Yapı Magazin
“Daikin Türkiye Olarak Büyümemizi, Hedeflerimizin Üstünde Verilerle Gerçekleştirdik”

“Daikin Türkiye Olarak Büyümemizi, Hedeflerimizin Üstünde Verilerle Gerçekleştirdik”

İklimlendirme sektörünün öncü markalarından Daikin, farklı tasarıma sahip inovatif ürünleriyle birçok ödülün de sahibi oluyor. Daikin’in son teknolojiye sahip ürünlerini, NDJ Smart kombilerin kullanıcı için avantajlarını, 2023 yılı hedeflerini ve enerji verimliliği noktasında gerçekleştirdikleri çalışmaları konuştuğumuz Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, “stratejik planlama çalışmalarımız sayesinde büyümemizi, hedeflerimizin üstünde verilerle gerçekleştirdik” dedi.
Sektöre sunmuş olduğunuz inovasyonlar arasında yer alan Daikin Emura, tasarımıyla 2022 yılında Red Dot Design Award ve iF Design Award ödüllerine layık görüldü. İklim kontrolünde akıllı tasarımın sektör için taşıdığı öneme de değinerek, ürüne bu ödülleri getiren ayrıştırıcı tasarım özelliklerinden bahseder misiniz?
Emura’nın ultra ince şık görünümü, üstün performansı, verimlilik değerleri, teknolojik özellikleri ve çevre dostu oluşu en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Yeni nesil soğutucu akışkan R32 ile çalışan Emura, diğer klimalarda opsiyonel olarak sunulan online kontrol uygulamasını standart olarak uyguluyor. Böylece tüm yeni nesil Emura sahiplerine, cep telefonu veya tabletleri yardımıyla klimalarını uzaktan kontrol edebilme imkânı sunuyor. Bu sayede Emura kullanıcıları, istedikleri zaman ve istedikleri yerden klimasını yönetebiliyor. Online kontrol ile klimasını kontrol edebilen Emura sahipleri, açma, kapama, nem alma, sadece fan çalıştırma gibi komutlarla, daha ortama girmeden kendi konfor alanını oluşturabiliyor. Yeni nesil Emura, klimalarda kullanılan diğer soğutucu akışkanlara göre daha çevre dostu olan R32 ile verimliliği artırırken, enerji kullanımından da tasarruf sağlıyor. Daikin’e özel titanyum apatit fotokatalitik hava temizleme ve gümüş alerjen filtresine sahip olan Emura, havadaki toz partiküllerini temizlerken bakteri, virüs gibi organik kirleticileri emiyor ve kötü kokuları gideriyor. Online kontrol özelliği sayesinde uzaktan açma-kapama, ısıyı istenilen derecede ayarlama gibi fonksiyonları da kullanıcı evde olmasa bile yapabilen Emura, tüketici dostu üstün bir klima olarak konforu üst düzeye taşıyor. 
Daikin Emura’nın teknik özelliklerini incelediğimizde ürünün sahip olduğu akıllı göz, hareket sensörü, üç boyutlu hava üfleme, nem düşürme ve Titanyum Apatit Koku Giderici Filtre özellikleri dikkat çekiyor. Bütün bu özellikler, kullanıcı sağlığı ve konforuna nasıl katkı sağlıyor? 
Akıllı göz teknolojisi ise en dikkat çekici özelliği olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde klimada bulunan yerleşik hareket sensörleri, ortamdaki insan varlığını algılayabiliyor. Emura’nın akıllı gözleri eğer 20 dakika boyunca ortamda kimseyi algılamazsa, otomatik olarak tasarruf moduna geçiyor. Odaya biri girdiğinde ise onu algılayan Emura, bir önceki ayarına dönerek, kaldığı yerden çalışmaya devam ediyor. Emura, 3 boyutlu hava üfleme sistemi sayesinde sıcak ve soğuk havayı dikey ve yatay olarak üfleyerek, odanın her köşesine eşit miktarda yayabiliyor. Bunun yanı sıra ortamda insanları algıladığı zaman havayı üstlerine değil, farklı noktalara üflüyor. Bununla birlikte 19 desibele kadar inebilen ses seviyesi ile fısıltı derecesinden daha sessiz çalışırken, gece ayar modu ile daha konforlu bir uyku için aşırı ısınmayı veya aşırı soğumayı önlüyor. Bütün bu özelliklerine bakıldığında da, ürünümüz tasarruf konusunda ve havayı eşit miktarda ortama yayabilmesiyle de konforlu bir iç hava sunmada öne çıkıyor. 
 “NDJ Smart kombiler ile konfor ve tasarruf bir arada…”
Yaz sıcaklarına veda ettiğimiz şu günlerde kombiler de ön plana çıkmaya başladı. Tam da bu zamanda yeni ürününüz NDJ Smart kombilerinize bir mercek tutmak isteriz. Özel patentli Daikin eşanjör yapısının enerji verimliliğine etkisi nedir? Ayrıca ürünün bağlanabilirlik açısından sahip olduğu özellikler nelerdir? Bağlanabilir özellikler kullanıcılara ürün performansında verim, tasarruf, konfor, kullanıcı güvenliği gibi açılardan nasıl faydalar sağlıyor?
Daikin NDJ Smart kombilerimizde, kullanıcılara maksimum güvenlik ve verimlilik sunarken, daha az enerji ve yakıt harcayarak tasarruf da sağlıyor. Ürünümüzde kullanılan özel patentli Daikin eşanjörü ile yüzde 94 gibi yüksek bir verimlilik elde edebiliyoruz. Bununla birlikte tasarrufa etki eden bir diğer özelliği de otomatik gaz adaptasyon sistemine sahip olması. SCOT Kontrol Sistemi ile doğru hava ve gaz karışımı sağlanarak verimli yanma sayesinde bu ürünümüzde tasarruf sağlanıyor. Özel tasarruf teknolojisi ile geliştirilmiş Daikin kombilerde; ihtiyaca göre brülör gücünün ayarlanması sayesinde, cihazın DUR/KALK çalışması engelleniyor. Böylelikle ısıtma konforu artırılmış, sistem kayıpları minimize edilmiş ve aynı zamanda, ateşleme esnasında ilave oluşabilecek zararlı madde emisyonları da etkisizleştirilir. Bununla birlikte kombilerimizde kullanılan frekans kontrollü fan ile yüksek verimli yanma ile tasarruf elde edilir. Düşük enerji tüketimli frekans kontrollü pompa ile kombi çalışırken daha düşük elektrik harcar, böylelikle kullanıcılarımızın tasarruf etmesine imkân sağlanır. NDJ Smart kombilerimiz aynı zamanda uzaktan da kontrol edilebilir. Dahili online kablosuz termostat ile kombiyi uzaktan yönetme ile; kombiyi kullanıcılar evde değilken açıp kapatabilir, ortam sıcaklığını konforlarına göre ayarlayabilirler. Yani hem konfora hem tasarrufa ulaşabilmelerini sağlıyoruz. 
“Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) hizmetlerimizle hem enerji verimliliği noktasında farkındalık yaratmayı amaçlıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz”
Enerji verimliliği gündemdeki önemini artırarak sürdüren bir konu. Bu önemin bilinciyle faaliyetlerini sürdüren Daikin, sektör için enerji etütleri, VAP’ları hazırlama ve uygulama, danışmanlık, enerji yönetimi, enerji yöneticisi eğitimleri ve mevcut binalara enerji kimlik belgesi (EKB) düzenlenmesini kapsayan EVD hizmetini de veriyor. Hem konutlarda hem sanayide aslında yapı sektörünün tüm alanlarında verdiğiniz hizmet doğrultusunda yaptığınız test ve analiz çalışmalarından hareketle, enerji verimliliği ve enerji verimli uygulamalar noktasında ülkemizin geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz?
Bildiğiniz üzere Daikin Türkiye, 18 Nisan 2007 tarihli ve 5627 sayılı enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında; enerji verimliliği alanında Etüt, Proje ve Danışmanlık Hizmetleri vermek üzere yetkilendirilmiştir. 
Daikin Enerji Verimliliği Danışmanlık Hizmetleri (EVD), Daikin’in sürdürülebilirlik net sıfır karbon emisyon hedefleri doğrultusunda, dünyanın ve ülkemizin enerji tüketiminin azaltılmasına, karbon emisyonunun düşürülmesine hizmet etmeyi amaçlıyoruz. 
Ülkemizdeki işleyişe baktığımızda da; Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, 2012-2023 yılları arasında Türkiye’deki son kullanıcılar için hedefler belirliyor. Buna göre 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunda en az yüzde 20’lik bir azalma amaçlanıyor. Ayrıca 2023 yılına kadar her bir sanayi alt-sektöründeki enerji yoğunluğunda en az yüzde 10’luk bir azalma öngörülüyor. 2010 yılındaki binaların en az dörtte birinin 2023 yılına kadar sürdürülebilirlik gereksinimlerini karşılaması gerektiğini belirten belgeye göre kamu binalarındaki enerji tüketiminin 2015 yılına kadar yüzde 10, 2023 yılına kadar da yüzde 20 azalma olması hedefleniyor.
Yapılan araştırmalar binaların yük profiline bağlı olarak enerji tüketiminin ortalama yüzde 40’lık kısmının HVAC/R sistemlerince harcandığını gösteriyor. Bu oran bina yük profiline bağlı olarak yüzde 60’lara kadar yükselebiliyor. Chiller grupları, HVAC/R sistemleri içinde en yüksek enerji harcayan sistem elemanı olarak biliniyor. Biz de Daikin olarak, yardımcı tesisler kapsamında işletmedeki kazanlar, fırınlar, kompresörler, pompa, fan ve soğutma gibi tüm sistemlerin incelenmesi ve verimlilik artırıcı projelerinin oluşturulmasını sağlıyoruz. Bununla birlikte Daikin’in ürün gamında bulunan Chiller modernizasyonu, vidalı ve santrifüj Chiller için inverter retrofit kit, VRV retrofit kit, uzaktan izleme, merkezi soğutma otomasyon ve optimizasyon gibi hizmetlerle enerji verimliliğine yönelik çalışmalarda en iyi çözümleri sunuyoruz. Dünyada enerji ve ekonomi krizinin getirdiği sonuçlar EVD’nin önemini artırdı. Biz de Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) hizmetlerimizle hem bu alanda bir farkındalık oluşturuyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.
“Daikin Türkiye Akademi ile gelişimin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz”
Daikin Türkiye Akademi bünyesinde 9 yılda 46 bin kişiye mesleki ve teknik alanda eğitimler verdiniz. Verilen eğitimlerde dikkat çekici konu başlıkları neler oldu? Bu eğitimler sektörün geleceği açısından nasıl bir önem taşıyor? Eğitimden geçen paydaşların, sektörde nasıl başarılara ulaşacağını umut ediyorsunuz? 
Hazırladığımız farklı birçok eğitim programı ile hem sektör profesyonellerine hem de meslek liseleri ve üniversite öğrencilerine yönelik eğitim faaliyetlerimizle sektöre katma değer yaratmayı hedefliyoruz. Akademimizin hedefleri arasında, eğitimde Daikin farkını geniş kitlelere ulaştırarak, mesleki ve teknik eğitimlerin yanı sıra, bireysel gelişim eğitimleriyle de en büyük sermaye olan insan kaynaklarının motivasyonunun artırılması yer alıyor. Sadece çalışanlarımızın değil, sektördeki servis, bayi, distribütör ve tedarikçilerin eğitimine de katkıda bulunarak hizmet kalitesinin artırılması ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında önemli rol oynuyoruz. Bunun yanı sıra üniversite ve teknik lise öğrencileri, iş ortaklarımız, bağlı CIS ülke distribütörleri (Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ve Tacikistan) ve çalışan ailelerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Gelişimin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Programı kapsamında farklı illerden gelen alan öğretmenlerini, temel teknik içeriklerinin yanı sıra, sektördeki son güncel bilgilerle buluşturmayı önemsiyoruz. Bu doğrultuda program içinde öğretmenlerimizi iklimlendirme ve Daikin ürünlerinin son teknolojisini deneyimlemek üzere Daikin Solution Plaza ve Daikin Hendek Üretim Merkezi’mizi görmeleri için davet ediyoruz. Güçlü bir sosyal sorumluluk olarak değerlendirdiğimiz bu iş birliğimizin artarak devam ettirilmesi için 2022’de MEB öğretmenlerine yönelik farklı içeriklerde 4 etap Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Programı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca MEB Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı için 2022 yeni müfredatında okutulacak dört kitabın yazımı Daikin iç eğitmenleri ile gerçekleştirilecektir.
 “İnovasyon, geleceğin anahtarı ve bunu da ancak AR-GE ile gerçekleştirebiliriz”
2022’nin son çeyreğindeyiz. 2022 Daikin Türkiye için nasıl geçti? Hayata geçirdiğiniz yatırımlar, AR-GE ve sektöre sunduğunuz inovatif ürünler, iç ve dış pazardaki faaliyetleri kapsayan bir 2022 değerlendirmesi istesek neler söylersiniz? Tüm bu konularda 2023 için hedefleriniz nedir?
Daikin Türkiye olarak stratejik planlama çalışmalarımız sayesinde büyümemizi, hedeflerimizin üstünde verilerle gerçekleştirdik. 2022’nin ilk 4 ayında Euro bazında yüzde 33 büyüdük. Bu yıl sonunda ihracatımızı yüzde 25 artırarak 322 milyon Euro’ya taşımayı planlıyoruz. Daikin Türkiye olarak üretimimizin yüzde 75’ini yerlileştirmeyi başardık. 2025 yılına kadar Sakarya’daki fabrikamıza 80 milyon Euro’luk yatırım planlıyoruz. 2025 yılında ciromuzu 800 milyon Euro’ya, ihracatımızı ise 500 milyon Euro’ya çıkarmayı hedefliyoruz.
Sakarya Hendek Fabrika’mızda 25 Mayıs 2022’de 13 milyon Euro yatırım bedeline sahip VRV teknolojili dış ünite üretim tesisimizi açtık. VRV dış ünite hatları ile de 100 milyon Euro daha fazla ihracat ile hedefimizi artıracağımızı düşünüyoruz.
Ayrıca Daikin Türkiye olarak, “Ar-Ge 250-Türkiye’nin En Çok AR-GE Harcaması Yapan Şirketleri” listesinde 2021 yılında 93. sırada yer aldık. AR-GE merkezine ayrılan bütçemizi 10 yılda 5 kat artırarak 2 milyon Euro’ya çıkardık. AR-GE yatırımları bizim için çok önemli. Çünkü inovasyon, geleceğin anahtarı ve bunu da ancak AR-GE ile yapabiliriz. Bu bağlamda AR-GE departmanımızda 2021 yılı için yüzde 20’lik büyüme gerçekleştirdik ve Daikin olarak 5 yıllık planlarımız çerçevesinde ilerliyoruz. Bu doğrultuda 2025 yılı sonuna kadar 10 milyon euroluk AR-GE yatırımı yapmayı ve istihdamı 100 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz…

Etiketler:

Daikin, Daikin iklimlendirme, kombi, kombi bakım, Daikin emura, Hasan Önder,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter