Yapı Magazin
Wilo, Daha Bir Dünya ve Gelecek İçin Sürdürülebilir Faaliyetlerini Genişletiyor

Wilo, Daha Bir Dünya ve Gelecek İçin Sürdürülebilir Faaliyetlerini Genişletiyor

Sorumlu tüketim ve üretim bilinciyle kaynak açısından verimli çalışarak döngüsel ekonomiyi teşvik eden çözümleri ile fark yaratan Wilo, sürdürülebilir çözümler üretiyor. BM’nin 17 sürdürülebilir kalkınma amaçlarına paralel hedefleri olduklarını belirten Wilo Türkiye Genel Müdürü Altuğ Arkaya ile Wilo’nun sürdürülebilirlik politikalarını, inovatif ürünlerini ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Sürdürülebilirlik stratejilerinize paralel olarak globalleşme, akıllı şehirler, enerji sorunu, iklim değişikliği, kuraklık ve dijital dönüşüm gibi altı küresel mega trendi benimsediniz. Bu maddelerin her biri için 2025 yılına kadar belirlediğiniz bir sürdürülebilirlik politikanız bulunuyor. Bu kapsamda sürdürülebilirliğin stratejik olarak her alanda iyileştirilebilmesi ve devamlılığının sağlanabilmesi için nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre yılın en az bir ayında 3,6 milyar kişi tatlı su kaynağına erişimde yetersizlikle karşı karşıya kalıyor. Bu rakamın 2050’de ise beş milyara ulaşacağı öngörülüyor. Wilo olarak yüksek verimli ürünlerimiz ve çözümlerimizle bu noktada dünyamıza büyük bir katkı sağlıyoruz. İnsani bir hak olduğunu düşündüğümüz suyu en verimli şekilde taşımak için yenilikçi çözümler, akıllı ürünler ve özelleştirilmiş hizmetler geliştiriyoruz. Suyun var olduğu her yerde pompa ve pompa sistemleri, önemli altyapıların temel bileşenlerini oluşturuyor. Son derece önemli bu rolümüzün bilinciyle stratejik hedefimiz olarak 2025 yılına kadar 100 milyon insana temiz su sağlamak ve bunu başarmak için de bir takım operasyonel sürdürülebilirlik hedeflerimizi uygulamayı sorumluluğumuz olarak üstlendik.

Hedeflerimiz doğrultusunda, su altyapısına yönelik yenilikçi çözümlerin büyüme oranını yılda yüzde 7,5 oranında artıracağız. Bağlanabilirlik, operasyonel güvenilirlik ve maksimum verimlilik faktörlerinin gelecekte daha fazla kaynak tasarrufu için gerekli olan temel faktörler olduğuna inanıyoruz. Akıllı su sistemlerimizi de yılda en az yüzde 35 oranında büyütmek için arka planda büyük bir gayretle çalışıyoruz. Sürdürülebilir su temini sağlayabilmek uluslararası ortaklarla iş birliği içinde yürütülecek çalışmalarla mümkün olduğu için Wilo olarak, bu alanda daha kritik sorumluluklar alıyoruz. Suyun daha verimli kullanılmasını, arıtılmasını ve yağmur sularının daha fazla kullanılır hale getirilmesini sağlayan teknolojiler ile tüm üretim tesislerimizdeki içme suyu tüketimini 2025 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltmak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor.

“2022 yılında sürdürülebilir su çözümlerinde yüzde 12 oranında büyüme yakaladık”

Hem inovatif çözümleriyle hem de sürdürülebilir faaliyetleriyle geleceğe uyumlu bir şekilde çalışmalarını sürdürüren Wilo, AR-GE çalışmalarında ve inovasyonda hangi noktalara dikkat ediyor? Sürdürülebilirlik noktasında güncel AR-GE ve inovasyon süreçlerinizden bahseder misiniz?

AR-GE çalışmalarımız doğrultusunda her yıl pompa ve sistemlerimizi geliştiriyor aynı zamanda yeni ürünler ve çözümler sunuyoruz. Wilo Grup olarak yaklaşık 1 milyar 885 bin Euro net satışla, 2022 mali yılında bir kez daha kendi rekorumuza imza attık. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz AR-GE faaliyetlerimiz için 2022 yılında 70,6 milyon Euro harcandı. 2025 yılına kadar 100 milyon insana temiz su ulaştırma amacıyla projelerimizi yürütürken, 2022 yılında sürdürülebilir su çözümlerinde yüzde 12 oranında bir büyüme yakaladık. Aynı zamanda Wilo Grup olarak aynı yıl içinde 15 bin 745 enerji çözümleri projesine de imza attık.

Küresel enerji tüketiminin önemli bir kısmı elektrikli pompalardan kaynaklanmaktadır. Biz verimli teknolojinin muazzam potansiyelini kullanarak iklimi korumak için çalışıyoruz. AR-GE çalışmaları sonrasında ailemize kattığımız High Efficiency Pumps ürünümüz ile hedefimiz yılda 1,8 terawatt-saat elektrik tasarrufu yapmak.  Hedefimiz yılda en az 10.000 Enerji Solutions projesi gerçekleştirmek. Wilo olarak, 2022’de 20 bin 673 adet Enerji Solutions projesi tamamladık. Bu oranda 2021 yılına göre yüzde 93 artış sağladık. Dijitalleşme, yeni ve daha önce bilinmeyen verimlilik iyileştirme seviyeleri sağlıyor. İklimi korumadaki temel işlevler de bu nedenle akıllı sistemlere ve çözümlere dönüşüyor. Wilo olarak dijital teknolojileri ve otomasyonu kullanarak akıllı çalışan pompaların verimli ve sürdürülebilir yönetimini sağlıyoruz. Amacımız, yaklaşık 15 üretim tesisimizde karbon nötr operasyonlara ulaşabilmek. 2025 yılına kadar dünya ve grup çapında emisyonları en az yüzde 60 oranında azaltmak bir diğer hedefimiz. Ürün ve çözümlerimiz, hidrojen üretiminin, depolanmasında ve taşınmasında önemli bir rol oynuyor. Kurduğumuz hidrojen pilot tesisi, çevre dostu hidrojen teknolojisine ışık tutuyor. Uzun vadede iklim nötr hidrojenin yaratılması, depolanması, dağıtımı ve kullanımında sektörde dev oyuncular arasında olmak istiyoruz. 

Çevre dostu ve sürdürebilirlik odaklı ürünleriyle sektöre katma değer sağlayan Wilo, Four Essentials 2023’te ileri teknolojiye sahip, sürdürülebilir ve enerji verimliliğine sahip sistemlerini, aynı sektörde yer aldığı firmalarla paylaştı. Bu bağlamda daha güvenli ve sürdürülebilir operasyonlar ile ürünler için iş ortaklarınızla nasıl bir iş birliği gerçekleştiriyorsunuz ve onlara nasıl çözümler sunuyorsunuz?

Türkiye’nin ilk mühendislik toplantısı olma özelliği taşıyan mekanik tesisat ve inşaat sektörünü buluşturan Four Essentials’da sponsor olarak yer aldık.  Yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçilerin bir araya geldiği bu önemli buluşmada, tüm katılımcılara sürdürülebilirlik çalışmalarımızı sunduk ve mekanik tesisat sektöründe sürdürülebilirlik ve tasarruf konularına yaklaşım özelinde görüşlerimizi aktardık. Diğer bir yandan bizler için kıymetli iş ortaklarımız olan bayilerimiz ile de sıkı bir iş birliği ve iletişim halindeyiz. Düzenli aralıklarla bir araya gelerek Wilo’nun dünü, bugünü ve geleceği özelinde mevcut işlerimizi ve hedeflerimizi masaya yatırıyoruz. Aynı zamanda düzenli olarak farklı alanlarda eğitimler düzenleyerek, bayilerimiz ve ekiplerimizin kendilerini iş alanlarında geliştirmelerine olanak sağlıyoruz. Ülkemizde yaşanan her türlü olağanüstü durumda yine bayilerimizle birlikte hızlı bir şekilde aksiyon alıyoruz. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde meydana gelen depremde ne yazık ki bunu bir kez daha yaşamış olduk. Borussia Dortmund (BVB) ile birlikte Türkiye ve Suriye’de yaşanan depremden etkilenen bölgelerdeki insanlara içilebilir su sağlanmasına yardımcı olmak için PAUL Portatif Su Filtresi ürünümüzü, bayilerimiz ve servis ortaklarımızın desteğiyle bölgelere ulaştırdık.

“Hidrojen pilot tesisimiz ile iklim sorunu ve sürdürülebilirlik için önemli adımlar atmaya başladık”

Wilo, son yıllarda başta iklimin korunması olmak üzere küresel gereksinimleri karşılayan öncü çözümler ve ürünler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda hidrojen pilot tesisi ile çevre dostu hidrojen teknolojisine adım atmak isteyen Wilo’nun tesislerinde uzun vadedeki çalışmaları neler olacaktır?

Wilopark’ta faaliyete geçirdiğimiz hidrojen pilot tesisimiz ile iklim sorunu ve sürdürülebilirlik için önemli adımlar atmaya başladık. Bu tesis sayesinde kendi kendine yeten ve yenilenebilir bir enerji tedarik ağının temelini oluşturduk. Gelecekte yeşil ve mavi hidrojenin yaratılmasına, dağıtılmasına ve kullanılmasına önemli bir katkı sağlayacak kıymetli bir projeye imza attık. İlk kez geniş bir kitleye ISH Frankfurt 2023’te sergilediğimiz hidrojen pilot tesis ile şirketlerin iklim sorununa, sürdürülebilirliğine, teknolojik ve inovatif çözümlerine çok önemli katkılar sağlayabileceğimizi gösterdik. Günümüzde hidrojen, küresel enerji ihtiyacının yüzde 2’sini karşılıyor ve gelecekte bu rakamın önemli ölçüde artarak 2050 yılına kadar 2,1 trilyon Euro değerinde bir pazar yaratacağı öngörülüyor. Başlangıçta tesisimiz acil durum ve yedek olarak hizmet verecek bir güç kaynağı olarak konumlanacak. Tesis, kendine yeten bir enerji kaynağı sağlamak için genişletildi. Wilo, açığa çıkan atık ısıyı kullanarak böylece elektroliz işlemi doğrudan yerinde kompozite sistem veya onu soğutmaya dönüştürerek optimize eder. Hidrojen pilot tesis, krize dirençli ve güvenli yapısıyla aynı zamanda verimli ve iklim açısından nötr üretim sağlar. İklim açısından nötr olanların seçimi, depolanması, dağıtımı ve kullanımı için temelimizi attık.

“Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar için ekolojik ayak izini azaltmak adına akıllı teknolojiler kullanıyoruz”

Sürdürülebilir bir gelecek sağlama çalışmalarında aktif olarak yer almayı amaçlayan Wilo, 2018 yılında BM Küresel İlkeler Sözleşmesini imzalayarak taahhüdünü teyit etmiş oldu. Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olarak 2025 yılına kadar Wilo olarak ulaşmayı hedeflediğiniz sürdürülebilir bir kalkınma için küresel amaçlar noktasında nasıl adımlar atıyorsunuz?

Dünyada 150, Türkiye’de ise 30 yılı aşkın süredir suyun verimli kullanılabilmesi için inovatif teknolojiler geliştiriyor ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler’in 17 sürdürülebilir kalkınma amaçlarına paralel hedeflerimiz bulunuyor. İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme ile global bir işveren olarak çok sayıda ülkede istihdama ve ekonomik büyümeye katkıda bulunuyoruz. Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar için ekolojik ayak izini azaltmak adına akıllı teknolojiler kullanıyoruz. Sorumlu tüketim ve üretim bilinciyle Wilo olarak kaynak açısından verimli çalışarak döngüsel ekonomiyi teşvik eden çözümleri destekliyoruz. Marka olarak ürünlerimizin enerji tüketimini optimize etmeye çalışıyoruz. Yeni teknolojilerimiz ve yüksek verimliliğe sahip pompalarımız daha az enerji harcar ve dolayısıyla çalışma süreleri boyunca daha az karbon emisyonu oluşturur. Tüm bu hedeflerimiz doğrultusunda sürdürülebilirlik ajandamızı planlıyor ve uygulamaya alıyoruz. 

“2025 yılına kadar 100 milyon insanın temiz suya erişimi amacıyla inovatif su çözümleri gamını genişletiyoruz”

Sürdürülebilirlik stratejisiyle hedeflerini belirleyerek önemli uygulamaları hayata geçiren Wilo, 2021 yılında Bilimsel Tabanlı Hedefler Girişimine (SBTI) de katılarak, sürdürülebilirliğe olan bağlılığını bir kez daha vurgulamış oldu. Küresel pazar oyuncusu ve dijital çözüm sağlayıcısı olarak sektörde öncü konumda olan Wilo’nun bundan sonraki süreçlerde kapsamlı sürdürülebilirlik hedefleri nelerdir?

Alman Sürdürülebilirlik Ödülünün sahibi ve dünya çapındaki 50 İklim ve Sürdürülebilirlik Liderinden biri olarak, daha iyi bir dünya ve gelecek için projelerimizi sürdürüyoruz. 2025 yılına kadar 100 milyon insanın temiz suya erişimi amacıyla inovatif su çözümleri gamını genişletiyoruz. Stratejilerimiz doğrulusunda yıllık yüzde 7,5 oranında büyüme, akıllı su sistemleri portföyündeki genişlememizde ise yıllık yüzde 35 oranında artış hedefliyoruz. Dünya genelindeki Wilo tesislerinde içme suyu tüketimini yüzde 20 oranında azaltıp, CO2 emisyonlarını 50 milyon ton düşürüp aynı zamanda yüksek verimli pompalar sayesinde enerji tasarrufu sağlayacağız. Yüksek verimlilikle yılda 1,8 terawatt saat enerji tasarrufu elde etmek ve inovatif ürün portföyümüzü de yılda yüzde 15 oranında genişletmek diğer planlarımız arasında yer alıyor. Tüm bu süreçlerde ham madde tüketimimizi de 250 ton azaltıyoruz. 

Dünyada hızla artan Yapı Bilgi Modellemesi (BIM-Building Information Modeling) kullanımı hızla yaygınlaşıyor. BIM hız, verimlilik ve sürdürülebilirlik noktasında sektöre nasıl faydalar sunuyor? Yapı Bilgi Modellemesi içeriğini basit bir şekilde BIM projeleri için kullanılabilir hale getiren ilk pompa üreticilerinden biri olarak, Türkiye’de BIM uygulamalarının durumuyla ilgili nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

Wilo olarak, MagiCAD içerik kitaplığına erişimi olan iş ortaklarımıza, eksiksiz ve güncel Wilo veri tabanını kullanma imkanı sunuyoruz. Binalarda, endüstride ve altyapı uygulamalarında bulunan ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinin yanı sıra su temini ve atık su uygulamalarında da Wilo Revit Eklentisi kullanarak inovatif ürünlerimizi sanal dünyaya taşımış olduk.

BIM çözümü ile proje firmalarına, danışmanlara, tesisatçılara, bakım hizmeti sağlayıcılarına ve orijinal ekipman üreticilerin de olmak üzere tüm iş ortaklarına kapsamlı hizmet sunuyoruz. Wilo Competence tanımlaması altında sunulan bu çözümler BIM desteğine ek olarak tüm iş ortaklarımıza güncel Wilo ürün kataloğu, Wilo-Select, Wilo değişim hizmetleri ve araçları, Wilo Brain eğitim konsepti ve GBS pompa bağlantıları desteği de sağlıyor. Wilo BIM çözümünde yer alan tüm bileşenler, ürünlerin dijital birer kopyaları olup ürün ile ilgili tüm teknik özellikleri ve kullanım alanına en uygun uygulama çözümlerini içeriyor. Ürün özelinde olası planlama ve uygulama hataları minimuma iniyor, maliyet ve zaman tasarrufu maksimuma çıkarılıyor. Ülkemizde ise son 2 yılda BIM sistemi kullanılmaya başlanmış olup kullanım alanı giderek artmaktadır. İstanbul raylı sistem projelerinde olduğu gibi bazı projelerde BIM Yapı Bilgi Modellemesi sistemi ile çalışılması zorunlu hale gelmiştir. İçinde bulunduğumuz dijital çağda son derece faydalı bir sistem olduğunu düşünüyorum. 

Etiketler:

Wilo, Daha, Bir, Dünya, Gelecek, İçin, Sürdürülebilir, Faaliyetlerini, Genişletiyor

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter