ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği), afet bölgesine sahip Türkiye’de yeşil bina sertifikalı projelerin artması için yeniden yapılaşma ve yeniden şehirleşme çalışmalarına katkıda bulunuyor. Yeşil bina sistemleri, Net Zero, iklim mücadelesinde inşaat sektörü ve sıfır karbonlu şehirler ana başlıklarında yeni projeler hayata geçirdiklerini söyleyen ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç, “Bu kapsamda geleceğimiz için yaşanabilir, sürdürülebilir, çevreye dost binaların artmasına yönelik çalışmalar yapmaya ve üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
2023’te yaşanan deprem, inşaat maliyetlerindeki artışlar, döviz kurundaki gelişmeler, seçim ve enerji maliyetleri sektörü nasıl etkiledi? 2023 ÇEDBİK için nasıl geçti? Gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan bahseder misiniz?
Öncelikle depremin yarattığı acı tablo sonrasında yaraların sarılması, yıkılan şehirlerin yeniden yapılması herkesi derinden etkiledi. Yıkılan şehirlerin yeniden yapılması, sektörün her disiplininde zamana karşı ciddi bir çalışma gerektiriyor. Bu noktada piyasalarının dalgalanması ister istemez bütçeler noktasında beklentilerin üzerinde bir artışa sebebiyet oldu. Diğer yandan afet bölgesine sahip ülkemizde yeşil bina sertifikalı projelerin artması için ÇEDBİK olarak elimizden gelen tüm çalışmaları hayata geçiriyor; yeniden yapılaşma, yeniden şehirleşme çalışmalarına katılıyoruz. Kahramanmaraş ilimizin yeniden şehirleşme çalışmaları amacıyla kurulan ekibin içinde yeşil bina sistemlerinin uygulanması, çevresel faktörlerin bu gözle değerlendirilmesinin yanında mimari tasarım açısından şehir planlamaları çalışmalarına katılıyor, yeşil bina ve yeşil yerleşke konularında yurt içi ve yurt dışı çalışmalarında kazandığımız bilgi ve tecrübeleri paylaşıyoruz. Tek amacımız sürdürülebilir, sağlıklı, güvenli binalar, mahalleler, şehirler yapılmasını sağlayarak geleceğe yaşanabilir şehirler bırakabilmek.
Bu yıl 8 kasımda altıncısını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nde “Sıfırın İnşası: Dirençli Şehirler” ana temasıyla bu konuları da detaylı olarak görüştük. Deprem odağında hayata geçirdiğimiz çalışmalar ve düzenlediğimiz Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesinin dışında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Yeşil Bina sistemlerinin geliştirilmesi, yaygınlaşması ve özellikle yeşil bina adetinin arttırılması konusunda dernek olarak bize verilen görev ve sorumlulukları yerine getiriyoruz. Türkiye’de ilk ulusal sertifika olan “Binalarda Ekolojik ve Sürdürülebilir Tasarım Sertifikası” ile yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde kazandığımız bilgi ve tecrübeyi Bakanlıkla paylaşmaktayız. Diğer yandan Avrupa Birliğinin desteklediği projeler kapsamında özellikle enerji verimliliği ve nerdeyse sıfır binaları temel alan bölgesel çalışmalara dahil olduk. 2022 yılı son çeyreğinde başvurduğumuz NET ZERO CITY projesini ise İBB ile beraber almayı başardık. Şu an kapsamlı bir şekilde bu konu özelinde çalışıyoruz.
“Özellikle deprem bölgesindeki projelerde Yeşil Bina Sertifika sisteminin kullanılacağına inanıyor ve tüm planlarımızı buna göre düzenliyoruz”
2024 yılı için sektöre dair öngörüleriniz, hedefleriniz ve ÇEDBİK olarak gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?
2024’ün çevresel yaklaşım detayında çok yoğun geçeceğini öngörüyoruz. Yerel sertifikanın daha çok hayata geçeceği birçok yeni projede ve özellikle deprem bölgesindeki projelerde Yeşil Bina Sertifika sisteminin kullanılacağına inanıyor ve tüm planlarımızı buna göre düzenliyoruz. Hedefimiz her ilimizde sertifikalı binaların artması ve bu bilincin oluşturularak gerekli eğitim ve bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını sağlamak veya desteklemektir. Yeşil Bina sistemleri, Net Zero, iklim mücadelesinde inşaat sektörü, karbonsuzlaşma, sıfır karbonlu şehirler ana başlıklarında yeni projeler hayata geçirerek, ilgili Bakanlıklar tarafından hazırlanmış stratejik hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda geleceğimiz için yaşanabilir, sürdürülebilir, çevreye dost binaların artmasına yönelik çalışmalar yapmaya ve üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz.
Avrupa Birliğinin desteklediği projeler bazında özellikle enerji verimliliği ve nerdeyse sıfır binaları temel alan bölgesel çalışmalara dahil olduk. 2022 yılı son çeyreğinde takip edip başvurduğumuz NET ZERO CITY projesini İBB ile beraber almayı başardık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü liderliğinde, ÇEDBİK ve Demir Enerji desteği ile hazırlanan BUILD4GreenIST projesi ön çalışmaları tamamlandı. 2024'te uygulama çalışmaları başlayacak. Projenin ana hedefi, İstanbul Kentsel Dönüşüm Planı ile Türkiye’de ilk ve büyük ölçekli, entegrasyonu sağlanmış ve karbon nötr binalara veya bölgelere başarılı bir şekilde zemin hazırlamak. Bu planda, net sıfır enerjinin fizibilitesini göstermek, ilçe düzeyinde test etmek ve net sıfır enerji tüketimine doğru Türkiye'nin inşaat sektöründeki yaygın değişime ilham vermek ve bilgilendirmek için süreci birlikte planlamak üzere pek çok paydaş bir araya getirilecek. Sonuçlardan yararlanmak için fikri mülkiyet sorunları, yasal ortam, pazar analizi, riskler ve iş modelleri dikkate alınarak yeşil ve karbon nötr bir bina geçiş rehberi belirlenecek ve karakterize edilecek.