Yapı Magazin
Sürdürülebilirlik Çalışmalarını Odağına Alan Viessmann Çevre Dostu Ürünleriyle Isı Pompalarında Bilinci Artırmayı Hedefliyor

Sürdürülebilirlik Çalışmalarını Odağına Alan Viessmann Çevre Dostu Ürünleriyle Isı Pompalarında Bilinci Artırmayı Hedefliyor

Sera gazı etkisi en düşük soğutucu akışkanları kullanarak ısı pompası tasarlamaya özen gösteren Viessmann, hem ısı pompası hem de yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyor. Isı pompaları yatırımlarını, ısı pompalarında enerji verimliliğini, Türkiye'de ve dünyada ısı pompaları pazarını konuştuğumuz Viessmann Teknik Servis Ürün Yönetimi Direktörü Mevlana Balçık, “Gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya tasarlamak amacıyla, önümüzdeki dönemde ısı pompası kullanımını yaygınlaştırmak adına sektörle birçok yeniliği buluşturmaya devam edeceğiz.'' dedi.
Almanya çıkarmış olduğu ''Bina Enerji Yasası'' ile 2024'ten itibaren hanelere toplu olarak ısı pompası kurmayı planlıyor.  Bu yıldan itibaren yılda 500.000 ısı pompasının kurulumunun gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Uluslararası ısı pompalarının önemli üreticilerinden Viessmann Group'un İdari İşler Direktörü Dr. Stephan Kolb'un açıklamasına göre Viessmann'ın ısı pompası sistemlerinde yeni yatırımlar gerçekleştireceği belirtildi. Bu bağlamda Viessmann'nın yeni yatırımlarından, üretim teknolojilerinden ve geliştirme kapasitesinden  bahseder misiniz?
Avrupa’nın toplumsal ve siyasi istekleri doğrultusunda, hem fosil yakıtlardan uzaklaşmak hem de dışa enerji bağımlılığını azaltmak için ısı pompası taleplerinde inanılmaz bir artış meydana gelmiştir. 1978 yılından beri ısı pompası üreten Viessmann, geçen yıl ısı pompası ve diğer yenilenebilir enerji teknolojilerine 1 milyar euro yatırım yapacağını açıklamıştır. Bu yatırımların büyük bir kısmı, Polonya’nın Legnica şehrinde sıfırdan inşa edilen ısı pompası fabrikası için kullanılmaktadır. Bölgeye yönelik artan yatırımlar nedeniyle Polonya, Slovakya ve Çekya üçgeni “Heat Pump Valley” olarak adlandırılmaktadır. Viessmann’nın kendi yatırımlarında birinci önceliği, sera gazı etkisi en düşük soğutucu akışkanları kullanarak ısı pompası tasarlamaktır. Bu nedenle Propan gazı ve Propan karışımlı gazlar ön planda tutulmaktadır. Üretim teknolojilerine gelince, Viessmann fabrikalarında zaten standart haline gelen otomasyon ve robot kullanımı, ısı pompası üretiminde daha da yoğun bir şekilde kullanılacak gibi görünmektedir. Viessmann’ı diğer şirketlerden ayıran en büyük özelliği sadece bir ürün değil, aynı zamanda komple bir sistem ve bu sistemin beraberinde getirdiği çözümleri sunabilmesidir. Viessmann ekosistemine dahil olan bir kullanıcının, dijital çözümlerdeki yenilikler ve ek hizmetler ile memnuniyeti en üst seviyede sağlanmaktadır.
“Manisa üretim tesisi, çatısında kurulu olan fotovoltaik sistemler sayesinde yıl boyunca tükettiği elektriğin neredeyse tamamını kendisi üretiyor”
Sürdürülebilirlik ilkesi, enerji verimliliği ve atık yönetimi gibi çevresel konularda global standartlarda üretim yapan Viessmann’nın Manisa’daki üretim üssündeki ısı pompası, termik güneş enerjisi ve fotovoltaik sistemler üzerinde gerçekleştirdiği faaliyetlerden, yenilenebilir enerji sistemleri noktasındaki çalışmalarından, Manisa Fabrikası’ndaki ısı pompaları ve hibrit çözümler için AR-GE tarafında yaşanan gelişmelerden bahseder misiniz?
Viessmann Manisa üretim tesisi, kurulduğu günden bugüne fosil yakıtlardan uzak durarak çevre dostu bir yaklaşım benimsemiştir. Isıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için tamamıyla ısı pompası ve güneş enerji sistemleri kullanılmaktadır. Manisa üretim tesisi, Viessmann grubu içinde örnek gösterilen tesislerin başında gelmektedir. Özellikle çatısında kurulu olan Fotovoltaik (PV) sistemi sayesinde, tesis yıl boyunca tükettiği elektriğin neredeyse tamamını kendisi üretmektedir. Bu da enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye verdiğimiz önemin bir yansımasıdır. Geleceğe dair planlar da oldukça heyecan verici. 
Viessmann stratejisi içinde Manisa tesisi, ısı pompalarının üretim merkezi veya bileşenlerinin üretileceği bir üs olarak yer alacaktır. Bu hem bölge hem de sektör açısından önemli bir adım olacaktır.
Sonuç olarak, Viessmann olarak çevreye duyarlılığımızı ve teknolojiye olan yatırımlarımızı en üst düzeyde tutarak, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanında öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyoruz. Manisa üretim tesisimiz de bu vizyonun başarılı bir örneğini temsil etmektedir.
Doğal ve “yeşil” soğutucu propanın (R290) kullanılması, iklim dostu ısıtma sistemini çevreye daha da duyarlı hale getiriyor. Bu kapsamda Viessmann, en yeni nesil ısı pompalarında R290’ın kullanımı için gerekli olan bazı bileşenleri piyasaya sundu. Hâlâ sahip olunan “f-gazlı” modellerin kullanımından giderek uzaklaşılıyor ve bunların yeni R290 modelleriyle değiştirilmesi planlanıyor.  Isı pompaları için soğutucu olarak propanın, R290’ın  termodinamik özelliklerinden,  avantajlarından, kullanım, maliyet ve enerji verimliliği performansı açısından değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?
Sera gazı etkisi yüksek f-gazlı soğutucu akışkanların (R410, R407c, R134a) kota ve yasaklarla sınırlanmasının ardından, en uygun alternatif olarak propan gazı (R290) ön plana çıkmaktadır. Viessmann, R290’ın yanı sıra propan karışımlı R1234ze ve geçişi için Diflorometan R32 gibi akışkanlar kullanmaktadır. Propan gazın yanıcı bir madde olmasına rağmen, ısı pompalarında kullanılması temelde bir risk oluşturmamaktadır. Viessmann’ın oluşturduğu güvenlik konsepti, standartların üstünde olmaktadır. Propan gazı, tamamen evin dışında kurulan monoblok ısı pompası modellerinde kullanılmaktadır. Propan gazının tercih edilmesinin nedenlerinden biri, çok düşük sera gaz emisyonlarına ek olarak yüksek sıcaklık avantajı sunmasıdır. Bu özellik, daha soğuk iklimlerde veya zayıf bina yalıtımına sahip yapılarda propan gazla çalışan ısı pompası modellerinin -10 °C hava sıcaklığına kadar 70 °C’ye varan gidiş suyu sıcaklığı sunulabilmesi ile öne çıkmaktadır.
“Gelecek nesiller için yaşam alanları tasarlayan Viessmann, çevreci ürün ve sistemleri odağına alıyor”
İklimlendirme sektörünün geleceğine yön veren Viessmann olarak ulusal ve uluslararası alanda ısı pompalarının kullanımının yaygınlaştırılması konusunda yürüttüğünüz farkındalık, know how çalışmalarınız nelerdir? Ayrıca ısı pompalarının özellikle yapı sektöründe kullanım alanlarından ve öneminden bahseder misiniz?
Viessmann, ısı pompası alanında birçok patente sahip olup, 1978 yılından beri tasarım ve üretim alanındaki tecrübesini sürekli olarak arttırmıştır. “Gelecek nesiller için yaşam alanları tasarlamak” sloganıyla hareket eden Viessmann, yüksek verimlilikle çalışan çevreci ürün ve sistemleri sunma konusunu birinci öncelik belirlemiştir. Endüstriyel ısı pompasından, sıcak su veya havuz ısı pompalarına kadar geniş ürün gamına sahip olan Viessmann, verdiği eğitimler ve yazdığı teknik makaleler ile bu teknolojilerin yayılmasına öncülük etmektedir. 
Viessmann son kullanıcılara da donanım ve deneyim yönünden güven verir. Isı pompası ailesine baktığımız zaman gerek fabrika gerekse de bir konut projesinde merkezi ısıtma, soğutma ve sıcak su üretiminde kullanıldığını görmekteyiz. Bunun yanı sıra bir villa projesinde de farklı ısı pompası ürünleri ile birlikte havuz ısıtmasından sıcak suya kadar son kullanıcılara bütüncül bir hizmet kalitesi sunmaktadır.
Isı pompası artışını daha da hızlandırmak ve kurulum süreçleri için optimizasyon potansiyelinden yararlanmak amacıyla, ısı pompalarının kurulum süreçlerinden ve kurulum alanlarında maksimum verimi sağlamak adına nelere dikkat edilmelidir?
Isı pompasının artışını hızlandırmak için öncelikle farkındalık yaratılması gerekmektedir. Partnerlerimize ve son kullanıcılara özellikle ısı pompasının faydalarını ve çalışma prensiplerini anlatan eğitim materyalleri ve seminerler düzenlemek, bu şekilde Türkiye için yeni sayılabilecek bu teknolojinin daha iyi anlaşılması için gerekmektedir. Bu anlamda biz de son dönemde çektiğimiz ViFuture videolarında bu konuyu gündeme alıp, ısı pompasının ne olduğunu ve çalışma prensiplerini detaylı bir şekilde anlatmaktayız. Özellikle ısı pompasının enerji tasarrufu ve çevre dostu yapısı önümüzdeki dönemde de önemli bir ısıtma soğutma alternatifi olmaya devam edecektir.
Isı pompasının daha yaygın kullanımı için doğru ürün seçiminin ve montajın önemi büyüktür. Doğru ürün ve montaj, kullanıcıların ısı pompasının avantajlarından tam olarak yararlanmalarını ve güvenli bir şekilde kullanmalarını, sonuç olarak da ısı pompasının daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Bu da kullanıcıların ısı pompalarını daha sürdürülebilir bir yatırım olarak görmelerine neden olmaktadır. 
Isı pompası uygulamalarında doğru boru çapından doğru pompa seçimine kadar birçok kritik parametre bulunmaktadır. Viessmann, özellikle ısı pompası kullanımının daha yaygın hale gelmesini desteklemek amacıyla partnerlerine, proje büyüklüğüne bakılmaksızın, malzeme seçiminden sistem tasarımına kadar birçok alanda yardımcı olmaktadır.
“Isı pompası pazarının ilerleyen dönemlerde sürekli bir büyüme eğiliminde olacağına inanıyoruz”
İklimlendirme sektörünün öncü firmalarından biri olarak Türkiye’de ve dünyada ısı pompaları pazarını değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz, pazarın bundan sonra izleyeceği yol haritası ve ısı pompaları teknolojilerinin gelişimi noktasında öngörüleriniz nelerdir? Türkiye’de ısı pompası kullanımını ve sürdürülebilirliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şu an Türkiye’de doğalgazın baskın bir enerji kaynağı olarak kullanıldığı görülmektedir. Organik olarak büyümekte olan ısı pompası pazarı, bu dönem için olmasa da ilerleyen dönemlerde sürekli bir büyüme eğiliminde olacağına inanmaktayız. Konutlarda belirli bir metrekarenin üzerinde yenilenebilir enerji kullanımının zorunlu hale gelmesi ve neredeyse tüm siyasi partilerin programlarına ısı pompası teknolojisini dahil etmesi bu düşünceyi destekleyen adımlardır.
Günümüzde az sayıda bulunan çok verimli ve yüksek mühendisliğe sahip ısı pompalarında Viessmann’ın yeni Vitocal serisi öne çıkıyor. Vitocal serisi teknik özelliklerinden, kullanılan doğal soğutucu akışkanın çevresel avantajlarından, Viessmann ısı pompalarına entegre edilmiş RCD (Refrigerant Cycle Diagnostic) özelliğinden ve Vitotronic 200 kontrol sisteminden bahseder misiniz?
Vitocal 200-S hava kaynaklı split bir ısı pompasıdır ve bir dış ile iç üniteden oluşmaktadır. Hava kaynaklı ısı pompası dış havada depolanmış ısı enerjisinden faydalanır. Sadece ısıtma amaçlı kullanılabileceği gibi hem ısıtma hem soğutma yapan model de mevcuttur.
Vitocal 200-S’lerin tasarımı ve olağanüstü sessiz dış üniteleri ile dikkat çekmektedirler. Tek veya çift fanlı bu cihazlar uzun AR-GE çalışmaları sonrası üretilmişlerdir. Çok iyi performans değerlerine sahip olağanüstü sessiz bu cihazlar yüksek kaliteli işçilikleriyle göz doldurmaktadırlar.
Vitocal 200-S serisinden sonra çıkan Vitocal 150-A ve Vitocal 250-A monoblok modellerimiz propan gazıyla çalışıp aynı mühendis mükemmelliyetini sunmaktadırlar. Entegre tanklar ile bu cihazlarda defrost sürecini en kısa şekilde uygulayıp sundukları konfordan hiç taviz vermemektedirler.
Isı pompaları, tesisat hatalarına karşı son derece hassas bir teknoloji içermektedir. Daha spesifik ve arızasız ön teşhis yapabilmek için RCD gibi çeşitli teşhis sistemleri kullanılmaktadır. Viessmann Vitotronic adıyla birçok kontrol paneli kullanmaktadır. Esas Viessmann know-how’ı bu panellerde yoğunlaşmaktadır. Bu paneller sektördeki birçok uzman tarafından en donanımlı paneller olarak kabul edilmektedir. Vitotronic kontrol panelleri, ısı pompasının ekosistemindeki bütün parametreleri, görsellerle destekleyerek okuma özelliğine sahiptir. Son kullanıcıların her türlü kullanım senaryosuna uygun olarak en verimli çözümü sunulabilmektedir.
Isıtma, sanayi ve soğutma tekniği sistemlerinin uluslararası öncü üreticilerinden Viessmann'ın ısı pompaları büyük ölçüde “Active Cooling” ve “Natural Cooling” fonksiyonlarına sahip.  Bu özelliğin sağladığı avantajlardan ve çalışma prensiplerinden bahseder misiniz?
Daha çok toprak ve su kaynaklı ısı pompası kullanımlarında aktif veya naturel diğer adıyla pasif soğutma yöntemleri kullanılmaktadır. Buradaki amaç yine en yüksek verimi elde etmektir. Özellikle yerden ısıtma sistemlerinde, ısı pompasının kompresörü devreye girmeden önce, evdeki sıcaklık doğrudan toprağa veya suya iletilir. Bu yöntemin diğer bir avantajı da soğutma işlemi sırasında ısıtılan toprak veya su haznesi, kış aylarında ısıtma için daha verimli ve düşük enerji tüketimine yol açıyor olmasıdır. Bu özellikler, ısı pompası kontrol paneli üzerinden ayarlanıp kullanılabilmektedir. Bu sistemi karasal iklimlerde soğutma esnasında yoğuşma riskinin düşük olduğu bölgelerde daha çok tavsiye etmekteyiz. 
“Havuz ısı pompası modelimiz Energypool inverter özelliğiyle uzun ömürlü ve verimli bir kullanım sağlıyor”
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte havuz suyu ısı pompalarıyla, en ekonomik, en verimli şekilde havuz suyu hem ısıtabiliyor hem de soğutabiliyor. Viessmann olarak 2023 yılında devreye aldığınız havuz ısı pompasının verimliliğini, saha ihtiyacı ve talep açısından değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?
Türkiye’de artan villa projeleriyle birlikte havuz kullanımı da artmaktadır. Havuz suyu ısı pompasının ısıtma özelliği ile havuz mevsimi kullanıcı için düşük maliyetler ile uzamaktadır. Benzer şekilde aynı ürünün soğutma özelliği ile de yazın çok bunaltıcı sıcaklıklarda havuzun daha ferahlatıcı derecelere getirilmesi sağlanmaktadır. Doğalgaza kıyasla çok ekonomik olan havuz ısı pompaları, arada ek bir eşanjör de gerekmediği için kurulumu oldukça basit ürünlerdir. Havuz ısı pompası modelimiz Energypool inverter özelliğiyle uzun ömürlü ve verimli bir kullanım sağlamaktadır. 
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya tasarlamak amacıyla, önümüzdeki dönemde ısı pompası kullanımını yaygınlaştırmak adına sektörle birçok yeniliği buluşturmaya devam edeceğiz.


Etiketler:

#viessmann #ısıpompaları

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter