Yapı Magazin
BTM’den Pratik, Güvenli, Uzun Ömürlü ve Ekonomik Bohçalama Sistemi: Bituproof

BTM’den Pratik, Güvenli, Uzun Ömürlü ve Ekonomik Bohçalama Sistemi: Bituproof

Ürün gamını sürekli genişleterek, sektöre yenilikçi ve kaliteli ürünler kazandıran BTM, BTM Bituproof Temel Bohçalama Sistemi ile yapılaşmanın yoğun olduğu kent merkezlerinde, bitişik nizam vaziyette yapılacak yapıların temellerinde ve kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden yapılacak binaların temellerinde su yalıtımı için pratik, güvenli, uzun ömürlü ve ekonomik bir çözüm sunuyor. Ayrıca iksa sisteminde statik perde ile su yalıtım membranı arasında tam yapışmayı sağlayarak, tam su geçirmezliği sağlanmasına olanak veren BTM Bituproof Temel Bohçalama Sistemi’nin getirdiği inovasyonu, BTM Yurt içi Satış ve Pazarlama Müdürü Umut Ceylan ile değerlendirdik.
BTM olarak teknoloji ve bilgiyi doğru kullanarak yeni çağın ürünlerini hayata geçirmek misyonuyla sektördeki faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz. Bu misyon doğrultusunda BTM Bituproof Temel Bohçalama Sistemini sektöre kazandırdınız. Bu sistemin fark yaratan teknik özellikleri nelerdir? 
2016 yılında “Yılın Su Yalıtım Ürünü” ödülüne layık görülen BTM Bituproof Sistemi, yapılaşmanın yoğun olduğu kent merkezlerinde, bitişik nizam vaziyette yapılacak yapıların temellerinde ve kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden yapılacak binaların temellerinde su yalıtımını pratik, güvenli, uzun ömürlü ve ekonomik bir şekilde çözmek için tasarlandı.
Bitişik nizam yapıların bulunduğu kesimlerde, temel çukuru dik olarak açıldığı ve su yalıtım membranlarının yapıştırılacağı uygun yüzey elde edilmesi gerektiği için dıştan bohçalama sistemlerine göre daha komplikedir. Buna ek olarak, iksa sistemine yapıştırılmış olan membranın yapının statik perde duvarına da yapışması, statik perde ile su yalıtım membranı arasında tam yapışmanın sağlanması ve böylelikle tam geçirimsiz bir sistem elde edilmesi yakın bir zamana kadar mümkün olamamaktaydı.
BTM Bituproof Sistemi, tüm bu zorlukları aşarak uygulamada sağladığı kolaylıklara ek olarak gerek temel tabanında gerekse perde duvarda dökülen taze betona mükemmel bir yapışma sağlayarak tam bir su geçirimsizlik elde edilmesini olanaklı kıldı.
BTM Bituproof Sistemi “su yalıtımı statik beton ile beraber çalışmalıdır” prensibine sadık kalarak üzerindeki özel kum katmanı ve ürünün mükemmel formülü sayesinde yaş betona kendiliğinden tutunacak şekilde tasarlanmıştır. Ürün, yapının statik yapısına direkt tutunduğundan temelde koruma betonu gerektirmez. Ayrıca temel kazılarında koruma betonu yüksekliği kadar az kazı yapılır. Beton yüzey ile BTM Bituproof mükemmel tutunduğundan su, yalıtım ve beton katmanı arasında ilerleyemez.
“Önce sağlık, önce insan’ ilkesi doğrultusunda kullanıcı deneyimlerinden faydalanarak yeni ve inovatif ürünler geliştirmek, AR-GE stratejilerimizden biri…”
Yarattığınız inovasyonun arkasında ciddi bir AR–GE sürecinin olduğu ortada. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “AR-GE Merkezi” olarak belgelendirilen laboratuvarınızın müşteri deneyimine sağladığı katkılardan bahseder misiniz? 
BTM’nin “Önce sağlık, önce insan” ilkesi doğrultusunda AR-GE stratejilerinden biri, kullanıcı deneyimlerinden faydalanarak geliştirdiği yeni ve inovatif ürünlerle sürdürülebilirliğini sağlamak olmuştur. Bu stratejiden yola çıkarak mevcut AR-GE yapımızı ve projelerimizi güçlendirip 2017’de sektörümüzdeki ilk ve tek AR-GE merkezi unvanına sahip şirket olduk.
Turkishtime tarafından hazırlanan “2020 yılı AR-GE 250 Raporu”na göre BTM AR-GE Merkezi, yürütmekte olduğu 27 adet proje ile Türkiye’de ilk 100 şirket arasına girmeyi başardı. 2021 yılı AR-GE harcamalarına göre yapılan sıralamada ise, ikinci 250 şirket arasında yerini aldı.
AR-GE çalışmalarının ülkenin ve toplumun refah düzeyinin artırılabilmesi, o ülkenin diğer ülkelere oranla daha üst bir teknolojiye ve ekonomiye sahip olması için büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu inançla BTM olarak yalıtım sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak inovatif, sürdürülebilir, teknolojik ve karbon sıfır ürünler tasarlamaya özen gösteriyoruz. 
Pandemiye ve dünya ekonomisindeki kötü gidişata rağmen, AR-GE yatırımlarımızdan ödün vermedik. Bilimsel ve teknik bilgi birikimimizi sürekli artırıp, bu bilgileri uygulamalarda kullanmaya çalıştık. Bunu yaparken de, müşteri deneyimlerini ve gereksinimlerini analiz ederek yapı sektörüne uygun çözümler bulmaya gayret ettik. Az önce bahsettiğimiz Bituproof Temel Bohçalama Sistemleri de bu uygulamalarla ortaya çıkan ürünlerden oldu. Karbon sıfır hedefi doğrultusunda, yeni ürün projelerimizin yanında, mevcut ürün geliştirme projelerimizde de çevreci ham maddeler kullanmaya, enerji verimli çözümler üretmeye özen gösterdik.   

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak yapı sektöründe sürdürülebilirlik ön plana çıkmaya başladı.  Yeni ürünler üretmenin yanı sıra çevre ve insan sağlığına duyarlı çözümler sunabiliyor olmak çok önemli. Bitümlü membranlarda gerek ürün içeriği gerek uygulama gerekse üretim tekniği açısından sunmuş olduğunuz yenilikçi çözümler var mı?
Son yıllarda değişen dünya ile birlikte birçok farklı yapıda yalıtım malzemesi çeşitliliği artsa da geleneksel bitümlü membranlar, popüler bir seçim olmaya devam etmektedir. Bitümlü membranların en büyük avantajları kullanım ömürlerinin çok uzun olmasıdır. Bitümlü membranlar, SBS ve APP gibi polimerler ile modifiye edilerek güçlü polyester kompozit yapılar ile takviye edilirler. Böylelikle de mekanik dirençleri, hava şartlarına karşı performansları ve kullanım ömrü de artırılmış olur. Bununla birlikte, kendinden yapışkanlı (self adhesive) olarak üretimini yaptığımız temel ve çatı kullanımlarımız için bitümlü membranlar da ürün portföyümüzde bulunmaktadır. Bu ürünlerin uygulaması sırasında, şalümo ateşi ve bitüm solüsyonlara (solventli) gerek duyulmaması nedeni ile bu ürünler hem çevrecidir hem de insan sağlığını koruma bakımından avantajları bulunmaktadır.
“Doğru uygulama ile hızlı, elastik, yüzeye tam yapışan ve eksiz yalıtım sunan bitümlü likit su yalıtım ürünleri, detay çözümlerinde zaman kazandırıyor”
Su ve bitümün özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen BTM bitümlü likit su yalıtım malzemeleri de dikkat çeken ürünler arasında. Bu ürünler özellikle detay çözümlerinde ne gibi avantajlar sağlıyor? Üretim aşamasında bitüm ham maddesine eklenen polimerler ve destekleyici kimyasalların miktarına ve cinsine bağlı olarak ürün performansı nasıl değişiklikler gösterir?
Bitümlü likit su yalıtım malzemeleri sahada yerinde imal edilir. Yani bitümlü ve sentetik örtüler gibi rulo haline, belli bir kalınlık ve formda değildir. Uygulama alanı, yüzey ve hava sıcaklığı, kürlenme süresi, sarfiyat gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Doğru yapılan uygulamalar ile hızlı, elastik, yüzeye tam yapışan ve eksiz yalıtım sunan bu ürünler, detay çözümlerinde bizlere ayrıca zaman da kazandırır. Bu sebepten, ağırlıklı temel perde duvarlar ve sanat yapılarında tercih edilen bitümlü likit su yalıtım malzemelerinin kullanım alanları her geçen gün artmaktadır.

17 Ağustos depreminin 23’üncü yıl dönümünü geride bıraktık. Sizlerin de bildiği gibi depremde verilen kayıplar su yalıtımının önemini ortaya koydu. Deprem yüzünden verilecek can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için doğru uygulama ve kaliteli ürünün önemi hakkında neler söylersiniz? Bu konuda hem topluma hem de ustalara yönelik hayata geçirdiğiniz bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları var mı?
Türkiye’de su yalıtımının önemi hepimizi yasa boğan deprem felaketleri yaşandıktan sonra anlaşılıyor. Ne yazık ki ancak bu felaketlerden sonra mevcut binalarımızın ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başlıyoruz. 
Oysa yeni yapılacak binalar için zemin etütlerinin doğru yapılması, zemine göre kat adedinin belirlenmesi gibi temel konular hayati önem arz ediyor. Ayrıca kaliteli malzeme, doğru detay ve işçilik ile binalarımızın inşası, gelecek nesilleri korumamız açısından çok önemli.
Depremlerde can güvenliğimizi sağlamak için temel aşamasından itibaren su yalıtımı yapılmasını sağlamalıyız. Binalarımızın taşıyıcı sistemi su ile temas etmez ise yani yalıtılırsa görevini sağlıklı bir şekilde yapar ve deprem kuvvetlerine karşı koyabilir. 
Su yalıtımının toplam bina maliyetinin içindeki oranı sadece %3’tür. Yüz ölçümünün %92’si deprem kuşağında olan ve nüfusunun %95’i deprem kuşağında yaşayan ülkemizde; su yalıtımı ek bir maliyet değil, yapılar için bir sigortadır.  
Son açıklanan verilere göre ülkemizde 1.5 milyonu acil olmak üzere 6.5 milyon konut deprem güvenliği açısından riskli sayılmakta ve dönüşmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki binaların çok büyük bir kısmında maalesef su yalıtımı bulunmamakta. Kentsel dönüşüm süreci ise su yalıtımlı binaların sayısını artırmak için çok iyi bir fırsat sunmakta. Bu aşamada son tüketiciye bilinçli araştırma ve sorgulama konusunda çok iş düşmektedir.  Kentsel dönüşüme giren eviniz varsa veya yeni bir ev alırken standartlara uygun, CE belgeli malzemelerle, kaliteli bir su yalıtımı yapıldığından emin olmalısınız.
Gerek kendi bünyemizdeki uzman personelimizle gerekse üyesi olduğumuz İZODER, BİTÜDER gibi derneklerimiz vasıtasıyla hem toplumumuzu hem yapı profesyonellerini su yalıtımı konusunda bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları içinde bulunuyoruz.

“Kentsel dönüşüme giren eviniz varsa veya yeni bir ev alırken standartlara uygun, CE belgeli malzemelerle, kaliteli bir su yalıtımı yapıldığından emin olmalısınız.”
2022 yılı BTM için nasıl geçti? Yılın üç çeyreğinde hem iç pazarda hem küresel pazarda belirlemiş olduğunuz hedeflerin neresindesiniz? Önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladığınız yatırım ve hedefleriniz nelerdir? 
Yurt içi pazarda sektörümüz ve firmamız açısından oldukça verimli geçen 2020 ve 2021 yılını geride bıraktığımızda, açıkçası bu yılın geçmiş iki yıla kıyasla, çok daha zayıf geçeceğini ön görerek satışımızı bütçelemiştik. Ancak bu yüksek seviyedeki olumsuz beklentilerimiz gerçekleşmedi ve planladığımızdan daha iyi bir yıl geçirir durumdayız. 
Tüm dünya için zorlu geçen bir pandemi süreci, global enflasyon ve varolan zorlu ekonomik şartlara rağmen BTM global pazarda da büyümesini sürdürmekte. Şu anda Avrupa’nın en büyük pazarımız olması yanında, Amerika’dan Asya-Pasifik’e dek toplamda 6 kıtada 70’in üzerinde ülkeye ürünlerimizi sevk ettik. Geçtiğimiz sene %15 büyüttüğümüz ihracatımızı, sürekli devam eden AR-GE yatırımlarımız ve ürün geliştirme projelerimizle, bu sene de yeni pazarlarımız ve yeni müşterilerimizle büyütmeye devam ediyoruz. Yenilikçi ve katma değer yaratan ürünlerimizle su yalıtımı sektöründe küresel bir marka olma vizyonuyla ilerlemeye ve ihracatımızı artırmaya hızla devam ediyoruz.
47 yılı aşan firma kültürümüz kapsamında, sektörümüze her daim öncü ve yenilikçi ürünler sunma adına yatırımlarımız kesintisiz sürmüştür. BTM AR-GE Merkezi’nin yoğun ve verimli çalışmaları sonucundan çıkan inovatif ürünler bazında, söz konusu yatırım planlarımız devam etmektedir.    


Etiketler:

BTM, Bitümlü membranlar, bitümlü su yalıtım örtüleri, BTM Bitüproof Sistemi,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter