Yapı Magazin
Warmhaus, Tüm İş Süreçlerinde Uçtan Uca Dijitalleşiyor

Warmhaus, Tüm İş Süreçlerinde Uçtan Uca Dijitalleşiyor

İklimlendirme sektörünün öncülerinden Warmhaus, müşteri memnuniyetini odağına alan anlayışla üretim ve hizmetlerine devam ediyor. Warmhaus Genel Müdürü Erdem Ertuna, Warmhaus’un yenilikçi ürünlerini, yeni fabrika yatırımının son durumunu, dijitalleşme çalışmalarını ve enerji verimliliğinde iklimlendirme cihazlarının önemini anlattı.

Warmhaus’ta Satış ve Pazarlama Direktörü olarak başladığınız kariyerinize Genel Müdür olarak devam ediyorsunuz. Erdem Ertuna döneminde Warmhaus nasıl bir yol izleyecek? İlerleyen dönemlere dair hedefleriniz ve gerçekleştirmeyi planladığınız çalışmalar nelerdir? 

Şirketimiz 1996 yılından bu yana iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren bir şirket. Yüzde yüz yerli sermaye ile panel radyatör, kombi, kazan, şofben üretimi yapan tek yerli firma konumunda. Son 27 yıldır ürün gamını farklı ürünler ile genişleterek, üretimine, teknolojisine, AR-GE’sine ciddi yatırım yaparak sektörde önemli bir yere geldi. Vizyonumuz ve bu vizyon doğrultusunda geliştirdiğimiz stratejiler ile ilerlemeye devam ediyoruz. Özellikle ısıtma pazarındaki etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Yeni teknolojiler ile fark yaratan ürünler geliştirmek önceliğimiz. TEKNOSAB’da yaptığımız yeni üretim tesisi yatırımımızın son aşamalarına gelmiş durumdayız. Yeni hatlarımız ile beraber kademeli olarak çalışmaya başladık. Bu yılın ikinci yarısı itibari ile üretime geçeceğiz. Dijitalleşme çalışmaları da şirketimiz için önemli bir konu. Uçtan uca dijitalleşme için çalışmalarımız devam ediyor. Warmhaus için olmazsa olmazlardan biri de müşteri memnuniyetini yakalamak. Müşteri memnuniyetini nasıl bir sonraki noktaya taşırız ve vizyonumuza uygun nasıl çözümler sunarız konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. “Söylenmemişi söylemek ve yapılmamışı yapmak” mottosuyla hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’de bu anlamda sektörümüzde ilkleri gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Sektördeki hedeflerimize ulaşma noktasında farklı çözümleri bulmak için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımıza devam edeceğiz. 

“Elektrikli kombiyi başta yurtdışı olmak üzere piyasaya bu yıl sunmayı hedefliyoruz”

Warmhaus olarak, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ISH Frankfurt Messe fuarındaki standınızda ürünlerini sektör profesyonelleriyle buluşturdunuz. ISH Frankfurt Fuarı Warmhaus için nasıl geçti? Fuarda hangi ürünlerinizle yer aldınız? Fuarda dikkat çeken teknolojiler ve ürünler hangileri oldu? 

Sektörümüzde önemli bir etkinlik olan ISH Fuarı, Warmhaus’un da düzenli olarak katılım gösterdiği bir fuar. Pandemi nedeni ile yüz yüze yapılma fırsatı bulunmayan bu tarz organizasyonların yeniden yapılmaya başlaması bizlere de bu tarz fuarlara katılarak sektör temsilcileri ve müşteriler ile bir araya gelmeyi ne kadar özlediğimizi hatırlattı. Bu nedenle oldukça keyifli geçtiğini söyleyebilirim. Katılım ise oldukça yoğundu. Farklı coğrafyalardan yaklaşık beş yüzün üzerinde davetlimiz bulundu. Fuar boyunca yeni teknolojileri ve pazardaki gelişmeleri konuşma fırsatımız oldu. Standımızda panel radyatör, kombi, kazan, şofben ve akıllı oda termostatı ürünlerinin yanı sıra başta yurtdışı olmak üzere 2024 yılında piyasaya sunmayı planladığımız elektrikli kombi ve 6, 9, 12 ve 16 kW ısı pompasını da sergiledik. Isı pompalarını kombilerin bir sonraki jenerasyonu olacağını belirtebilirim. Bu noktada bizler de ısı pompalarını müşterilerin, misafirlerin beğenisine sunduk. Duvar tipi paslanmaz çelik eşanjörlü premix yoğuşmalı kazan serimiz Viwa ve Viwa S  de standımızda yoğun ilgi gördü. 

Elektrikli kombilerin çalışma prensiplerinden bahseder misiniz?

Elektrikli kombide doğal gazın yanmasıyla beraber sıcak suyu ısıtıp onun tesisatta dağılıp ısınmasını sağlıyoruz. Bu noktada elektrik altyapısının kuvvetli ve elektrik güvenliğinin daha iyi olması gerekiyor. Dolayısıyla orada sadece suyu ısıtmak değil uzaktan kontrol edebilmek de verimliliği maksimum seviyede tutabilmek için yaptığımız çalışmalar arasında yer alıyor.

“Warmhaus’un bütün sistemleri hidrojen kullanımına hazır durumda”

Sürdürülebilir enerji kaynaklarından elde edilen ve sıfır karbon emisyon değeriyle alternatif bir enerji kaynağı olarak kabul gören “yeşil hidrojen” kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Hidrojen gazı kullanılan cihazlara neden ihtiyaç duyuldu ve beraberinde nasıl zorunluluklar getirdi? Hidrojen gazının kullanımıyla birlikte cihazlarda nasıl bir teknolojik değişim meydana gelecek? Warmhaus olarak bu sürece uyum noktasında nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?

Hidrojen kolay bulunabilir bir madde. Ancak yanıcı olduğu için taşıması ve güvenliği önemli. Şu anda Türkiye’de altyapı çalışmaları başlamasa da dünyada bazı ülkelerde belli bölgelerde deneme çalışmaları yapılabiliyor. Hidrojen çalışmaları hızlı başlamış olsa da ısı pompaları biraz daha ön plana çıkmış durumda. Temiz bir enerji olması, yanma sonucunda çevreye verdiği atığın neredeyse hiç olmaması gibi etkenlerden dolayı önemli bir konu. Ancak biraz daha zamanı var gibi duruyor. Warmhaus’un ürünleri de Gaz Adaptif Sistemle çalıştığı için hali hazırda %20 hidrojen ile çalışma prensibine hazır. Yeşil hidrojenin gerekli ilgiyi görmemesinin en önemli nedenlerinden biri de yeterli seviyede test kuruluşlarının olmayışıdır. Bu nedenle bağımsız bir laboratuvarda test edip onaylatmadan ürünü sektörle buluşturmak istemiyoruz. Fakat kendi laboratuvarımızda hidrojenle beraber cihazlarımızın bütün testleri yapılıyor. Yüzde 20 ile Warmhaus aslında bütün segmentinde hazır durumda ve Türkiye’de bütün cihazlarıyla “hidrojen ready” olan başka ürün yok diyebiliriz.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğindeki güncellemelerle birlikte, “C” olan asgari enerji performansı “B” ye çıkarılması zorunlu hale geldi. Sıfır enerjili binalara geçişte ve hedeflere ulaşma noktasında iklimlendirme cihazlarının etkisi nedir? 

Yeni revizeyle birlikte elektriğe doğru bir geçiş olacağını düşünüyorum. Maalesef ısı pompaları kombi ve kazanları geride bırakacak kadar sık tercih edilmiyor. Hidrojenle ilgili biraz önce de dile getirdiğim gibi güvenlikle ilgili bazı zorluklar var ve ısı pompası hidrojene göre biraz daha ön planda. Türkiye’de de devreye giren Avrupa’da 2025’te bunun daha da ağırlaşacağı söylenen güneş enerjisiyle elektrik üretmek daha sık ve kademeli olarak gündeme gelecek. Son dönemlerde 2050 hedefleri biraz daha ön plana çekilmeye çalışılsa da sahada aynı hızla aksiyon alınacak mı gözlemlemiş olacağız. Günümüzde bir kombinin finansmanıyla hibrit çalışan bir ısıtma soğutma sisteminin finansmanı arasında farklar bulunuyor. Bu finansman modelleri ile ilgili alınacak aksiyonları birlikte gözlemlemiş olacağız. Elektriğe geçişte Warmhaus olarak hızlı hareket edebileceğimizi düşünüyorum. Yerli bir marka olmamız, inovasyona verdiğimiz önem, çevik yapımız ile hızlı karar alabilmemiz ve yaptığımız yatırımlar bize bu geçiş döneminde avantaj sağlayan unsurlar olacaktır. 


Bildiğiniz gibi Türkiye, doğal gazın büyük bir oranda ithal ediyordu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna göre Türkiye 2022 yılında 4 milyar 123 milyon metreküp ithalat yapıldı. 17 Nisan’da ise Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın vanası açıldı ve iletim hatlarına doldurulmaya başlandı. Doğal gazın Karadeniz’de keşfiyle birlikte ulaşılabilirliğinin artması sektörü nasıl etkiler?

Türkiye’de gazla ilgili ciddi problemler yaşanmadı ve depolamayla birlikte geniş coğrafyalarda kullanılabildi. Şu anda belirli anlaşmalar da yapılıyor ve kendi gazımızın olması, gaz güvenliğinin bir sonraki aşamaya taşınması için oldukça önemli bir konu. Yeni keşfin cari açıdan büyük bir katkı sağlayacağını umut ediyoruz. Ülke olarak kendi gazımızın olması dünyadaki enerji maliyetlerinin dalgalanmasından daha az etkilenmemizi sağlayacak ve hane halkının cebine muhakkak ki pozitif yansıyacaktır. O yüzden de açıklandığı günden beri sabırsızlıkla o gazın evlerimize gelmesini ve kullanmayı bekliyoruz. 

Warmhaus, SAP Dijital Dönüşüm Projesi ile tüm iş süreçlerinde dijitalleşmeyi hedefliyor. SAP Dijital Dönüşüm Projesi’nin detaylarından, aşamalarından ve üretimden satış sonrası hizmetlere kadar operasyonel mükemmellik noktasında avantajlarından bahseder misiniz?

2019 yılında başlattığımız SAP Dijital Dönüşüm Projesi, üretimden planlama aşamasına, satış sonrası hizmetlerden ürünün ömrünü tamamlamasına kadar olan tüm süreçlerde dijital platformlar üzerinden entegre olabileceğimiz bir ekosistemi ifade ediyor. Satışlar ve hizmet noktasında ham maddenin girişinden tüketicideki tüm süreçlere kadar bütün süreci takip edebiliyoruz. Ticari tüketici hizmetlerinin hayata geçmesiyle ilgili bugün bütün şirkette SAP yazılımıyla çalışıyoruz ve akıllı oda termostatı RecoWa gibi ürünlerimizin tamamının dışardan kontrol edilmesini sağlıyor. Bu noktada ürünü sadece açma kapama yapma değil, gaz tüketiminden verimliliğine, ürünün nasıl çalıştığından geçmişine kadar birçok veriye ulaşılabilecek bir sistem sunuyor. 

“Geçen sene itibariyle B2B sistemimizi devreye aldık ve bütün bayilerimizle beraber siparişten faturalandırmaya kadar ticari faaliyetlerimizi dijitalleştirdik”

Tüm bu dijital çalışmalarımızın yanı sıra bayilerimizin sahada montajcı firmalarla beraber çalışırken destek olduğumuz, iletişimizi kuvvetlendirdiğimiz partner sistemimiz bulunuyor. İş ortaklarımızın puan ve kampanyalardan da kolayca yararlanabilmesini sağlayan bu sistem için bir mobil uygulamamız var.  Bu uygulama sayesinde sahadaki 2 binin üzerinde satış noktamız ile direkt temasta kalabiliyor ve onların performanslarını ölçebiliyoruz. Warmhaus Partner Sadakat Uygulamasının yenilenmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Bunların yanı sıra bu yıl tüketici uygulamamız Warmhaus 360’ı da devreye almayı planlıyoruz.  Bu uygulama sayesinde ürünlerimizi kullanan tüketiciler, uygulamalar üzerinden Warmhaus ilgili her türlü bilgiye sahip olabilecek ve servis hizmetlerini tek tuşla talep edebilecekler, hatta yapacağımız geliştirmeler ile bir sonraki fazlarında ilave ürünlerini dahi satın alabilecekler. 

İlerleyen dönemlerde gerçekleştireceğimiz ek çalışmalarla birlikte uçtan uca hemen hemen her şeyi kapsıyor olacağız. Planlamayla ilgili Koç Üniversitesi’nin iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz bir projemiz de bulunuyor. Dolayısıyla hem talep hem de ürün planlamayı akıllı sistemlerle ön görülerimizi geliştirerek yapmaya çalışıyoruz. 


Yapı Bilgi Modellemesi sayesinde aslında projeler daha verimli hale geliyor. BIM Nesneleri de Yapı Bilgi Sistemi’nin olmazsa olmazlarıdır. Bu noktada Warmhaus BIM kütüphanelerinde yer alıyor mu? 

Yapı Bilgi Modellemesi, geliştirmek için yol haritamızda yer alan projelerden biri. Mimar, mühendis ve tasarımcılarla ilişkimizi güçlendireceğimiz bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönem BIM kütüphanelerinin içinde yer almayı planlıyoruz. BIM konusunda son dönemlerde sektörde bilincin biraz daha arttığını düşünüyorum. Zamanla tasarımcıların yurtdışı projelere daha fazla dahil olmasıyla birlikte BIM konusundaki faydayı görüp değerlendirebilecekleri için yurtiçindeki kullanımında bunun paralelinde artacaktır. 

Yaşam alanları için teknolojik, kaliteli ve güvenilir çözümler sunan Warmhaus’un 2023 yılında devreye almayı planladığı bir tesis yatırımı bulunuyor. Yeni tesisin son durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şu anda ana üretim alanlarımızın inşaatları tamamlandı ve hatlar çalışmaya başladı. 2023 yılının ilk yarısından itibaren idari binamız bitmiş olacak. Tamamen taşınmış olarak muhtemelen yılın ikinci yarısına yeni fabrikamıza ve yeni binamıza hep beraber “merhaba” diyeceğiz…

Yurtdışı pazarlarında radyatör, kombi gibi ürünlerde hangi pazarları hedefliyorsunuz? Biraz yurtdışı pazarınızdan bahsetmek ister misiniz? 

Warmhaus sektördeki yolculuğuna panel radyatör üretimi ile başladı. Bu yüzden şirketimizin bu alanda kuvvetli bir üretim yapısı var. Panel radyatör alanında üretim kapasitemizle Türkiye’nin en büyük üçüncü, dünyanın ise en büyük on firmasından birisiyiz.  Uzun yıllardır yurtdışı pazarlarda yer alıyoruz. Bu pazarların en başında İngiltere geliyor. Avrupa pazarları ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız pazarlar.  Ayrıca Türki Cumhuriyetler bölgesindeki etkinliğimizi artırmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra Güney Amerika’da da yeni başladığımız projelerimiz var. Bu bölgelerde özellikle panel radyatör tarafı hızlı ilerliyor ve ısıtma cihazlarıyla ilgili pazarda etkinlikler arttı. Asya’ya kazan ihracatına başladık. Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan hatta Ermenistan projelerimiz de bulunuyor. Bu ülkelerde yeni ürünlerimizle devam edeceğiz. Hali hazırda 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısını yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz.

“Artık ihtiyaç duyulan ürünler Warmhaus 360’la bizden kolaylıkla talep edilebilecek”

Dijital hizmetten bahsettiniz. Söylediğiniz bir şey dikkatimi çekti. İhtiyaç sahipleri artık bu hizmetten yararlanabilecek, ürün satın alabilecek demiştiniz. Gelecekte bir e-ticaret projesi olacak mı, son kullanıcıya direkt satış projesi gerçekleştirecek misiniz? Yoksa oradaki satışı bayiler üzerinden mi yapacaksınız? Oradaki bayi- marka koordinasyonunu nasıl sağlayacaksınız?

Warmhaus olarak bayilerimiz ve satış noktalarımızla birlikte tüketiciye ulaşıyoruz. Dolayısıyla tüketicinin herhangi bir talebinde biz aynı ekosistemi korumak için organize olmuş durumdayız. Fakat bazı bölgelerde bayi veya partnerimiz olmadığı için ya da Warmhaus ürünleri olsa da ilave aksesuarlarımıza ulaşılamadığı durumlar olabiliyor. Artık ihtiyaç duyulan ürünler ve hizmetler Warmhaus 360’la bizden kolaylıkla talep edilebilecek. Warmhaus 360 uygulaması ile kısaca; uygulama aracılığıyla tüketiciler, ürünlerimizi uygulamada tanımlayabilir, ilk çalıştırma için yetkili servisi tek tuşla talep oluşturabilir, kendi profil hesabını oluşturarak ürünlerini tanımladıktan sonra ürünleriyle ilgili tüm bilgilere ulaşabilir olacak.

Ürünlerimize ait kampanya ve duyurulardan haberdar olurken, yenilikleri takip edebilecek ve de mevcut ürünleri için ek garanti ya da bakım satın alabilecekler. Tüm bunları da cep telefonundan çok kısa bir süre içerisinde hızlıca yapabilecek.

Geçen sene itibariyle 3 yıl garantili olan ürünlerimizde müşterilerimize ilave garanti sözleşmeleri uzatma hakkı tanıdık. Ürünlerimiz tesisata ve projeye bağlı. Bu nedenle montajının doğru yapılması gerekiyor. Dolayısıyla onu da bizim kontrolümüzde olan beraber çalıştığımız ekosistemin içindeki bayilerimiz ve partnerlerimiz yapacak. E-ticaret gelecekte bizim sektörde muhtemelen büyüyecek. E-ticaret yapsak da ekosistemimiz bellidir. O ekosistem içerisinde e-ticaretin temel konusu tüketicinin kolay ürüne ulaşabilmesi ve alabileceği en kaliteli hizmetini alabilmesini sağlamaktır.

2023 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık. 2022 ve 2023 yılının ilk çeyreği Warmhaus için nasıl geçti? 2023 yılı için beklenti ve hem yurt içi hem de Global pazarda hedefleriniz nelerdir?

2022 yılı bizim yurtiçinde yapımızı geliştirdiğimiz bir yıl oldu. Özellikle yurtiçinde kombilerimizde ciddi bir büyüme sağladık. Yılın ikinci yarısında makroekonomik konular, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve inşaat sektöründeki yavaşlama panel radyatörde de talebin düşmesine neden oldu. Fakat bunlara rağmen yurtiçinde geçen sene seneyi belirlediğimiz hedeflerimizin üzerinde tamamlamayı başardık. Yurtdışında kombide büyüdük ama panel radyatörde özellikle Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle tedarik zinciri zor bir yıl geçirdi. Bu sene yurtdışında kombide %60 panel radyatörde %40 büyüme hedeflerimiz bulunuyor. İkinci çeyrekte yeni ülke pazarlarının devreye girmesiyle projelerimiz daha da hızlanacak. Şu anda belirlediğimiz hedefler doğrultusunda yurtdışında o dengeyi tutturarak devam ettik. Kombide yeni bir marka olmamıza rağmen pazardan bağımsız hızlı bir büyüme gerçekleştiriyoruz. Kazan satışlarımız ise oldukça iyi gidiyor. Geçen yıl piyasaya sunduğumuz şofben bizim için yeni bir ürün olmasına rağmen bu yılın ilk üç ayında hem yurt içi hem yurtdışı büyüme kaydettik. Toplamda baktığımız zaman bizi memnun eden bir yıl geçiriyoruz diyebiliriz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır? 

Her yaşam alanı için kaliteli, güvenilir ve fark yaratan çözümler sunmaya çalışıyoruz. Sıcaklığı daha verimli şekilde evlere ulaştırmak için çalışıyoruz. Ürünlerimiz yaşam alanlarının vazgeçilmez bir parçası. Doğru ürün doğru montaj çok önemli. Bundan dolayı   ürünlerin mutlaka yetkili satıcıdan alınması, servisinin yetkili servisten sağlanması gerektiği konusuna dikkat çekmek istiyorum. Bu unsurlara dikkat edilmesi bizim de tüketicilerimize en kaliteli ürün ve hizmeti sunmamıza yardımcı oluyor. 


Etiketler:

#warmhous #teknosab #iklimlendirmesektörü #iklimlendirme #ıshfuarı

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter