Yapı Magazin
Dünyadaki Gelişmeleri Yakından Takip Eden Yapkim, Ar-Ge Çalışmaları İle İnovatif Ürünleri Sektörle Buluşturuyor

Dünyadaki Gelişmeleri Yakından Takip Eden Yapkim, Ar-Ge Çalışmaları İle İnovatif Ürünleri Sektörle Buluşturuyor

Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe 45 yıldır katma değer yaratan, yeni iş fırsatları sunan ve her sene birbirinden zengin içerikleriyle sektörel bilgi paylaşımına imkân sağlayan, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, yoğun katılımla gerçekleşti. 45. Yapı Fuarı’nda bir araya geldiğimiz Yapkim Bölge Satış Müdürü Murat HAN ile fuarda sektörle buluşturdukları ve en çok talep gören ürünlerinden güçlendirme noktasında sundukları hizmetlere AR-GE çalışmalarından 2023 yılı değerlendirmelerine kadar birçok konuyu konuştuk…

Bu yıl 45. si düzenlenen, İnşaat Malzemeleri ve yapı teknolojileri alanında en büyük organizasyonlardan biri olan Yapı Fuarı'nda bir aradayız. Fuar nasıl geçiyor? Fuardaki potansiyeli okurlarımız için değerlendirebilir misiniz?

Fuarda ciddi anlamda hem yerli hem de yabancı katılımcı bulunuyor. Özellikle depremin ardından fuarda ziyaretçilerimiz tarafından en yoğun ilgi onarım, güçlendirme ve su yalıtımına yönelik oldu. Ziyaretçilerimiz genellikle yapı onarım, güçlendirme ve su yalıtımında projelerde doğru ürün tercihi ile doğru uygulama tekniklerine yönelik sorular yönelttiler. Yapkim olarak bizler de hem inovatif ürünlerimiz hem de teknik konular ile ilgili fuar boyunca ziyaretçilerimizin sorularını yanıtladık. Fuar boyunca aslında insanlarda teknik konulara yönelik bilincin arttığını biraz daha gözlemlemiş olduk. Maalesef bizim sektörle ilgili müşterilerin nezdinde fiyatla ilgili bir öncelik vardı. Fuarda bu algının yıkıldığını ve mühendislik açısından kendi projelerinde doğru detaya, doğru ürünün, doğru uygulama teknikleriyle uygulanıp uygulanmadığını check ettiler ve şartnamelere yönelik sorularını yönelttiler. Bu noktada bizden destek isteyen ziyaretçilerimiz de oldu. Bu çok güzel bir şey aslında. Sektörde Yapkim olarak yıllarca onarım güçlendirme, ısı yalıtımı, su yalıtımı gruplarıyla ilgili yanlış yapılar uygulamalar ile ilgili bilinci artırmayı çalışıyorduk. Çünkü fiyat olarak uygun da olsa yetersiz kalitedeki ürünler yanlış uygulamalar nedeniyle gerekli durabiliteyi sağlamıyor. Bu süreçte deprem gerçeğini de unutmamalıyız. Çünkü bildiğiniz gibi yapıda en büyük hassasiyet su yalıtımından kaynaklanıyor. Betonarme yapının içine su girdiğinde demir donatı paslanıyor ve nemle birlikte yapı çürümeye başlıyor.

Yapının depreme karşı direncini kaybetmesinin diğer nedenleri arasında; yanlış dizayn edilmesi, doğru su yalıtımı yapılmaması, yumuşak zeminlere dolgu yapılmamasından kaynaklanan kusurlar ve imalat aşamasında ürünlerin yeterli kalitede üretilmemesi yer alıyor. Depremin ardından artık bu sorunların biraz daha önüne geçileceğini ve sektörün daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Çünkü depremin ardından doğru mühendislik uygulamaları, doğru malzemenin kullanımı ve doğru uygulamanın yapılması gerektiği daha çok anlaşıldı.

Fuarda hangi ürünleriniz ile yer alıyorsunuz? Fuarda sektör profesyonellerinin beğenisine sunduğunuz yeni ürünlerinizden ve fuarda en çok talep gören ürünlerinizden bahseder misiniz?

Yapkim Yapı Kimyasalları yaklaşık olarak 10 yıldır sektörde inovatif ürünleri ve güçlü AR-GE yapısıyla hizmet sunuyor. Ayrıca şu anda 20.000 metrekare açık alan ve 10.000 metrekare kapalı alanda üretim gerçekleştiren, 20’den fazla ülkeye satışla alakalı aksiyon gerçekleştiren ve 740 bin ton civarında ürün üretme kapasitesine sahip bir fabrikaya sahibiz. Yapı sektöründe Türkiye’nin sanayi ve üretim tarafında aksiyon alan iyi bir oyuncu olduğumuzu söyleyebiliriz. 

“AR-GE çalışmalarımız sonucunda ithal edilen birçok ürünü Türkiye’de üretebilir konuma geldik”

İnovatif ürünlere önem veren bir firma olarak tüm dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 17- 22 Nisan tarihleri arasında Münih’te BAU fuarındaydık. Dünyada reçine, su yalıtımı, zemin kaplaması ve onarım güçlendirme noktasında son gelinen aşama neler, hangi teknolojiler kullanılıyor noktasında AR-GE ekiplerimiz ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor. Türkiye’de su yalıtımında teraslarda nemle ilgili uygulama yapılmadığı zamanlar olabilir. Yağışlı zamanlarda ya da yağışın olmadığı fakat nemin bulunduğu zamanlarda kullanılabilecek yüzde 100’e yakın mukavemet sağlayan nem astarları üretiyoruz. Özellikle bitüm poliüretan ve tek komponentli ürünlerle poliüretan uygulamasını yeşil teraslarda su yalıtımının altında kullanılan astarlarının da üretimini gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda tek komponentli ve çift komponentli poliüretan teknolojisinin ham maddesiyle birlikte sürme ve püskürtme ürünleri de üretiyoruz. Soğuk ve sıcak uygulamaya olanak tanıyan komponentlerimiz de ürün gamımız arasında yer alıyor. Mukavemeti inovatif ürünlerin birçoğunu Türkiye’de üretiyoruz. Bunların yanı sıra çimento esaslı kristalize ürünler ile daha çok galeri ve ofis zeminlerinde tercih edilen mikro beton diye tabir edilen ürünlerimizi de bu üretiyoruz. Bunların yanı sıra dilatasyonda kullanılan 10 cm dökme mastiklerimiz de bulunuyor. Bu ürünler de daha önce yurt dışından getirilen ürünlerdi fakat biz artık bunları Türkiye’de üretmeye başladık. Bunun da haklı gururunu yaşıyoruz. Poliüretan beton zemin kaplamalarıyla ilgili yüksek kimyasal dayanımı olan yüksek sıcaklıklarda et ve süt endüstrisinde kullanılan poliüretan betonun üretimini de gerçekleştiriyoruz. Birçok yapı kimyasalı firmasında bulunmayan teknik ürünlerin hepsini şu anda bünyemizde bulunduruyoruz.

Biraz önce de dile getirdiğiniz gibi depremin ardından onarım ve güçlendirme uygulamalarına yönelik talep arttı. Deprem güçlendirme ve onarım ile ilgili Yapkim olarak sektöre sunduğunuz ürünlerinizden bahseder misiniz?

Karbonfiber ürünlerimiz sayesinde onarım ve güçlendirmeyle ilgili maksimum mukavemet sağlıyoruz. Ayrıca bu konuyla ilgili epoksi reçine, epoksi astarlarımız ve tamamlayıcı ürünlerimiz de bulunuyor. C90 beton mukavemetinde çimento esaslı ve epoksi esaslı ürünlerimiz de yer alıyor. Farklı olarak demir donatının üzerindeki korozyonu çıkarabilen ve korozyonu engelleyen ürünler de bulunmaktadır. Bu ürünlerin hepsi fuarda büyük ilgi gördü. Tarihi yapı restorasyon grubu ile ilgili harçlarımız da bulunuyor. Büyük metrajlı projelerde bazı makinelerle püskürtülebilen ve hızlı uygulama imkânı sunan ürünlerimiz de fuar boyunca yoğun bir talep gördü. 

“Yapkim olarak hem bayilerimize hem de iş ortaklarımıza verdiğimiz eğitimlerle bilinci artırmayı hedefliyoruz”

Kaliteli ürünlerin öneminden bahsetmişken doğru uygulama tekniklerinin de detaylarına inmek isterim. Doğru uygulamanın maksimum mukavemet için önemi ve etkisi nedir? Bu noktada Yapkim olarak eğitim veriyor musunuz?

Biz eğitime önem veren bir firmayız ve AR-GE ekibimiz oldukça kuvvetli. Ayrıca birçok firmaya, uygulamacılara ve müteahhitlere teknik çizimden şartnamelere kadar ciddi anlamda danışmanlık yapıyoruz. Doğru detaya doğru ürünün doğru tekniklerle uygulanması konusunda eğitimler veriyoruz. Doğru sarfiyatlarla doğru zamanda yüzey işlemlerinin yapılması için yapı kimyasalları ve likit ürünler bulunuyor. Burada yüzey işlemlerinin de doğru yapılması gerekiyor. Çünkü alt zemindeki betonarmenin mukavemetinin ve sağlamlığının ölçülmesi gerekir. Yapkim olarak hem bayilerimize hem de müşterilerimize teknik şartname olarak süpervizörlerimizle eğitim veriyoruz. Çünkü eğer kaliteli malzemeyi doğru şekilde uygulayamazsanız ürünün servis ömrünü azaltabilirsiniz. Bu nedenle uygulama tarafında denetlemesini de yapıyoruz. Özellikle süpervizörlerimiz üretim yapılan malzemelerin uygulandığı alanlarda hem projenin başlangıcında hem ortasında hem de finalize edilmesinde fotoğraflayıp raporlamasını yapıyor. 

Satış sonrası hizmetlerinizden de biraz bahsetmek isteriz. Satış sonrası hizmetler noktasında operasyonel mükemmelliği sağlamak için nasıl çalışmalar yapıyorsunuz? Satış sonrası hizmetlerde müşteri memnuniyetini sağlamak için hangi noktalara dikkat ediyorsunuz?

Yapkim olarak nihai müşterilerimizin fikirlerini önemsiyoruz ve uygulama yapılan projeye 3 yıl olan garanti süresi bittikten sonra tekrar ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Garanti süresinden sonra ürünün kullanıldığı projelerde su yalıtımı, zemin kaplaması, katkı grubunda betonarmenin yapısıyla ilgili herhangi bir deformasyon olup olmadığına yönelik inceleme gerçekleştiriyoruz. Bu noktada geri dönüşler bizi mutlu ediyor. Bunu Türkiye’de gerçekleştiren nadir firmalardan biri Yapkim… Kullanıcılar uygulamadan garantörlük süresinden itibaren 3 yıl bitene kadar herhangi bir sorun oluşursa bize ulaşıyor. Bizi mutlu eden nokta onlar bize ulaşmadan biz onlara ulaşıyoruz. Aslında değerlendirmelerin de bu şekilde yapılması gerekiyor. Çünkü marka olmanın iyi bir yolu da son nihai tüketiciye dokunmaktır. Bizim sektörde genelde yapı kimyasalı firmaları müteahhitlerle mimarlarla ya da uygulayıcı firmalarla irtibat halinde olurlar. Biz nihai tarafta da yapıyı kullanan insanlara da aslında ulaşmak istiyoruz. 

Biraz da satış hedeflerinizden konuşmak isteriz. 2023 yılı için satış hedefleriniz nelerdir?

2023 yılı bir öncekilere oranla biraz daha iyiydi. Çimento esaslı yapı ürünleri grubunda 2023 yılının ilk çeyreğinde 650 tonluk bir satış gerçekleştirdik. Çimento esaslı ve su yalıtımı tarafında yaklaşık olarak 2023’ün ilk üç ayında 600- 650 ton bir satış gerçekleştirdik. İkinci ve üçüncü çeyrekte ciddi anlamda bu rakamların üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Belki son çeyrekte bir yavaşlama gerçekleşebilir. 

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?

Tüm dünyadaki gelişmeleri yakından takip edip, hammadde ve reçine başta olmak üzere inovatif ürünler elde etmek için AR-GE çalışmalarına önem veren bir firmayız. Böylece Türkiye’ye ithal edilen birçok ürünü yerli üretim ile sektörle buluşturabilir noktaya geldik. “Bu noktada iş ortaklarımızdan ve uygulamacılardan aldığımız geri dönüşler bize yol gösterdi. Nasıl kendimizi daha çok geliştiririz” sorusundan hareketle detay ve ürün kalitesi, ürünün hızlı kuruması, hızlı uygulanmasıyla ilgili, az sarfiyatlı ve daha düzgün beton elde etmek için kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. 


Etiketler:

#inşaatsektörü #yapkim #inovatif #arge #komponent

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter