerin satış ve pazarlamasını gerçekleştirirken bir yandan da bu ürünlere dair son teknolojileri yakından takip ediyoruz. İncelemelerimiz ve değerlendirmelerimiz sonucunda yenilikçi ürünlerin firmamıza ve sektörümüze katkısı olacağına inanıyorsak portföyümüzü de güçlendirmek adına bayiliğini alıp satışını gerçekleştirebiliyoruz. 
“Geleceğin su yalıtım ürünü, Proof membranlar”
Yalıtım noktasında sektördeki yenilikleri değerlendirmemiz gerekirse proof membran ürünler sektörde fark yaratıyor. Nimeçatı olarak proof membran ürünlerin iki yıldır satışını gerçekleştirsek de bu yıl büyük bir ivme kazandı ve şu anda geleceğin su yalıtım ürünü olarak adlandırılabiliyor. Proof membran satışına başlamadan önce ürünleri uzun süre takip ettik ve bilmediğimiz hususlarla ilgili fabrika ziyaretleri gerçekleştirip eğitim aldık. Bu noktada kalitesine güvenmediğimiz hiçbir firma ile çalışmıyoruz.. Diğer bir yenilikçi ürün ise PVC su yalıtım membranlarıdır. PVC su yalıtım membranları hem çatı tipi PVC hem de temel altı sarı sinyal olarak ikiye ayrılıyor. Aynı şekilde TPO membranlar da su yalıtım grubunda pazarda ön planda yer alıyor. Bahsettiğimiz bu ürünler sürdürülebilirlik özellikleri sayesinde geleceğin ürünü olarak da adlandırılabilirler. 
Çatılar, ısı ve su yalıtımının birlikte düşünülmesi gerektiği alanlar. Isı ve su yalıtımı uygulamalarından birinde yapılan bir hata diğer yalıtım uygulamasını nasıl etkiliyor? Bu tür hataların yapı ömrüne etkisi nedir?
Çatılarda yalıtım noktasında yapılan hataların sonradan düzeltilme ihtimali olmadığı için kullanıcıyı başa döndürür. Çatılarda ısı yalıtımı uygulamaları gezilen ve gezilmeyen çatılara göre değişkenlik göstermektedir. Gezilen çatılarda çift kat membran uygulaması ya da iki kat sürme yalıtım uygulaması yapıldıktan sonra üzerine keçe serilip gerekirse beton dökülür ya da çakıl taşı serilir. Gezilmeyen çatılarda ise çakıl taşı serildikten sonra o çatı üzerinde gezilemez. 
Peki ısı yalıtımıyla beraber su yalıtımı nasıl yapılır? Çatılarda iki kat membran ya da sürme yapıdan sonra ısı yalıtım katmanları konulur. Normalde beton altına konulacak malzemenin 300 pascal basma dayanımına sahip olması gerekir. Daha sonra üzerine bir ayırıcı tabaka serilerek beton dökülür. Ardından ise mermer ya da fayans kaplaması yapılır. Isı yalıtımı yapıldıktan sonra bir aksilik yaşanması durumunda su yalıtımına zarar vermez fakat binaların üst katlarında kararmalar meydana gelir. Sürme yalıtımda da durum aynıdır. Su yalıtımı ve ısı yalıtımı beraber uygulanır. Böylece bir yandan binanın suyu kesilirken bir yandan da ısı yalıtımı sayesinde tuz kusması, boya kabarması gibi sorunların önüne geçilir.
“Uzun ömürlü yapılar için ısı ve su yalıtıma özen gösterilmeli”
Bu tür sorunların yapı ömrüne etkisiyle ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz? 17 Ağustos depreminin 23. yılını geride bıraktık. Yapı ömrü için su yalıtımının önemini nasıl tanımlarsınız?
Doğru su yalıtımı yapılmayan binalarda rutubetlenme beton içindeki demirlerin çürümesine sebep oluyor. Bu nedenle malzemenin de ömrü kısalıyor ve binanın çürümesine neden oluyor. Bu durum temelde de çatıda da aynıdır. Eğer yapının sağlıklı ve uzun ömürlü olması isteniyorsa su yalıtımına ve ısı yalıtıma özen gösterilmesi gerekir. 
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin artan etkileri sonucunda çevre bilincinin gelişimi, artan enerji ihtiyacına bağlı olarak enerji verimli ürün ve sistemlerin yaygınlık kazanması, kentsel dönüşüm, yalıtım uygulamaları için devlet destekli yalıtım kredisi uygulaması ve 2022’nin ekonomik koşulları inşaat sektöründeki taleplerde sizce nasıl bir değişim yaratmakta? 
Mevsimlerde yaşanan ani değişimler ile sıcaklık ve soğukluk arasında yaşanan karmaşıklık yaşanan iklim krizinin en büyük göstergelerinden birini oluşturuyor. Yazların gereğinden fazla ısınması klimaya olan ihtiyacı artırırken kışın yaşanan soğuk havalar doğalgaz talebini ön plana çıkarıyor. Kullanılan ürünlerin yanlış tercih edilmesi ise gereğinden fazla enerji ihtiyacını meydana getiriyor. Bu noktada ise doğru malzemelerle doğru bir şekilde uygulanmış ısı ve su yalıtımı önem kazanıyor. Hayata geçirilen kentsel dönüşüm kredileriyle birlikte binaların yenilenmesi kalite kavramını tekrar ön plana çıkarıyor. Bunun yanı sıra yeni yapılan binalardan ısı yalıtımı şartının bulunması insanlarda yalıtım bilincinin oluşması noktasında da etkili oluyor. Yeni binalarda mutlaka ısı yalıtımı olarak taş yünü, XPS ya da EPS kullanılan mantolama sistemi kullanılması gerekirken çatılarda ise mutlaka ısı ve su yalıtımına önem verilmeli. Isı ve su yalıtımının yanı sıra yapıya ve ürüne göre ses yalıtımı da yapılmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi teşvikle birlikte bu konularda bilinç artarken yalıtıma verilen değer de arttı. Yalıtıma verilen değer ise yaşam kalitesini arttırdı. Devletin yapmış olduğu destek aynı zamanda sanayicilere, satış şirketlerine ve uygulama şirketlerine artı değer kattı.
“Nimeçatı olarak sattığımız kaliteli ürünlere güveniyoruz ve yaptığımız işi bilinçli bir şekilde severek yapmaya çalışıyoruz”
Nimeçatı olarak yılların malzeme bilgisi ve uygulama desteği ile de sektöre hizmet ediyorsunuz.  Yalıtım söz konusu olduğunda sahadan en sık aldığınız destek talebi nedir ve bu talepler karşısında Nimeçatı olarak nasıl reaksiyon gösteriyorsunuz? 
Nimeçatı olarak biz sattığımız ürünlerin sağlam, güvenilir ve uzun ömürlü olmasına dikkat ediyoruz. Çünkü firma olarak kullanıcılara doğru, dürüst, kalıcı bir ürün sunma sorumluluğumuz var. Biz sattığımız ürünleri her zaman kaliteli olduğuna inanırız. Yalıtım doğru uygulandığında ve sorunlar giderildiğinde hem biz hem de kullanıcılarımız mutlu oluyor. Bu nedenle sahadan genellikle “teşekkür” bildirimleri alıyoruz. Nimeçatı olarak sattığımız kaliteli ürünlere güveniyoruz ve yaptığımız işi bilinçli bir şekilde severek yapmaya çalışıyoruz.
Zeytinburnu, Nimeçatı’nın en eski ve merkez şubesi olması nedeniyle bilinirliği daha fazla olan bir nokta. Zeytinburnu şubesinden bahsetmenizi istesek neler söylersiniz? Sizin Zeytinburnu şube ile yollarınız nasıl kesişti?
Şirketimiz 1998 yılında kurulmuş bir şirket ve ben de 2002 yılında bu şirkete dâhil oldum. Başladığımızda sadece iki dükkan bulunurken yılların verdiği tecrübe ile şirketimiz büyüdü ve farklı bölgelerde şubeleşme yoluna gitti. Şirketler ve çalışanlar beraber büyürler, beraber gelişirler. Biz de Nimeçatı ile böyle bir süreç yaşadık. Biz burada genellikle iş ortaklarımız, taşeronlar, mimarlar , mühendisler ile çalışıyoruz ve farklı insan topluluklarına hizmet sunuyoruz. Bir yandan mimara ve mühendise malzeme satarken bir yandan da iş ortaklarımıza satış gerçekleştirebiliyoruz. Bunu başarmak kolay değildir. Bizim sektörümüzde yerinde sayma ve “hedefe geldim” deme şansınız yoktur. Ben de bu hususta hedefimi hep daha ileriye götürmek istiyorum.
2022 yılı 3. çeyreği geride bıraktık. 2022 yılı Nimeçatı Zeytinburnu şube için nasıl geçiyor? 2023 öngörüleriniz nelerdir?
2022 yılının son çeyreğinin  bizim açımızdan hızlı geçeceğine inanıyorum. İklim değişikliği iş planlarında da değişimi beraberinde getirdi. Sektörümüz hava şartlarından dolayı kışın da yaz gibi iş yapmaya başladı. Artık sadece villa, sanayi kesimi ve şantiyesi değil konut inşaatları da başladı. İnsanlar devletin vermiş olduğu teşvik ile çatılarını yenilemeye başladı. Yalıtım desteği ve kentsel dönüşüm desteği bize artı olarak hız kazandırdı. Seçim nedeniyle 2023 yılının ilk 5 ayının yavaş olacağını düşünüyorum. Bu noktada bazı toleranslar verilecektir. Şu andaki şartlar da onu gerektiriyor. 
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Sektörde her zaman için kaliteli uygulama, kaliteli işçilik ve kaliteli malzeme mottomuza devam ediyoruz. Çünkü kalite sağlamlık, huzur ve mutluluğu getirir. 

Etiketler:

yalıtım, nimeçatı, nimeçatı zeytinburnu, nimeçatı zeytinburnu şube, ısı yalıtımı, su yalıtımı,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter