Yapı Magazin
''Sürdürülebilirliği GF Kurum Kültürünün Bir Parçası Olarak Benimsiyoruz''

''Sürdürülebilirliği GF Kurum Kültürünün Bir Parçası Olarak Benimsiyoruz''

Çevresel sürdürülebilirlik hedeflerini 2025 yılına kadar Ürün Portföyü, İklim&Kaynaklar ve İnsan&Refah olarak belirleyen GF Hakan Plastik, sürdürülebilir üretime destek oluyor.  Sürdürülebilirliğin kurum kültürünün bir parçası haline geldiğini söyleyen GF Müşteri Deneyimi Grup Müdürü Elif Demirbilek ile GF Hakan Plastik’in sürdürülebilir faaliyetlerini, üretimde enerji verimliliğini ve gelecek yatırımlarını konuştuk.

GF Hakan Plastik, yalın üretim yaklaşımı, geniş ürün gamı ve müşteri ihtiyaçlarına odaklı çalışma prensibiyle plastik boru sistemlerinde inovatif ürünleriyle dikkat çekiyor. Türkiye’de plastik boru pazarına yenilikler kazandıran bir marka olarak sürdürülebilirlik kapsamında AR-GE yatırımlarınızdan ve ürünlerinizdeki yeni gelişmelerden bahseder misiniz? 

GF Hakan Plastik’in ÜR-GE departmanı, GF’in İsviçre merkezinde bulunan AR-GE departmanı ile temas halinde çalışmalarını sürdürüyor. GF’in sürdürülebilirlik kapsamında 2025 yılı sonuna kadar mutlak kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarını %30 azaltma, 2030 yılına kadar, kapsam 3 sera gazı emisyonlarını %34,6 oranında azaltma konusunda bilime dayalı (SBT) gibi hedefleri bulunuyor. Bunun için departmanlarımız hem yeni ürünler hem yeni malzemeler hem de geri dönüştürülebilir malzemeler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Yine ÜR-GE çalışmalarımız doğrultusunda hızlı prototip yapma ve fikirleri fiziki olarak gözlemlemeye olanak sağlayan 3D Printer yatırımımız gibi farklı yatırımlarla zaman, maliyet, verimlilik, güvenlik, esneklik gibi konularda avantajlar sağlıyoruz.

“Ürün portföyümüzü katma değeri yüksek ürünlerle genişletiyoruz”

Bünyesinde bulunduğunuz Georg Fischer Piping Systems, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin bir katılımcısı. Georg Fischer’in misyonu, müşterilerinin başarısını yenilikçi, enerji tasarrufu sağlayan çözümlerle destekleyerek kolektif küresel ayak izini daha sürdürülebilir hale getirmek. Bu bağlamda sürdürülebilir bir dünya için etkili ve yenilikçi çözümler geliştirmeye devam eden GF Hakan Plastik’in yakın gelecekteki hedefleri ve projelerinden söz eder misiniz?

Strateji 2025 olarak adlandırılan yol haritamızda çalışmalarımızı Ürün Portföyü, İklim&Kaynaklar ve İnsan&Refah olmak üzere üç başlık altında topluyoruz.

GF’in bu yıl yayınladığı Sürdürülebilirlik Raporu’nda katma değerli ürünlerin satışında önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Özellikle iklim değişikliği, Covid-19 gibi faktörlerle bazı değerler daha ön plana çıkıyor. Kullanılabilir su miktarının giderek azalması, sağlıklı ve hijyenik suya erişim, kaynakların verimli kullanımı konularında hassasiyet daha da artmış durumda. Bu nedenle ürün portföyümüzü katma değeri yüksek ürünlerle genişletiyoruz. Son dönemde geliştirdiğimiz Silenta Extreme, Aquasystem PP-RCT gibi özellikli ürünlerimize 2023 yılı içerisinde Kurşunsuz PVC-U ürünlerimizi ekledik. Kurşunun yerine geçen yeni stabilizatörlerle geliştirilen Kurşunsuz PVC-U Boru Sistemleri, toksik bir unsur barındırmaması açısından çevreye ve insan sağlığına dost ürünler olarak öne çıkıyor. Özellikle içme ve kullanma suyunda büyük bir öneme sahip bu ürünlerimizle, Avrupa Birliği’nin kimyasalların yönetimi üzerine uygulamış olduğu “REACH” regülasyonuna da uyum sağlamış oluyoruz.

İşlenmemiş malzeme kullanımımızı azaltmak ve geri dönüştürülmüş malzeme kullanımımızı artırmak için çalışıyoruz. Ürünlerin ağırlığının azaltılması, ürün geri dönüşebilirliğinin artırılması ve biyo-bazlı sürdürülebilir malzemelerden üretilen yeni ürünler geliştirilmesi ile kapsam 3 emisyonlarımızı azaltacak, daha düşük karbon ayak izine sahip ürünler sağlayacak projelerimiz bulunuyor. İklim ve Kaynaklar başlığımız altında yine başarılı çalışmalarımız bulunuyor. 

“Üretimde kullandığımız Yeşil Enerji ile karbon salınım değerlerimizde düşüş elde ettik”

İklim ve Kaynaklar başlığımız altında yine başarılı çalışmalarımız bulunuyor. Özellikle üretimde enerji verimliliği konusuna kaynak ayırarak fark yaratmaya başladık. Üretimde kullandığımız Yeşil Enerji ile karbon salınım değerlerimizde düşüş elde ettik. 2021 yılında Yeşil Enerji Kullanımı ile Kapsam 2 CO2e emisyonlarımızda %45 azalma elde etmiştik. 2022 yılında da Çerkezköy tesisimizde kullanılan %100 Yeşil Enerji ile emisyonlarımızın giderilmesini sağladık. Yeşil Enerji kullanımına devam etmekle birlikte diğer enerji kaynaklarını tesislerimize uygunluğu/uygulanabilirliği konusunda araştırmaya devam ediyoruz.

İnsan&Refah yine sürdürülebilirlik konusunda önem verdiğimiz başlıklarımızdan biri. Tesislerimizde ISG’ye verdiğimiz önemle iş kazalarında %85 oranında bir azalma elde ettik. Çalışanlarımızın sağlığı ve motivasyonunu artırmak adına yürüttüğümüz Ergoffice programı ile ofislerin ve sosyal alanların yeniden düzenlenmesi gibi konularda çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarımıza yine devam edeceğiz. 

“Projemiz ile yıllık olarak %7-10 oranında karbon emisyon miktarında azalım elde etmeyi amaçlıyoruz”

GF Hakan Plastik, GF’in kendi bünyesinde ilk kez gerçekleştirdiği En İyi Sürdürülebilirlik Projesi (Susty Fund Winning Project 2023) kapsamında ödüle layık görüldü. GF Hakan Plastik’in sunmuş olduğu Yeşil Alan Projesi, En İyi Sürdürülebilirlik Projesi olarak ödüllendirildi. Bu projenin kapsamından bahseder misiniz?

Georg Fischer, 34 ülkede faaliyet gösteren küresel bir marka ve GF Piping Systems (Boru Sistemleri), GF Casting Solutions (Hafif Döküm Çözümleri) ve GF Machining Solutions (Talaşlı İmalat Çözümleri) olmak üzere üç farklı alanda çalışmalarını sürdürüyor: Bu yıl ilk kez faaliyet gösterdiği ülkelerdeki üst düzey yöneticilerini bir araya getirdiği bir Global Sürdürülebilir Konferansı gerçekleştirdi. Zürih’te gerçekleşen konferansta, faaliyet gösterilen bu üç alanda yapılan planlar, gerçekleşen uygulamalar ve ileriye yönelik fikirler üzerinde duruldu. Aynı zamanda GF Strateji 2025 sürdürülebilirlik hedefleri içinde yer alan üç ana başlık Ürün Portföyü, İklim&Kaynaklar ve İnsan&Refah altında yapılan çalışmaların değerlendirilmesi sonucu bir de ödül töreni düzenlendi.  

Bizim bünyesinde bulunduğumuz GF Boru Sistemleri (Piping Systems) altında 54 proje incelendi. GF Hakan Plastik’in sunmuş olduğu Yeşil Alan Projesi, En İyi Sürdürülebilirlik Projesi olarak ödüllendirildi. Bu ödüle İklim&Kaynaklar başlığı altında CO2 e salınımı azaltılması projesi ile layık görüldük. Tesislerimizde biyolojik çeşitlilik ile emisyon azalımı sağlanmasını hedefleyen projemiz, farkındalık yaratılması ve eğitimler düzenlenmesi, çalışan katılımının artırılması gibi alt başlıkların yanı sıra özel bir taş (mineral) kullanımı ile emisyon azalımı için inovatif bir yaklaşımı da içeriyor. Bu proje ile yıllık olarak %7-10 oranında karbon emisyon miktarında azalım elde etmeyi amaçlıyoruz.

“Çevresel etkimizi azaltarak ve başarılı atık yönetimi sağlayarak maliyetlerimizi düşürüyoruz”

Sektörde “Sürdürülebilirlik ve İnovasyon” lideri olarak üstün müşteri değeri sağlamaya, sürdürülebilir çözümlere ve operasyonlara yatırım yapmaya devam ediyorsunuz.  Yeni değerleriniz ve Strateji 2025 kapsamında sürdürülebilirlik politikalarınız nelerdir?

Sürdürülebilirlik GF kurum kültürünün bir parçası. İklim hedeflerimizin müşterilerimiz üzerinde de olumlu bir etkisi olacağına inanıyoruz. Geliştirilen katma değerli ürünlerin, enerji verimliliği, emisyonların azaltılarak hava kalitesini iyileştirmesi ve iklim değişikliği etkilerini azaltması gibi konularda olumlu sonuçlarının olması için çalışıyoruz. Sürdürülebilirliğin iş başarımız için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Çevresel etkimizi azaltarak ve başarılı atık yönetimi sağlayarak maliyetlerimizi düşürüyoruz.

Son dönemde tesislerimiz için aldığımız bazı belgelerimiz bulunuyor. Bunlardan biri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’nce Çerkezköy tesislerinde kurmuş olduğumuz Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile Sıfır Atık Belgesi. Diğer çalışmamız için ise PAGEV ile bir iş birliğine giderek İyi Süpürme Hareketi’ne dahil olduk. Çevresel kirliliği azaltmak amacıyla geliştirilen global çalışmalardan biri olan Operation Celan Sweep (OCS) / İyi Süpürme Hareketi, plastik üretimindeki granüllerin üretimi, nakliyeleri ve üretilmesi esnasında tesislerde meydana gelen kayıp ve sızmalarının engellenmesi, küresel bir çevresel sorun olan deniz kirliliğinin ve karada bulunan plastik ham maddelerin denizlere karışmasının önlenmesi amacını taşıyor. Türkiye’de PAGEV tarafından yürütülen girişimin yönergeleri doğrultusunda 4 aylık bir çalışma sonucunda Çerkezköy tesisimiz için Operation Clean Sweep (OCS) sertifikasını aldık. Şanlıurfa tesisimiz için de çalışmalarımıza başladık.

Ürün gruplarınızdan “Silenta” ve “Aquasystem” üzerinde bir Yaşam Boyu Değerlendirme (LCA) gerçekleştirerek Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgeleriniz bulunuyor. Diğer ürünleriniz için de nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?

2021 yılında Silenta Ürün Grubu ve Aquasystem Ürün Grubu için Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesini aldık. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda EPD, yani çevresel ürün beyannamelerini akredite bağımsız kuruluşların denetiminde alıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin çevreye ve geleceğe karşı etkilerinin sorumluluğunu da almış oluyoruz.

Diğer taraftan PVC ürün grubumuzda 2023 başı itibariyle “Kurşunsuz” üretilmeye başlanmıştır. Böylece Avrupa Birliği’nin kimyasalların yönetimi üzerine uygulamış olduğu “REACH” regülasyonuna da uyum sağlamış olduk.

Ürün iyileştirme ve geliştirmelerinde çevreye duyarlı ürünlere geçiş yapmak şirket hedeflerimiz içinde olup çevreye ve tüm canlılara karşı sorumluluk bilinci ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile sınırlı kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek nihai amaçlar arasında. Bu kapsamda ticari faaliyetlerinizin sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi, özellikle kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanmasında döngüsel ekonominin önemi nedir? GF Hakan Plastik'in döngüsel ekonomiyi sağlaması açısından nasıl adımlar atıyorsunuz?

İklim değişikliği, doğal kaynakların hızla tükenmesi gibi nedenler, üretim için gerekli ham maddeye erişimde geri dönüşüm ve yeniden kazanımı daha da önemli hale getiriyor. Atık yönetimi, döngüsel ekonominin de ayrılmaz bir parçası. Tesisimize kurmuş olduğumuz ve Sıfır Atık Belgesi aldığımız sistemle aynı zamanda verimliliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve çevresel risklerin azaltılması gibi konulara da çözüm sunmuş oluyoruz. Çalışanlarımızın da bu konudaki farkındalığı ve katkıları daha iyi bir geleceğe yol almamızda bizleri motive ediyor. Tesislerimizde sürdürdüğümüz yatırımlar, enerji verimliliği ve su tasarrufu konularındaki uygulamalarımızla başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Etiketler:

#gfhakanplastik

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter