Yapı Magazin
“Tasarımlarım, Müzik Yaratan Bir Besteci Gibi Ruhumun Tezahürüdür”

“Tasarımlarım, Müzik Yaratan Bir Besteci Gibi Ruhumun Tezahürüdür”

Tasarımları arasında mobilya, aydınlatma, zemin çözümleri, marka kimliği, cephe tasarımı gibi farklı alanlar bulunan Endüstriyel Tasarımcı ve İç Mimar Karim Rashid, tüm dünyada 4000’den fazla tasarım ve 400’ün üzerinde ödüle sahip. Dünya’nın en iyi tasarımcıları arasında yer alan Karim Rashid, renklerden korkmayan tarzı ve kendine has oluşturduğu sembolleri ile tasarımlarda fark yaratıyor. Tasarımlarda form ve işlevin birbirini tamamlamasını gerektiğini söyleyen Karim Rashid, teknoloji ve inovasyonun güçlü tasarımlar için önemine dikkat çekiyor.
Renklerden korkmayan bir tasarım tarzına sahipsiniz ve tasarımın bir sonuç değil süreç olduğunu savunuyorsunuz. Ayrıca 4000’den fazla tasarım ve 400’den fazla ödülünüz bulunuyor. Başarılı bir tasarım için yol gösterici tasarım ilkeleriniz nelerdir?
Tasarımlarım, müzik yaratan bir besteci gibi ruhumun bir tezahürüdür. Süper tutkuluyum, aşırı azimliyim, güzelliği üretme, yayma ve yaratmaya devam etme ihtiyacı tarafından tüketiliyorum. Ancak güçlü renkler ve organik formlarla ilişkilendirilsem de önce forma göre tasarım yapmıyorum. Aksine formu bilgilendiriyorum. Bu, eldeki tüm çağdaş kriterlere odaklandığım ve bu sorunları yanıtlayıp çözdüğüm anlamına geliyor. Bu nedenle çalışmalarım, müşterinin markasına, üretim sürecine, malzemeye, teknolojiye ve hitap ettiğim insan deneyimine bağlı olarak doğal malzemeler, tek renkli paletler, sert kenarlar ve çok sayıda farklı malzeme içeriyor.
Yaşanabilir bir çevre için sürdürülebilirlik çalışmaları ağırlık kazanmaya başladı. Mimari tasarım ürünlerinde ve kullanılan malzemelerde sürdürülebilirlik belgelerinin önemi nedir? Sürdürülebilir bir çevre için plastik kullanımının zararlı olduğundan bahsedilir fakat bunun aksine tasarımlarınızda plastik ürünlere sıklıkla rastlanıyor. Plastiği tercih etme nedenlerinizden ve kullandığınız plastik ürünlerin temel olarak özelliklerinden bahseder misiniz?
Yeşil Tasarım benim için çok önemli. Tasarımcılar, daha az ama daha iyi, daha işlevsel bir dünyayı şekillendirmelidir. Daha az tüketim ve daha fazla düzenlenmiş fiziksel manzara önemlidir. Ayrıca, daha az atık ve daha fazla sürdürülebilirlik ile daha döngüsel bir dünya yaratılmalıdır. Kaynakları korumak, bir ürünün geliştirilmesinden üretimine, yeniden kullanımından geri dönüşümüne ve imhasına kadar tüm ömrü boyunca daha az ham madde ve enerji kullanmak anlamına gelir. Plastik ise aslında ihtiyaçlarımız için çok önemlidir. Bu nesne yaşam döngüsü boyunca, diğer malzemelerle karşılaştırıldığında hafif, dayanıklı ve şekillendirilebilirdir. Plastiğin bütünleşik şaşırtıcı özellikleri nedeniyle daha fazla kaynağı koruyabileceğimizi de düşünüyorum. Tasarımlarda biyolojik olarak parçalanabilen polimerleri kullanıyorum. Petrol yerine mısır, şeker kamışı ve meyvelerden elde edilen bu polimerler ayrıştırılarak geri dönüştürülebiliyor. Böylece sürdürülebilir bir tasarım çizgisi yakalıyoruz. Bu arada plastik kullanımına verilecek asıl cevap, daha az ama daha iyi nesneler kullanmamız gerektiğidir.