2024 yılı, Türkiye ekonomisinde normalleşme süreci ve dezenflasyon mücadelesinin etkileriyle zorlu bir yıl olsa da, sandviç panel sektöründeki oyuncular geleceğe yönelik umutlu bir tablo çiziyor. Yüksek faiz oranları ve piyasa belirsizlikleri karşısında sektördeki markalar, sürdürülebilir üretim ve kalite odaklı yatırımlarını artırarak, uzun vadeli büyüme için stratejik adımlar atıyor. PANELDER (Yalıtımlı Kontinü Panel Üreticileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Hakan Katırcı, PANELDER'in çevresel standartlar ve enerji verimliliği odaklı yeni döneme uyum sağlarken, aynı zamanda uluslararası rekabetçilik ve ihracat hedeflerine ulaşmayı amaçladığını belirtti.
2024 yılında inşaat maliyetlerindeki artışlar, döviz kurundaki dalgalanmalar, enerji fiyatlarındaki yükselme, kredi faiz oranlarındaki değişiklikler, tedarik zinciri sorunları ve çevresel düzenlemeler gibi faktörler, inşaat sektörünü nasıl etkiledi? Bu koşullarda, PANELDER için 2024 yılı nasıl geçti?
2024 yılı, Türkiye ekonomisinde normalleşme ve dezenflasyonla mücadele kapsamında acı reçetelerin kararlılıkla uygulandığı bir yıl olarak geride kalmak üzere. Uygulanan politikaların yılın ikinci yarısında daha net şekilde etkilerini göstermesiyle birlikte, likiditeye ulaşmak zorlaşmış, yüksek piyasa faizleri ve nihayetinde reel sektörde güven erozyonu ön plana çıkmıştır. Arz-talep dengesizliğine bağlı olarak hizmet fiyatlarındaki katılık ve pahalılık devam ederken, sanayi ürünlerinin çoğunda fiyatlar baskı altında kalmıştır. Bununla birlikte, PANELDER üyeleri olarak, sandviç panel sektöründeki arz bolluğunun ve ülkemizin kalkınması için mücadele ettiğimiz niteliksiz üretim şirketlerinin rekabet gücünü zayıflatmasının sektör üzerindeki olumsuz etkilerini görsek de, tüm zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinde konjonktürel olarak yeni bir dönemin başladığına inanarak yatırımlarımıza devam ettik ve kurulu kapasitemizi önemli ölçüde artırdık.
“PANELDER olarak sektörümüzün ESG ilkeleriyle uyumunu artırmaya, rekabetçiliği ve yenilikçiliği güçlendirmeye katkı sunmayı amaçlıyoruz”
2025 yılı için sektöre dair öngörüleriniz, hedefleriniz ve gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?
Çevresel faktörler başta olmak üzere, sürdürülebilirliği ilke edinen markalarımızda satışlar ve karlılıklar, önümüzdeki yıllarda da şirket değerleri üzerinde sektördeki ana engellerden biri olmaya devam edecektir. Ancak, Türkiye ekonomisinin kalıcı refahı ve ESG ilkelerine bağlılık doğrultusunda, ülkemizin selametini önceliklendiren üreticilerin, müşterilerimizin farkındalığının artmasıyla, bu dönemde esas acı reçeteyi içenler ve uzun vadede gerçek kazananlar olacağına inanıyoruz. PANELDER olarak, bu farkındalığın yayılması ve müşterilerin en ucuz değil, en sorunsuz ve süreklilik arz eden ürünleri tercih etmelerinin, böylece üretimin katma değerinin ve yatırımın verimliliğinin arttırılmasının önemini anlatan tanıtım faaliyetlerine odaklanmak istiyoruz.
2024’te yüksek faiz ortamı nedeniyle yavaşlayan yatırımlar ve inşaat faaliyetlerinin, 2025’te faizlerin düşmesiyle yeniden canlanacağı öngörülmektedir. Yeni dönemde, kaliteli ürün seçimi konusunda müşterilerimizdeki farkındalığın artmasını umut ediyoruz. Peyderpey daha sıkı çevresel standartların hayata geçirilmesi ve enerji maliyetlerindeki artışın sürmesi, enerji tasarrufu bilincinin ve sürdürülebilir yapı malzemelerine talebin artmasına yol açacaktır.
Sektörümüz AR-GE yatırımlarını artırarak daha dayanıklı ve çevre dostu paneller geliştirmeye, üyelerimize ve sektöre yönelik eğitim programları düzenlemeye, kamu ve özel sektör işbirliğini güçlendirmeye odaklanacaktır.
Nihayetinde amacımız, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yalıtımlı panel talebini sürdürülebilir ürünlerle karşılamak, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artırarak panel ihracatını yükseltmek ve yeni pazarlar bularak sektörü büyütmektir. Bu çerçevede, PANELDER olarak sektörümüzün ESG ilkeleriyle uyumunu artırmaya, rekabetçiliği ve yenilikçiliği güçlendirmeye katkı sunmayı amaçlıyoruz.