Sunduğu kaliteli yalıtım ürünleriyle yalıtım sektörünün önemli isimlerinden olan İzocam, enerji tasarrufu sağlayarak çevrenin korunmasına yardımcı oluyor. Enerji verimliliği için çatı ve cephelerde yapılan yalıtımın önemini, çatı, cephe ve yalıtım pazarında son yıllarda öne çıkan malzemeleri ve İzocam Tekiz markasıyla üretimini gerçekleştirdikleri GES uyumlu çatı panellerini konuştuğumuz İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Değişen piyasa koşullarında doğru ihtiyaca doğru çözüm geliştirme hedefiyle AR-GE çalışmalarımız sayesinde daha ekonomik ve yüksek ısıl konfor sunan ürünleri piyasaya sunacağız.” dedi.
Türkiye'nin en büyük yalıtım üreticilerinden İzocam’ın yalıtımlı panel ve sac işleme markası İzocam Tekiz, dört farklı yalıtımlı çatı paneli seçeneği ile çatılarda ısı ve ses yalıtımı ile yüksek yangın dayanımı sağlıyor. İzocam Tekiz ürün gamı içerisinde yer alan Poliüretan, PIR ve taşyünü dolgulu Yalıtımlı Çatı Panel ürünlerinin özelliklerinden, sağladığı avantajlardan ve uygulama prensiplerinden bahseder misiniz?
Türkiye’nin en büyük yalıtım üreticilerinden biri olarak, yalıtımlı panel ve sac işleme markamız olan İzocam Tekiz’in ürün gamı içinde yer alan Poliüretan, PIR ve taşyünü dolgulu Yalıtımlı Çatı ve Duvar Paneli seçenekleri ile çatıları ve cepheleri koruma altına alıyoruz. Formlandırılmış iki metal arasında veya bir yüzeyi formlandırılmış metal iken diğer yüzeyi su yalıtım membranı kaplı, arada yalıtım çekirdeği bulunan yalıtımlı panellerden oluşan İzocam Tekiz çatı panelleri, ısı, ses ve yangın yalıtımı ihtiyacı bulunan çatılara hızlıca uygulanmaktadır.
İzocam Tekiz Poliüretan/PIR Yalıtımlı Çatı Paneli, eğimi yüzde 10’dan yüksek olan çatılarda ısı ve su yalıtımı için tercih edilmektedir. Her iki yüzü çelik sac kaplı poliüretan/PIR özelliğindeki Poliüretan/PIR Yalıtımlı Çatı Paneli, diğer tüm İzocam Tekiz ürünleri gibi Avrupa sandviç panel standardı olan TS EN 14509’a uyumlu olarak üretilmektedir.
İzocam Tekiz Taşyünü Yalıtımlı Çatı Paneli de eğimi yüzde 10’dan yüksek çatılarda yüksek yangın dayanımı, ısı, ses ve su yalıtımı sağlamaktadır. Her iki yüzü çelik sac kaplı, mineral yün yalıtımlı olan İzocam Tekiz Taşyünü Yalıtımlı Çatı Paneli’nin, Efectis Era Avrasya Test ve Belgelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen testler ile yük taşıma, bütünlük ve yalıtım kriterlerindeki değerlendirme sonucunda 120 dakika yangın dayanımlı “REI120” sertifikası bulunmaktadır.
Eğime bağlı olmaksızın tüm çatılarda ısı ve su yalıtımı ile membranlı panellerde yangın güvenliği amacıyla üretilen İzocam Tekiz Kombi Panel, üst yüzeyi PVC veya TPO membran kaplı, taşyünü ve poliüretan/PIR özelliği bir arada yer almakta. Yangına karşı dayanımıyla BROOF (t2) sınıfında yer alan İzocam Tekiz Kombi Panel, uluslararası bir risk ve sigorta yönetimi firması olan FM Global’in bağımsız test kolu tarafından verilen FM sertifikasını da almaya hak kazanarak, Türkiye’de üretilen membranlı paneller arasında FM sertifikasına sahip ilk ve tek ürün olma özelliğini taşımakta.
Üst yüzeyi PVC veya TPO membran kaplı, poliüretan/PIR yalıtımlı çatı paneli olan İzocam Tekiz Fibro Panel ise eğime bağlı olmaksızın tüm çatılarda ısı ve su yalıtımı için üretilmiş üst düzey bir ürün olarak öne çıkmakta.
“Kış ayları kadar yaz aylarını da konforlu geçirmek için binaların çatı ve duvarlarının yalıtılması şart''
Tüketilen enerjinin büyük bir kısmı çatı ve cephelerde kaybediliyor. Enerji verimliliği için çatı ve cephelerde yapılan yalıtımın önemi nedir?
Türkiye’de 9 milyon üzerinde bina ve 22 milyonun üzerinde hane bulunmakta ve bu binaların yaklaşık yüzde 85’i konut olarak işlev görmektedir. Hane başı doğalgaz tüketimi 2022 ortalaması 984 m3, hane başı elektrik tüketiminin 2022 ortalaması ise 3000 kWh olarak kaydedilmiştir. Bir konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda sağlanacak yıllık ortalama enerji tasarrufu, ısıtma için yaklaşık 325 metreküp doğal gaz, soğutma için yaklaşık 1050 KWh elektrik enerjisine karşılık gelmektedir. Isı yalıtımı uygulamaları, yaşam alanlarımızı soğukların etkileri kadar sıcaklardan da koruyarak izole etmektedir. Soğuk kış günlerinde ısınma maliyetini minimuma indiren yalıtım, bunaltıcı yaz aylarında da klima kullanımından kaynaklı enerji sarfiyatından tasarruf etmemizi sağlamaktadır. Isıtma ve soğutma birlikte değerlendirildiğinde elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 0,73 ton eşdeğeri petrol (TEP) seviyesinde yer almaktadır.
Kış ayları kadar yaz aylarını da konforlu geçirmek için binaların çatı ve duvarlarının yalıtımlı olması şarttır. Çatılarında yeterli ya da hiç yalıtım olmayan binalarda, özellikle en üst katta oturanlar yaz sıcaklarından daha çok etkilenmektedir. Gün boyunca sıcağı soğuran duvarlar ve çatı, gece dış ortam serinlediğinde içinde hapsettiği ısıyı yayarak evlerin içinin ısınmasına neden olur ve hane halkı dış ortamda hava serinlerken bunu evlerinin içinde hissedemez. Bu nedenle yaz aylarında da konforlu ve enerji tasarruflu binalar için yalıtım yaptırmak gerekmektedir.
“Yanmayan, yüksek ısı yalıtımına ek olarak ses ve titreşim yalıtımına da katkı sağlayan akustik konfor sunan yeni ürünleri sektöre kazandıracağız”
İnovasyon ve AR-GE’ye verdiği değer sayesinde 58 yıldır yalıtım sektörünün liderleri arasında yer alan İzocam'ın güncel AR-GE ve inovasyon çalışmalarından bahseder misiniz?
İzocam, inovasyon ve AR-GE’ye verdiği değer sayesinde 58 yıldır yalıtım sektörünün lideri konumunda yer almaktadır. AR-GE ile ilgili hedeflerimize ulaşırken sadece mevcut ürün gamımızı kullanarak değil, yeni teknolojilerden de faydalanarak katma değeri yüksek ürün ve çözümlerle yol kat etmekteyiz.
Değişen piyasa koşullarında doğru ihtiyaca doğru çözüm geliştirme hedefi ile AR-GE çalışmalarımız sayesinde daha ekonomik ve yüksek ısıl konfor sunan ürünleri piyasaya sunacağız. Yanmayan, yüksek ısı yalıtımına ek olarak ses ve titreşim yalıtımına da katkı sağlayan akustik konfor sunan yeni ürünleri sektöre kazandıracağız. Ayrıca sanayi ve endüstriyel yapılarda yeni yalıtım çözümlerine odaklanacağız. Sandviç panel sektörü için geliştirmeyi planladığımız ürünlerde ısı ve ses yalıtımının yanında yangın güvenliğine odaklanacağız. Sanayi, ticari ve konut inşaat sektöründe yenilenebilir enerji sistemlerine uygun olarak ürünler üretmeye ve yeni ürünler geliştirmeyi sürdürerek, sürdürülebilir sanayi ve sürdürülebilir yaşam alanları konusunun öncülerinden olmaya devam edeceğiz.
Çatı, cephe ve yalıtım pazarında son yıllarda öne çıkan malzemelerden, standartlardan ve inovatif gelişmelerden bahseder misiniz?
İzocam olarak doğru ihtiyaca doğru çözüm geliştirme hedefi ile daha ekonomik ve yüksek ısıl konfor sunan ürünleri piyasaya sunmaya devam etmekteyiz. Yüksek ısı yalıtımı özellikleriyle öne çıkan İzocam Camyünü Çatı Şiltesi, İzocam Foamboard ve Manto İzopor Plus, İzocam’ın binaları soğukların olumsuz etkileri kadar sıcaklardan da koruyan başlıca ürünleri arasında yer almaktadır.
İzocam Camyünü Çatı Şiltesi, kullanılmayan çatı aralarında döşeme üzerinde, kullanılan çatı aralarında ise mertek aralarında, üzerine yük gelmeyen yatay uygulamalarda, metal ve sandviç çatılarda kullanılmaktadır. Yüksek ısı yalıtımı, yangın güvenliği ve ses yalıtımı ile öne çıkan İzocam Camyünü Çatı Şiltesi, farklı ebatlarda üretimi, hafifliği ve kolay uygulamasıyla öne çıkmaktadır.
İzocam Foamboard da Türkiye’nin güney kesimlerinde özellikle yazı çok sıcak geçiren illerdeki teras çatılı binalarda tercih edilen bir ürünümüz. Yüksek basma mukavemeti ile birlikte ısı yalıtımı sağlayan İzocam Foamboard, kolay uygulanması, hafif olması ve bünyesine su almama özellikleri ile bina sakinlerinin ihtiyacı olan konfor şartlarını minimum enerji maliyetleri ile sağlamaktadır.
Isı yalıtımı için duvarlarda en doğru uygulama ise mantolama sistemleridir. İzocam’ın Manto İzopor Plus ürünü, sıvalı dış cephe yalıtım sistemleri için TS EN 13499’a uygun şekilde özel olarak üretilmektedir. Karbon katkılı ekspande polistiren levha olan Manto İzopor Plus, yüksek ısı yalıtımının yanı sıra hafifliği ve kolay uygulama özelliği ile usta dostu ürünlerimiz arasında yer almaktadır.
“Yeni binaların çatı ve cephelerinin sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yenilenebilir kaynakların kullanımı açısından önemli bir potansiyel olarak görülmekte”
Dünya gündeminde giderek önem kazanan enerji etkin, ekolojik çatı ve cephe sistemleri üzerine konuşmak isteriz. Yapılarda enerji etkin tasarımın önemi nedir? Enerji etkin tasarımın sürdürülebilirlik açısından çatı ve cephe sistemlerine yansıması nelerdir? Çatılarda ve cephelerde uygulanan enerji etkin tasarımın kriterlerinden bahseder misiniz?
Küresel ısınma ve iklim değişikliği, su kaynaklarında azalma, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi gibi nedenler yapı sektöründe çevre dostu yeşil binaların yapılmasını gereklilik haline getirmektedir. LEED - BREAM gibi yeşil bina sertifikaları yıllardır ülkemizin ve sektörümüzün gündeminde yer almaktadır. Son yıllarda projelerde kullanılan ürünlerde EPD belgelerinin yanı sıra yaşam döngüsü analizleri de istenmeye başlandı. Yakın zamanda ülkemizde bu konuda önemli bir adım daha atılarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca yayımlanan yönetmelikle, yeşil binaların belgelendirilebilmesi amacıyla ilk defa yerli bir uygulama olarak hazırlanan Ulusal Yeşil Sertifika Sistemi “YeS-TR” hayata geçirildi. Tüm bunlar, çok da uzak olmayan gelecekte sektörümüzün gündemini daha düşük ısı iletim katsayısına sahip, çok daha yüksek ısı yalıtımı sağlayan, geri dönüştürülebilir içerikteki çevre dostu ürünlerin dolduracağını kanıtlamaktadır.
Dünyayı yenilenebilir enerjiye yönlendirmek ve enerji verimliliğine yatırım yapmanın yolu Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) konseptinden geçmektedir. Dünyamızın geleceği için aranan formül olarak öne çıkan; ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerjiye ihtiyaç duyan bu binalar, çok yüksek enerji verimliliği özellikleriyle yalıtımsız bir binaya göre ortalama yüzde 90 daha az enerji tüketmektedir.
Bina kabuğunu oluşturan çatı ve cepheler dış koşullara açık olduğundan burada yapılacak iyileştirmeler en büyük verimliliği sağlamaktadır. Yeni yapılan tüm binaların çatı ve cepheleri yasal düzenlemelerle 2000 yılından beri düşük enerji kullanımı gerektirecek şekilde planlanmaktadır. Her yıl bina stokuna eklenen yaklaşık 100.000 yeni konut düşünüldüğünde, yeni binaların çatı ve cephelerinin sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yenilenebilir kaynakların kullanımı açısından da önemli bir potansiyel olduğu görülmektedir.
Enerji kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde yenilenebilir enerji hayati öneme sahip. Güneş enerjisi yatırımlarının hızlı bir şekilde canlanması için en önemli etkenlerden biri olarak çatı uygulamaları gösteriliyor. Çatılara güneş paneli kurulumu ve yaygınlaştırılması konusunda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir paya sahip olan “Güneş Enerjisi” için potansiyeli çok yüksek bir coğrafyada konumlanıyor. 30 yılı aşkın bir süredir kullanılan güneş ısısı teknolojileri, çevre dostu enerji kaynağı olarak, binalarda ve sanayide ısınmadan, sıcak su elde etmeye, elektrik ihtiyacından, bahçe ve sokak aydınlatmalarına kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Bizler de özellikle son yıllarda kullanımı tüm dünyada yaygınlaşan fotovoltaik panellerin (güneş panellerinin) endüstriyel bina çatılarında kullanılmasına imkan sağlayan yeni İzocam Tekiz GES uyumlu çatı panellerimiz ve güneş kollektörlerinin daha verimli çalışmasını sağlayan yalıtım ürünlerimizle enerjinin etkin kullanılmasına katkı sağlamaktayız.
Güneş kollektörü yalıtımı, ısı enerjisinin korunmasına ve yoğunlaştırılmasına yardımcı olmaktadır. Kullanılan yalıtım malzemesi, kollektörün arka ve yan taraflarındaki ısı kayıplarını önleyerek, verimliliği optimize ederken, toplanan ısının maksimum miktarının sirkülasyon sıvısına aktarılmasını sağlamaktadır. İzocam olarak, geliştirdiğimiz kollektör şilteleri ve levhaları ile bu alanda da tercih edilen bir markayız.
Bu alandaki en son geliştirdiğimiz inovatif ürünümüz ise İzocam Tekiz markamızla üretimini gerçekleştirdiğimiz GES uyumlu çatı panellerimiz. Güneş panellerinin çatıya montajı esnasında konvansiyonel sistemlerde çatıya on binlerce vida deliği açmak gerekirken İzocam Tekiz GES uyumlu çatı panellerinin yenilikçi tasarımı sayesinde, solar paneller vida deliği açmadan özel bağlantı aparatları ile sandviç panellere monte edilmektedir.
Bu özel panel tasarımıyla, çatıda açılacak ilave delikler sebebiyle su sızıntısı ve uzun dönemde paslanma problemlerinin önüne geçilerek, çatıdaki riskler önemli ölçüde azaltılmaktadır. Bağlantı elemanları olarak kullanılması gereken alüminyum profil miktarının da konvansiyonel sistemlere kıyasla büyük ölçüde azaltılmasına imkan veren İzocam Tekiz GES uyumlu çatı panellerimiz kurulum maliyetini de düşürerek yatırımı daha uygun hale getirmektedir.