Yapı Magazin
“Üretimin Yanı Sıra Ürün Kullanımında da Verimlilik ve Sürdürülebilirliğe Destek Oluyoruz”

“Üretimin Yanı Sıra Ürün Kullanımında da Verimlilik ve Sürdürülebilirliğe Destek Oluyoruz”

Dünyanın en büyük alçı bazlı yapı malzemeleri üreticilerinden Knauf, güvenli, sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarının tasarımında öncü kuruluşlar arasında yer alıyor. Bu doğrultuda Knauf’un müşterilerine sunduğu performans ve sistem çözümleri nelerdir?

Knauf, sağladığı yüksek ürün kalitesini yaklaşık 90 yıllık bilgi birikimini harmanlandığı Ar-Ge çalışmalarıyla ortaya koyuyor. Bu anlayışla ortaya çıkan; havayı temizleme özelliğine sahip akustik ve estetik Cleaneo® Alçıpan® çeşitleri, hızlı bir şekilde yenilenebilir malzemelere dayanan ve formaldehit içermeyen ECOSE® mineral yün yalıtım malzemeleri, suya karşı eşsiz dayanımı ve eğrisel uygulanabilir özelliği ile AQUAPANEL® çimento esaslı plakalar, yüksek yüzey sertliği ve yük taşıma kapasitesi ile Diamant® Alçıpan® ve sıvası, 74dB gibi yüksek ses yalıtımı talep edilen kullanım alanları için özel tasarlanmış Silentboard® Alçıpan, çelik ve betonarme binalarda taşıyıcı strüktürü 3 saate kadar yangına karşı koruyan Jetgips yangın önleyici alçı sıva ile Fireboard® ve Flameboard® Alçıpan® çeşitleri, 400 kilograma kadar yük taşıyabilen GifaFloor® kuru döşeme sistemleri, Avrupa normlarına göre en yüksek kalitede derz dolgu ve yüzey sonlamaları sağlayan Superfinish® ürün gamı, kurşun kullanımına gerek kalmadan radyasyon kalkanı sağlayan Safeboard® Alçıpan® ve her iklim bölgesine özel çözümleri ile Knauf Mantolama sistemleri sektöre yön veren inovatif ürünlerimizden sadece bazıları.

AQUAPANEL® Sistem ve Çözümleri’nin performans, sürdürülebilirlik ve ekonomik çözümler noktasında mimarlar ve uygulamacılara sağladığı avantajlar nelerdir?

Yapı malzemeleri üreticisi olmamıza rağmen, aslen sistem ve çözüm sağlayıcılığımızla ön plana çıkıyoruz. Zengin ürün gamımız, global tecrübemiz ve Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde toplama sistemler yerine “paket çözümler” sunuyoruz. 100’ün üzerinde sistem kombinasyonumuzla bu sistemleri sadece tavan ve bölme duvarlarda değil; aynı zamanda cephe duvarları, cephe giydirmeleri, zemin kaplama ve yükseltilmiş döşemeden, performanslı sıva sistemlerine kadar çok geniş yelpazedeki çözümlerimizi iş ortaklarımızla buluşturuyoruz. Böylece yapı ve inşaat sektörünün ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirebiliyoruz. Sunduğumuz çözümlerle yapı sektörünün maliyetlerini düşürüyor, zaman tasarrufu sağlıyor, farklı tasarımların önünü açıyor ve sektörün gelişimini teknolojiyle yönlendirebiliyoruz. 

İç ve dış cephelerde kullanılabilen AQUAPANEL® ile yapıların ısı yalıtımı, ağırlık, yer ve enerji tasarrufu gibi birçok performansın karşılanmasına katkı sağlıyoruz. AQUAPANEL® Dış Cephe Plakası; hafifliği, neme ve su ile doğrudan temasa dayanan sağlam ve kuru bir alt tabaka sağlamasıyla öne çıkıyor. Mimarlar, bu ürünümüzle görünür veya açık derzler olmadan pürüzsüz bir dış yüzey oluşturabiliyor, çatlak veya yarık olmadan istenen tasarıma hayat verebiliyor. Isı yalıtımlı geleneksel duvarlar ile karşılaştırıldığında yüzde 63 oranında ağırlık tasarrufu ve 740 metrekarelik cephede yaklaşık 22 metrekarelik alan kazanımı sağlayan AQUAPANEL® Dış Cephe Plakası, ısı yalıtım performansıyla yapıların kullanım ömrü boyunca ısı maliyetinin düşürülmesine katkı sağlıyor. Her iki yüzeyi cam elyaf file kaplı olan plaka portland çimentosu, mineral agregalar ve genleşmiş perlitten oluşuyor. Islak hacimlerden dış cephelere kadar birçok alanda rahatlıkla kullanılabilen plaka, A1 sınıfı yanmazlık, suya, darbelere dayanım ve bunun gibi birçok üstün özelliğiyle farklı uygulama alanları için ideal bir seçenek oluyor.  

AQUAPANEL® İç Cephe Plakası, mantar ve küf oluşumunu engelleyen, dayanıklı, kolay uygulanabilir ve uzun kullanım ömürlü bir ürün olarak öne çıkıyor. Tamamen inorganik bileşenlerden üretilen plaka, çimento bazlı, mineral agregalardan oluşan çekirdeği ve her iki yüzü cam elyaf file kaplı yapısıyla suya yüzde 100 dayanım sağlıyor. Cephe duvar ve tavan uygulamalarında 15 m’ye kadar kesintisiz yüzeylerin elde edilmesine imkân veren plaka, iç mekânlarda rutubete maruz kalan nemli ve ıslak alanlarda, küf ve mantar oluşumunu engelliyor. 120 kg/m²’ye kadar yük taşıma kapasitesiyle seramik altı sistem çözümleri sunan panel, esnekliği sayesinde hiçbir ön işlem ya da kalıp uygulaması gerekmeksizin 1 metre yarıçapına kadar bükülebiliyor ve her türlü eğrisel tasarımın uygulanmasında büyük kolaylık sağlıyor. Isı yalıtım malzemeleriyle kullanıldığında ısı yalıtımına da destek olan, hafifliği sayesinde kolayca taşınabilen panel, özel bir kesim aleti gerekmeksizin maket bıçağı ile kolayca kesilebiliyor ve ekstra malzeme maliyetlerini ortadan kaldırıyor.  

“Knauf, üretim tesislerinde uyguladığı geri kazanım politikalarıyla çevreye ve insanlığa karşı sorumluluğunu ispatlıyor”

Dünyanın gündem maddelerinden biri de sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği. Ürün ve sistemlerde enerji verimliliği sağlamak, pazar geliştirme ve üstün kalite için nasıl adımlar atıyorsunuz? Enerji verimliliği çalışmalarınızdan, sürdürülebilirlik ve kalite politikalarınızdan bahseder misiniz?

Knauf Global ve Knauf Türkiye olarak özellikle çevre dostu ürünler üreterek doğal kaynak kullanımına gösterdiğimiz özenle örnek çalışmalara imza atıyoruz. Knauf Türkiye olarak, Türkiye’deki fabrikalarımızda, proses atıklarını, atık minimizasyon ünitesinden geçirerek üretim sürecinde yeniden değerlendiriyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ilk olarak Ahiboz I ve Kocaeli (İzmit) fabrikaları son olarak Ankara Ahiboz II fabrikasına “Sıfır Atık” belgesi almaya hak kazandık.

Çevre çalışmalarını ham maddeden son ürününe kadar devam ettiren bir kuruluş olarak farkımızı, hayata geçirdiğimiz projelerle ortaya koyuyoruz. Mümkün olduğunca yerel ham madde kaynakları seçerek karbon ayak izimizi azaltmayı hedeflerken geri dönüştürülmüş ürün kullanımıyla çevreye saygılı üretim hedefliyoruz. Knauf olarak kuru yapı sistemleri ile yapı imalatları sırasında su kullanımını azaltmayı amaçlarken tüm tesislerimiz için aldığımız Sıfır Atık belgesiyle gerçekleştirdiğimiz enerji verimlilik projeleriyle de karbon emisyonunu düşürmeye çalışıyoruz. 

Knauf global üretim tesislerinde kullandığı ko-jenerasyon ve rejenerasyon teknolojileri ile çevresel etkiyi en aza indirmeyi amaçlıyor. Ürünün ham maddeden son kullanıcıya ulaşana kadar geçen her adımda çevresel etkilerin dikkate alındığı ISO 14001 sistemini fabrikalarında uyguluyoruz. Alçıpanlarımızın çevresel etkisini ölçerek EPD belgesi ile belgelendiriyor, bütün ürünlerimizin uçucu organik bileşenleri (VOC) test ederek ortam hava kalitesine etkimizi görebiliyoruz. Knauf, ürünlerinin yanı sıra üretim tesislerinde uyguladığı geri kazanım politikalarıyla da çevreye ve insanlığa karşı sorumluluğunun farkında olduğunu ispatlıyor. 

Tasarım, inşaat ve işletmeyi kapsayan yapı sektörü genelinde sayısallaşmayı ifade eden BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) hız, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından sektöre nasıl katkılar sunuyor? 

İnşaat sektöründe dijitalleşme ile eşdeğer olan Türkçedeki tam karşılığı Yapı Bilgi Modellemesi olan Building Information Modelling (BIM), yapıların planlama, inşa etme ve işletme süreçlerinin dijitalleşmesine olanak sağlıyor ve inşaat sektörünün üretimini destekliyor. Sektöre özel geliştirilen yazılım programlarının yanı sıra inşaat projelerinin planlama ve gelişim aşamalarında da kendine önemli bir yer edinen BIM, inşaat projelerinin dijital bağlantılarının tümünü kapsayan yaklaşımıyla sektörü, hızlı gelişen teknolojinin dinamiklerine adapte ediyor. BIM’in metodolojik yaklaşımı, yapıların sadece tüm bileşenlerinin geometrik verilerine değil aynı anda zaman çizelgeleri, maliyet tahminleri, enerji temini, aydınlatma, yangından koruma ve tesis yöntemiyle ilgili verilerin de 3 boyutlu modellerine dayanıyor.

“BIM modelleri ile operasyonel çerçevede firmaların tasarım süreçlerine değer katıyoruz”

Knauf olarak, BIM teknolojisini 2015’ten bu yana çalışmalarımıza entegre ediyoruz. Müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlerle de sistemimizi sürekli geliştiriyoruz. Bu anlayış doğrultusunda Knauf Almanya iş birliğinde başlattığımız global BIM projesiyle var olan BIM nesnelerimize değer katarak, kullanıcılara daha kapsamlı ve dinamik BIM objeleri sunmayı hedefliyoruz. Böylelikle projelere hız kazandırırken uygulama sırasında oluşabilecek sorunların da önüne geçiyoruz.  BIM, dijitalleşmenin bir sonucu olarak tasarım ve yapım sözleşmelerine dahil edilmeye başlandı. Bu durum, özellikle büyük ölçekli proje geliştiren firmaların BIM’e geçişini hızlandırdı. Knauf olarak, BIM’e geçiş yapan firmaların adaptasyonlarına yardımcı olmak amacıyla kuru yapı iş kalemlerini tanımlarken onlara destek verecek BIM modelleri sunuyoruz. Bu sayede operasyonel çerçevede firmaların tasarım süreçlerine değer katıyor, organizasyonel açıdan da müşteri portföyümüzü genişletiyoruz.

BIM kütüphanemizde sadece ürünlerin değil sistemlerimizin modelleri bulunuyor. Web sistemi üzerinden bölme duvar sistem nesnelerine erişim sağlanabiliyor. Bu nesneler üzerinden; ilgili sistemin ürün ve aksesuar bileşenlerine ulaşmak mümkün oluyor. Aynı zamanda mimarlar da sistemin, projenin performansına nasıl bir kazanç sağladığını görüntüleyebiliyor. RVT yazılımları üzerinden nesnelerimizi oluşturuyoruz. Aynı zamanda teknik web sitemiz üzerinden bu modellerin IFC formatlarını da müşterilerimize sunuyoruz. IFC modellerinin, özellikle BIM çatısı altında çalışan pek çok farklı disiplin arasında tek bir dil kurmayı sağlayan özellikleriyle projelerin tasarım sürecine çok büyük fayda sağlıyor. Kullanıcılar, BIM nesnelerine Doküman Merkezi’mizden ulaşabiliyor. Kullanıcılara bu platformdan BIM nesnelerimizi indirebilme imkânı veriyoruz. Yine sistemi oluşturan ürün ve aksesuarların teknik dokümanlarını da inceleyebiliyorlar. 

Knauf Planner Suite, planlamacılara, mimarlara ve müteahhitlere proje aşamasında, uygulama ve uygulama sonrasında nasıl kolaylıklar sunuyor? Knauf Planner Suite, projelerde verimlilik ve kaliteyi nasıl etkiliyor? Knauf Planner Suite, Revit ve ArchiCAD gibi BIM yazılımlarına entegre bir çalışma sunuyor mu?

Knauf olarak, planlamacıların, mimarların ve genel müteahhitlerin sorunsuz bir şekilde Knauf sistem çözümlerine ulaşımını kolaylaştırmak için Knauf Planner Suite'i geliştirdik. Knauf Planner Suite’e www.teknik.knauf.com.tr web sitesi üzerinden veya Revit ve ArchiCAD yazılımları ile uyumlu BIM eklentisi üzerinden ulaşmak mümkün. Web tarayıcısı üzerinden filtreler ile gelişmiş arama özelliği kullanılarak projede aranan performans ihtiyaçlarına uygun Knauf sistem çözümlerini sunuyoruz. Knauf Planner Suite, BIM eklentisi ile de Knauf sistem objeleri BIM modellerine hızlı ve kolay bir şekilde indirilerek entegre edilebiliyor.

“Knauf Planner Suite, BIM verimliliğinde kullanıcıları bir üst seviyeye taşıyacak önemli bir anahtar olacak”

Almanya ile aynı anda 2021’de Türkiye’de hizmete sunduğumuz Knauf Planner Suite projesi Knauf’un sektöre sağladığı en güncel dijital araçlardan sonuncusu. Bu proje ile yapı planlama süreçlerinin çok daha hızlı ve çok daha kolay bir hale gelmesini hedefliyoruz.

Knauf Planner Suite projesi kapsamında sunduğumuz dijital araçlar ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki Planner Suite Web. Burada, web tarayıcıları üzerinden çalışan sistem arama motoru hizmeti veriyoruz. Kullanıcılar bu arama motorunu kullanarak yangın dayanımı, ses yalıtımı gibi performanslarda proje gereksinimlerine göre arama yapabiliyor ve ihtiyaçlarına uygun Knauf sistemlerinin listesine ulaşabiliyor. Aynı zamanda kullanıcılar, sistemlerin performans verilerini ve CAD dosyalarını da bu arama motoru sayesinde bilgisayarlarına indirebiliyor. Şartname talep edilmesi gereken durumlarda ise aynı arayüz üzerinden Knauf teknik ekibine taleplerini çok hızlı bir şekilde iletebiliyor.

Diğer dijital aracımız ise ArchiCAD ve Revit yazılımları ile uyumlu Knauf Planner Suite BIM eklentisi. Kullanıcılar bu eklentiyi www.teknik.knauf.com.tr web sitesinden sadece birkaç tıklama ile ücretsiz indirebiliyor. Bu özelliğimiz yatırımcılar, mimar ve yüklenicilerin, BIM planlama süreçlerinin verimliliğini artırıyor. Yine yapı sektörünün tüm bileşenleri bütünleşik sistem arama fonksiyonu ile proje gereksinimlerine uygun Knauf sistem çözümlerini bularak tek tık ile modele entegre edebiliyor. Bu aracımızda bölgesel özelliklere uygun performans çözümleri, hızlı spesifikasyonlar hazırlama fonksiyonlarına ek, otomatik sarfiyat tabloları oluşturma özellikleri ile ön plana çıkıyor.

Tüm Knauf sistemlerinin BIM nesnelerinin en güncel ve doğru verilere dayandığı programda veri doğruluğu kontrol edilebiliyor ve tek bir adımla güncellenebiliyor. Modelde kullanılan sistemlerin performanslarında güncellemeler olduğunda ise araç kullanıcıları uyarıyor ve hızlı bir şekilde alternatif sunuyor. Knauf Planner Suite, BIM verimliliğinde kullanıcıları bir üst seviyeye taşıyacak önemli bir anahtar olacak. Projenin bizim için bir diğer önemi ise hizmetin pilot ülkesi olmamız. Knauf Türkiye olarak Almanya ile aynı anda hizmete açtığımız Knauf Planner Suite ile elde edilen faydalar ve veriler bu hizmeti devreye alacak diğer ülkeler için yol gösterici olacak. 

Tüm fabrikalarında çevrenin ve doğal kaynakların korunması için özenle çalışmalar yapan ve daha az tüketim için eylem planları uygulayan Knauf, eko-inovasyon felsefesiyle geliştirdiği ürün ve üretim teknolojilerini inşaat sektörüyle de bir araya getiriyor. Knauf olarak sektöre sunduğunuz Ar-Ge destekli teknolojik ürün ve sistemlerinizden bahseder misiniz?

Knauf olarak üretimde dönüştürülmüş malzemeleri kullanarak, yapı sektöründe sürdürülebilir üretime destek oluyoruz. Enerji santrallerimizin bacalarından ortaya çıkan yan ürünleri inşaat sektöründe kullanmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 

Üretimimizin yanı sıra ürünlerimizin kullanımı sırasında da enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğe destek oluyoruz. Knauf Alçıpan® ürünleri, uygulandıkları duvar yüzeyinde ısı yalıtımına ve dolayısıyla bina enerji verimliliğine katkıda bulunuyor. Knauf Alçıpan® dış cephede kullanıldığında da ısı yalıtımına destek oluyor. Knauf sistemleri, LEED® Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi aranan binaların vazgeçilmez unsurlarından biri olarak büyük önem kazanıyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?

Knauf yapılarda aranan performanslara yönelik sektörde en geniş çözümleri sunabilen firma. Yangın dayanımı, ses yalıtımı, mekânsal akustik, ısı yalıtımı, sismik tasarım, güvenlik sistemleri, yüzey kalitesi ve cephe sonlama olmak üzere çok geniş bir yelpazede sunduğumuz çözümlerimiz ile her projenin ihtiyacına yönelik talepleri karşılayabiliyoruz. Yalnızca ürün olarak değil sistem olarak kullanıldığında da güçlü performans özellikleri sunabilen çözümlerimiz var. Performans odaklı çözümlerimize www.knauf.com.tr adresinden veya daha detaylı bilgi almak ve tasarımı kolaylaştıran dijital araçlara ulaşmak için www.teknik.knauf.com.tr adresini ziyaret etmenizi öneririz. 

En geniş performans çözümlerini sunma vizyonu ile alçı plaka ailemizi genişletmeye devam ediyoruz. Örneğin standart plaka ailemize yeni katılan Alçıpan® FX Ultra ile 15 mm plaka ile yapılan tek kat uygulamalarda zaman, nakliye ve işçilik maliyetlerinde tasarruf etmek ve daha geniş alanlar elde etmek mümkün. Son dönemde pasif yangın dayanımı çözümlerimize olan ilgi arttı. FireWin ürün yelpazemiz, binalara yönelik yeni ve kapsamlı pasif yangın durdurucu ve yangından koruma amaçlı çözüm sistemleri olarak tasarlandı. Daha önce de mevcut olan yangına dayanıklı plaka ve sıvalara ek olarak yangın durdurucu kelepçe, genleşme özelliğine sahip paneller, akrilik dolgu, macunlar, herhangi bir yangın yalıtımı iyileştirmesi gerekmeksizin kablo ve boruların değiştirilmesine ve sonradan takılmasına izin veriyor. Yangının bir odaya yayılma hızı 3 dakika. FireWin kapsamındaki ürünler, uygulandığı yüzeylere ve uygulama çeşidine göre, 4 saate kadar yangına karşı dayanıklılık kazandırıyor.

Etiketler:

Üretimin, Yanı, Sıra, Ürün, Kullanımında, Verimlilik, Sürdürülebilirliğe, Destek, Oluyoruz

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter