Yapı Magazin
Bir Deneyim Tasarımı Merkezi ve İçinde Ofise Dair Her Şey

Bir Deneyim Tasarımı Merkezi ve İçinde Ofise Dair Her Şey

Açık ofis kavramına bütünsel bir yaklaşımla zeminden, mobilyaya, akustikten bölme sistemine tek elden ve total başarı olarak bakabilmeyi başaran Mod Tasarım, aynı zamanda alt markalarıyla tekil çözümler de sunmakta olan yapısıyla birçok başarılı süreç geliştirmeye devam ediyor. Mod Tasarım’ın sektöre sunduğu çözümleri konuştuğumuz Mod Tasarım Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Sicim, “Bu sene içinde yurt dışında ilk mağazamızı ve ilk temas ofisimizi de açmayı planlıyoruz.” diyerek yeni yatırımlarının müjdesini verdi.

 

Mod Tasarım ile gerçekleştirdiğimiz ilk röportajımız. Bu nedenle öncelikle Mod Tasarım’ın nasıl doğduğunu anlatmanızı isteyelim. Mod Tasarım ne yapıyor?


Mod Tasarım 2002 yılında kurulmuş bir firma. Aslında mimari orijinde tasarım yapmak ve doğru tasarımı ofislere yerleştirmek için oluşturulmuş bir marka. Mod Tasarım’ın yolculuğu tasarım kabiliyetlerinin üretim fonksiyonuna adaptasyonuyla zenginleşti, gelişti, güçlendi. Açığa çıkmamış ihtiyaçların tasarlanmasıyla ve bunların üretilmesiyle yönünü ofis iç mekân tasarımına ve çözümlerine odaklamış bir markayız. 


Bütünleşik çözümler sunan bir firma olarak sektöre sunduğunuz çözümlerden, AR-GE çalışmalarınızdan ve ürün gamınızdan bahseder misiniz?


Ofis iç mekân çözümlerine odaklanırken 2006’dan itibaren üretime başladık. Önce ofis mobilyasında Ofisci markasıyla, sonra çağrı merkezi çözümlerinde Rubi By markasıyla ve seperasyon sistemlerinde de Mod Panel markasıyla üretim ve hizmet kanallarımızı markalaştırdık. Mod Tasarım her ne kadar mimari tabanlı bir firma olsa da çatı marka olması sebebiyle mimari hizmetler konusunu Dita Mimarlık alt markamızda tanımladık. Üretim fonksiyonlarımız ve endüstriyel tasarım tescilli, faydalı model patentli ürünlerimiz ile markalaşma süreçlerimizde her zaman standartlarımızı yüksek tuttuk. Mod Tasarım bir ofisin kaba inşaat aşamasından sonraki ince işlerinin birçoğunu üretebilir ve bunları tatbik edebilir noktada. Mimari hizmetle de zaten bunların hem taahhüdünü hem müşavirliğini yapabiliyoruz.

 

Bir ofis projeniz olduğunda ya küçük parçalar halinde ürün tercihi ve satın alma yapabiliyorsunuz ya da projenizin tüm tasarımını üstlenebilecek bir yapı arıyorsunuz. Biz tam da bu noktada her ikisinde de varız. Bu anlamda sektörümüzde bu kabiliyetteki tek yapıyız diyebilirim. Hem tasarımcı hem üretici olmak, bunu aynı zamanda ofis iç mekân çözümlerinin en önemli 4 ana başlığında karşılamak mütevazi olmak istemediğimiz bir konu. Yani aslında hizmetimizi farklılaştırdığımız konu, bir mekânı tasarlamaktan daha öte bir mekânı kendi çözümleriyle tasarlamakla ilgili. Yapı itibariyle önemsediğimiz bir yerdeyiz ve doğru noktadayız. Geriye tek bir eksiğimizin kaldığını düşünüyorduk ve 2 sene önce bu eksiği tamamlamak üzere harekete geçtik. Adını ise “Ofiste Her Şey” olarak belirledik.

 

Ofis tasarımında başarı ve mükemmeli yakalamak için dikkat ettiğiniz noktalar nelerdir?


Bizim temel felsefemiz her zaman açığa çıkmamış ihtiyaçların karşılanması konusu oldu. Şimdi bu çok önemli ve iddialı bir konu. İnsanlar ofisle ilgili bir mekân tasarlarken aslında sadece yönetsel olarak kendi kararlarını veya mimarın kararlarını kullandıkları yapıları oluşturuyorlar. Mod Tasarım ise aslında dinlemeyi seviyor. Sadece Türkiye'de değil yurt dışında da birçok noktada "iş ortaklarımıza nasıl yardımcı olabiliriz, ne yapabiliriz” kavramına odaklanıyor.

 

İHTİYAÇLARI SEGMENTE EDEREK DEĞER KATAN ÇÖZÜMLERE ULAŞMAK DAHA KOLAY VE KABUL EDİLİR OLUYOR


Sanatı ve mekânı bir bütün olarak düşünen ve zamansız tasarımı hedefleyen bir tasarım merkezi olarak, ofis tasarımı ve çalışma alanı mimarisine “Multidisipliner tasarım”lı ofislere imza atıyorsunuz. Multidisipliner Tasarım çalışma alanlarında işlevsellik, estetik, dayanıklılık ve konforu nasıl etkiler?


Multidisipliner tasarım oldukça önemli. Mesela seperasyon sistemlerinde tavana kadar bölmelerle ilgili hem Türkiye'de hem yurt dışında güzel üreticiler var. Patentleriyle burada üretim yapan firmalarımız var. Ama alçak bölme biraz daha nadir kullanılıyor. Bunun daha estetik, ergonomik, daha nitelikli hale gelmesi ve bunlarla ilgili müşteri talebinin alternatifleriyle karşılanması birçok fonksiyonu yönetebilen endüstriyel tasarım anlayışından geçiyor. İhtiyaçları segmente ederek değer katan çözümlere ulaşmak daha kolay ve kabul edilir oluyor. Bölme sistemlerinin bir araya gelerek oluşturduğu kabinlerle başlayan çalışma alanı etkileşimi, kimi zaman workstation olarak konumlanıyor ama çoklu sayıları kullanıyorsak ve insanlara kendi kişisel alanlarını yaratmaya çalışıyorsak bunlarda biz çağrı merkezi çözümünü uygulamak zorunda kalıyoruz. Çağrı merkezi demek yoğun kablo demek, yoğun ses demek, yoğun içerik demek. Bu da hemen peşinden akustik ihtiyaçları doğuruyor. Mod Tasarım 2009 yılında akustik sertifikasyonunu almış bir firmadır. Gördüğünüz gibi multi fonksiyonlu bir yapı sürekli hareket halinde olarak yenilikler yakalamaya daha yatkın oluyor. Bu önemli. Bunu yaparken de bilimden ayrılmadan hareket ediyoruz. Mod Tasarım’ın akustik üzerinde TÜBİTAK’tan yapılmış testlerle ilgili yaklaşık olarak altı tane belgesi var. Ayrıca konuyla ilgili faydalı model patenti bulunuyor. Mod Tasarım, bilimsel temelde ihtiyacın ne olduğunu doğru analiz ederek, müşterisiyle beraber bu deneyimi, isteği ve ihtiyacı algılayıp endüstriyel kavramlarını oluşturarak ilerliyor. 


MOD TASARIM’DAN DENEYİM TASARIMI MERKEZİ: OFİSTE HER ŞEY


Mod Tasarım için önemli ilkelerden birini de AR-GE ve inovasyon çalışmaları oluşturuyor. AR-GE ve inovasyon çalışmalarınızın detaylarıyla birlikte güncel ofis tasarımı trendlerinden bahseder misiniz? Özellikle Deneyim Merkezi ekseninde pandemi döneminde yatırım yapma cesareti gösterdiğiniz Ofiste Her Şey nasıl bir yapı?


Mod Tasarım’ın son dönemdeki en büyük yatırımı, en büyük vizyon projesi Ofiste Her Şey. Ofiste Her Şey’i tasarlarken sektörün ihtiyaçlarını ve bizim taleplerimizi doğru şekilde harmanlayan Emre Kuzu / I AM ekibiyle çalıştık. En azından doğru içerikleri, doğru yapıyı, sektör içindeki bir paydaşımızın da bize katmasını istedik. Güzel bir çalışma oldu. Ekiplerimizin karma çalışmaları güzel sonuçlar verdi ve ortaya kusursuz bir mekân çıktı.

 

Ofise dair herkesin yararlanabileceği bir deneyimi tasarlayan, deneyimi sunan, açığa çıkmamış ihtiyaçların keşfedilebileceği devasa bir mekân. 2 bin metrekarelik bir alanda ve şehrin merkezinde herkesin ulaşabileceği bir noktada yer alıyor. Ofiste Her Şey’in sektörümüzdeki birçok kültürün, birçok yapının, birçok markanın da birlikteliğini sunma çabası var. Sadece Mod Tasarım’a ait bir ürün sergileme alanı, bir showroom düzeninde değil. İçeride 27 markanın bir araya geldiği harika sergileme alanları bulunuyor. İçeride yine mimar arkadaşlarımız için coworking alanları, seminer salonları var ve yapı itibariyle birçok kişinin gelip toplantı yapabileceği güzel bir mekân. Sosyal olarak da güzel bir bahçesi ve voleybol/basketbol oyun alanları bulunuyor. Şehrin merkezinde otopark problemini çözüyor.

 

Sektörümüzde en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi maliyeti değerlendirmekte sıkıntı çekilmesi veya neyi satın alacağını bilememe durumu. Bazen salt fiyat odaklı yaklaşım aslında doğru tasarımı yaptırmak ve bunun doğru niteliklerini satın almak konusunu zorlaştırabiliyor. Yine buna paralel olarak özellikle paydaşlarımız olan mimar arkadaşlarımız bir teklifi, bir projeyi, bir çalışma sistematiğini sunarken materyal ve malzeme eksiğiyle beraber bütünü göstermeyle ilgili sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bir müşterinizi kaç tane mobilyacı gezdirebilirsiniz? Kaç tane bölme sistemciye gidebilirsiniz? Kaç yerde seramik seçmeye gidebilirsiniz? Ofiste Her Şey tüm bunları çözüyor. Bunların her birinin tek mekânda, tek bir kurguda olduğunu düşünün ve kompozisyonların buna istinaden olduğunu düşünün. Gel bu deneyimi yaşa, içinde gördüğün birçok unsuru hisset, kararlarını bu değerlendirmeyle ver. İçinde ödüllü tasarımcılarının ürünlerinin de olduğu bu güzel yapıdan faydalan. İşte biz Ofiste Her Şey Deneyim Merkezini sektör profesyonellerimize sunarken gelin, kullanın, müşterilerinizi ağırlayın, total kültüre katkıda bulunun anlayışıyla sunuyoruz.

 

OFİSTE HER ŞEY, MOD TASARIM’IN SON DÖNEMDEKİ  EN İYİ VE EN ÖNEMLİ VİZYON PROJELERİNDEN BİRİ…

Bir marka için Ofiste Her Şey’de yer almak nasıl avantajlar sağlayacak? Özellikle yapı sektörü temsilcileri bunu nasıl okumalı?

Ofiste Her Şey markalara bir pazar yerinde yer alma avantajı sunuyor. Burası ürünlerinizi tanıtmak, anlatmak ve bunları doğru kitleyle buluşturmak için oluşturulmuş bir mekânı ifade ediyor. Bu mekân içerisinde etkinlik de yapabiliyorsunuz. Yani otellerde ve önemli alanlarda bir etkinlik yapmak bugün için çok zor ve bu deneyimi sadece oraya zaman ayıran insanlar için kullanabiliyorsunuz. Ürünlerinizi konumlandıracağınız sergi alanları da var. Bunlarla ilgili konu başlıklarına istinaden malzeme, materyal ve içerikleri sergileyeceğiniz, dökümantasyonunuzu koyabileceğiniz ve herkese sunabileceğiniz malzeme kütüphanemiz de bulunuyor. Aynı zamanda mimarlarımız müşterileri için dışarıda yaptırdıkları numune ürünleri burada da onları ağırlarken sergileyebilirler. Bu anlamda standart bir dekorasyon anlayışından öte dinamik değişimleri de sergilediğimiz bir yaklaşıma sahibiz.

 

Tüm bunların tamamını düşündüğünüz zaman markanız için etkili bir sunum ve kullanım alanı imkanı var. İyi bir ekibe sahibiz. 5 kişilik yönetim ekibiyle bu yapıyı oluşturduk. Başta pazarlama ekibimiz ve mimari kadromuz olmak üzere yönetsel kadroların sürece dahil olduğu ve toplam projeyi deneyime taşıdığımız bir iş oldu.

 

Şehrin merkezindeyiz. Özellikle staj imkanı sağladığımız üniversiteli genç arkadaşlarımızdan bünyemizde çalışmak için çok talep alıyoruz.

 

Tüm bunların özetinde Ofiste Her Şey, Mod Tasarım'ın son dönemdeki en iyi ve en önemli vizyon projelerinden biri diyebiliriz. Levent lokasyonumuz ise bir başlangıç.

 

Pandeminin ardından oldukça sık karşılaşılan hibrit çalışma sistemi ofis alanlarında nasıl bir dönüşüm meydana getirdi? Mod Tasarım ofis alanları, sosyal alanlar ve çağrı merkezleri gibi alanlarda dönüştürülebilir ofis alanları kuruyor. Dönüştürülebilir ofis alanlarının detaylarından bahsetmek isteriz. Dönüştürülebilir ofis alanları tasarlarken hangi noktalara dikkat ediyorsunuz ve iş ortaklarınıza nasıl çözümler sunuyorsunuz?


Yapı sektörünün en önemli dinamiklerinden bir tanesi stresini yönetemeyen şantiye bitiş süreçleri ve mimar arkadaşlarımızın üreticilerle yaşadığı sorunlara, emektarların fiyat zaman ve kalite baskısında kaldığı durumlarda total çözümler sunmaktır.

 

Biz standardın dışında da özel şeyler yaptığımız için bazen bu detayları oturup karalayıp, çizip yeni bir serüvene girmek yerine bizdeki özel nitelikli çözümleri sunuyoruz. Özellikle son yıllarda çalışan deneyimine bu kadar ağırlık verilmişken iyi bir deneyim tasarımının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun görülmesi, anlaşılması ve en önemlisi deneyim tasarımına giden yolda firmaların ekipleriyle beraber karar sürecine gitmesi gerekiyor. Yani patronun veya satın almanın kararıyla yürütülen süreçler döneminde değiliz. Şirketlerin kültürlerine bunu yerleştirmeleri gerekiyor. Bu sağlandığında her şey çok güzel ilerliyor.

 

DEPREM BÖLGESİNDE DOĞRU YAPININ NASIL OLMASINA GEREKTİĞİNE DAİR KONULARI DEĞERLENDİRİYORUZ


Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?


Özellikle iki konudan da bahsetmek isterim. Deprem önemli bir felaket ve yapı ile ilgili her şeyin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Deprem bölgelerinde Mod Tasarım olarak ekiplerimizle beraber birkaç defa bulunduk. Tabii ki Türk halkı gibi hepimiz cansiparane koştuk ve destek olduk. Bu bir reklam konusu değil ama en önemli konuların başında şu geliyor. Baktığınızda büyük binaların yıkımını ve bunlarla ilgili sıkıntıları anlıyorsunuz. Doğru bir mühendislik hesabının doğru bir mimari detayın olması gerektiğini biliyorsunuz. Şehirleşmenin nerelerde olması gerektiğini biliyorsunuz ancak en önemlisi köylerde ve küçük kasabalarda dahi bir kat, iki katlı evlerde ciddi bir yıkım var. Kendi evini kendin yapma düşüncesi oldukça yaygın. Hani hiçbir kalfa hiçbir inşaatçıyla ilgili değil. Herkesin kendi evini yaptığı yerler. Hatay'da Adıyaman'da gördüğümüz manzaralarda 150 senelik babadan atadan kalmış evlerde, ağıllarda duvarların patladığını gördük. Yani toprak yapısının çok ciddi bir etkisi olmuş. Bu çok önemli ve duyarsız kalamayız. Biz o bölge için de sürekli desteğimizi sağlamakla beraber en azından doğru içeriğin, doğru yapının nasıl olması gerektiğiyle ilgili konuları da değerlendirmiş oluyoruz.

 

Türkiye’de depremin ve seçimin etkisiyle ekonomi sıkışınca yatırım ve projeler biraz ertelenmeye başladı. Biz bu dönemi yurt dışına dönük hamlelerle değerlendiriyoruz. Yeni yatırım alanları, fuarlar ve yurt dışındaki müşterilerimizle yaptığımız görüşmeler hız kesmeden devam ediyor.

 

Türkiye için değil, dünya konjonktüründe de resesyon endişeleri, korkular yüksek ama özellikle yeni yapılan şehirlerde inanılmaz büyük bir iş merkezi potansiyeli başladı. Bu dönemde biz yurt dışı yatırımlarına ağırlık verdik. Bu sene içerisinde yurt dışında ilk mağazamızı ve ilk temas ofisimizi de açmayı planlıyoruz.

 

Özellikle bütünsel hizmet sağlayacak bir markanın yurt dışı için de heyecanlandırıcı olduğunu görüyoruz. Türkiye'yi ziyaretlerinde de Ofiste Her Şey Deneyim Merkezimizi görünce çok etkilendiklerini bizzat ifade ediyorlar.

 

Orgatec gibi önemli fuarlarda sürekliliği olan Türkiye’deki on markadan bir tanesiyiz. Türk markalarının iyi sergileme imkanları var fakat Avrupa Arenası’nda daha büyük markaların stantları yoğun ilgi görüp bir etkinlik ve buluşma noktası haline geldiği için bizler hak ettiğimiz ilgiyi henüz göremeyebiliyoruz. İki yüz metrekarelik, dört yüz metrekarelik büyük stant alanlarında var olmamıza rağmen ve çok ürüne boğmadan öznel ürün ve yönü ifade etmemize rağmen farkındalığın gelişmesi uzun zaman alabiliyor. İstikrarlı ve akılda kalıcı, fayda sağlayan temas her zaman inandığımız bir yöntem. Bu da iyi bir müşteri deneyimi yaratmaktan geçiyor.

Etiketler:

#tasarım #modtasarım

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter