Yapı Magazin
YAPKİM, İK, Üretim ve AR-GE Odaklı Faaliyetleri İçin Yatırımlarına Devam Ediyor

YAPKİM, İK, Üretim ve AR-GE Odaklı Faaliyetleri İçin Yatırımlarına Devam Ediyor

Yapı Kimyasalları sektöründe yer alan tüm segmentlere hitap eden ürünler üreten YAPKİM, 2023 yılına yeni oluşum ve büyüme stratejileriyle giriyor. Yeni üretim tesisi başta olmak üzere tüm iş süreçlerini dijitalleştirmeye başlayan YAPKİM, İK, üretim ve AR-GE odaklı yatırımlarına da devam ediyor. Yapı kimyasalları sektöründe farklı alanlarda görev alan ve büyük başarılara imza atan Gökhan Yılmaz, yoluna YAPKİM’de satış direktörü olarak devam ediyor. YAPKİM’in yeni stratejilerini, dijitalleşme çalışmalarını ve ürün gamını konuştuğumuz YAPKİM Satış Direktörü Gökhan Yılmaz, “güçlü ekip, doğru strateji ve motivasyonun başarıyı getireceğini düşünüyoruz.” dedi.
YAPKİM temelden-çatıya kadar yapının her alanında çözüm ortağı olabilmeyi hedefliyor. Gökhan Yılmaz olarak sizler de uzun yıllar yapının farklı alanlarında çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiniz ve çalıştığınız firmalara çeşitli vizyonlar kattınız. Yapkim’in yeni döneminde nasıl bir yol izleyeceksiniz? İleriye yönelik çalışmalarınızdan ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
YAPKİM Yapı Kimya San. A.Ş., 2013 yılında yapının her alanında çözüm ortağı olabilmek için; 20 milyon Euro ile %100 yerli sermaye olarak kurulmuş bir yatırımdır. 6 farklı ürün segmentine sahip ürün kalemleri ile temelden çatıya her alanda ürünler üretip satabilen bir organizasyona sahip olan firmamızı bu yeni dönemde tekrar sektörün önde gelen firmalarından biri haline getirmek ana hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Bu amaçla; hem satış hem de pazarlama stratejimizi istikrarlı büyüme vizyonuyla oluşturduk. Büyümenin temel dinamiği güçlü insan kaynağını oluşturmaktan geçiyor. Bu konuda yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Güçlü ekip, doğru strateji ve motivasyonun başarıyı getireceğini düşünüyoruz. YAPKİM A.Ş., Söğüt İnşaat Grubu şirketlerinden biridir. Ülkemizde sayısız büyük inşaat işine imza atmış ve hâlâ da devam eden büyük projelere sahip olan ana şirketimiz vasıtasıyla hem kendi projelerimizde hem de ülkemizin yanı sıra yurtdışında da devam eden büyük inşaat projeleri ile madenlerde beton-yeraltı ve yapı kimyasalları ürünlerimiz ile var olmak istiyoruz. 
Sektörün büyüklerinden olmak öncelikle likit kimyasallar grubunda iddialı olmayı gerektiriyor. Bu alanda Gebze’de var olan tesisimiz ülkedeki en yüksek üretim ve depolama kapasitesine sahip tesislerden biridir. Bu durum bizi büyük çimento ve beton gruplarında ana tedarikçi olma konusunda güçlendiriyor. Ayrıca ülkemizin dört bir yanına hizmet verebilmek ve yakın coğrafyalara ihracat yapabilmek için doğru noktalara yeni fabrika yatırımlarımızı da planlıyoruz. 
Ana hedefimiz; sektörün en kıymetli şirketlerinden biri olan YAPKİM’i hakettiği noktaya taşımaktır. Müşteri portföyümüzü genişletmek, yeni ülkelere ihracat yapabilmek ve tüm büyük projelerde tedarikçi olmak 2023 için ilk hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda, hem yurtiçi hem de yurt dışında çeşitli ülkeler için distribütörlük görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca yeni ürün gruplarını portföyümüze dâhil etmek ve bazı hammaddeler için üretici konumuna geçmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu amaca hizmet etmek üzere yeni AR-GE yatırımlarımıza da devam ediyoruz.
YAPKİM’in Gebze’deki fabrikası 20.000 m² alan üzerinde kurulu ve 10.000 m² kapalı alana sahip... Üretim tesisinizde hangi ürün gruplarının üretimini gerçekleştiriyorsunuz? Talebe göre özel üretimleriniz de bulunuyor mu? Bununla birlikte kalite kontrol ve AR-GE çalışmalarınıza değinebilir misiniz?
Yapkim Gebze Fabrikamızda Yapı Kimyasalları sektöründe kullanılan tüm ürünler üretiliyor. 
Fabrikamız Üretim gruplarına göre 3’e ayrılır:
Toz Üretim  
Sıvı Üretim 
Reçine Üretim
Toz Üretim Grubunda; seramik yapıştırıcılar, tamir harçları, su ve ısı yalıtımları, derz dolguları ve tarihi yapı restorasyonu ürünleri yer alıyor. Toz üretim sistemimiz PLC sistemine sahip, full otomatik 2 hattan oluşuyor.
Toplam üretim kapasitemiz tek vardiyada 75.000 ton/yıl’a sahiptir. Dizilim öncesi palet üzerindeki PE tabakası, dizilim sonrası dört tarafının streç naylon ile kaplanması sebebiyle tüm dış ortam şartlarında güvenilir nakliye ve depolama imkânı sağlıyor. Dolum sonrası ise her torba üzerine üretim tarihi ve torba numarası yazılıyor. Olası bir ürün şikayeti durumunda bu bilgiler üzerinden izlenebilirlik sağlanıyor.
Sıvı Üretim Grubumuzda beton katkıları, çimento kimyasalları, yeraltı kimyasalları ve izolasyon malzemeleri üretiliyor. Sıvı üretim sistemimiz ise hammadde depolama tankları, kantarlar, mikserler ve dolum makinalarından oluşuyor. Sistemde 11 adet mikser ve 4 adet dolum makinası bulunuyor. Sıvı üretim kapasitemiz; tek vardiyada 105.000 ton/yıl’dır. 
Yapı-inşaat grubu likit ürünler (Astarlar ve Toz Ürünlerin ikinci bileşenleri) tam otomatik dolum makinalarında ambalajlanırken ambalaj kapakları mühürlüdür ve son kullanıcı tarafından açılır.
Reçine Üretim Grubunda ise; Epoxy tamir harçları, derz dolguları, epoksi & poliüretan zemin kaplama ve çeşitli izolasyon ürünleri bulunuyor. Reçine üretim tesisimizin toplam kapasitesi; yine tek vardiyada 12.000 ton/yıl’dır. Dolum sonrası her kutu üzerine üretim tarihi, şarj numarası ve ambalaj numarası yazılıyor. Olası bir ürün şikayeti durumunda ise bu bilgiler üzerinden izlenebilirlik sağlanıyor.

YAPKİM’den iş ortaklarına özel terzi usulü çözümler
YAPKİM, kalite konusunda her zaman kendisiyle yarış halinde olan bir marka. Müşterileri için değer yaratan farklılıkları ile süreçleri kalıcı ve sürdürülebilir kılmak YAPKİM’de istikrarla uygulanan bir yönetim anlayışıdır. Ayrıca yüksek üretim kapasitesine ve ürün çeşitliliğine sahip olan YAPKİM’de yine müşterilerine çözüm ortağı olabilme adına terzi usülü ürün geliştirme çalışmaları aralıksız devam ediyor.
YAPKİM olarak sahip olduğumuz üretim ve kalite standartlarını aldığımız çeşitli belgelerle pazara sunuyoruz. 
CE Avrupa sağlık, güvenlik ve çevre koruma standartlarına uygunluk belgesi,
TSE Türkiye Standartları’na uygunluk belgesi, 
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri uygunluk belgesi, 
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri uygunluk belgesi,
ISO 45001 ISG Yönetim Sistemleri uygunluk belgesi,
ISO 10002 Müsteri Memnuniyeti Yönetim Sistemleri uygunluk belgesi,
Kalite kontrol süreçlerimiz ise; hammadde girdi kontrol, hammadde kabul, üretim esnasında ara kontrol, üretim sonu kontrol ve sevkiyat öncesi son kontrol aşamalarından oluşmaktadır.
YAPKİM, full otomasyonlu yeni tesisiyle verimli ve inovatif ürünler sunacak
Tüm dünyanın yaşamakta olduğu dijital dönüşüm ile birlikte üretim yöntemlerinden projenin ömrünü tamamlamasına kadar her aşamada dijital teknolojiler kullanılıyor. Nesnelerin İnterneti kavramıyla birlikte Endüstri 4.0’da gördüğümüz bu dijitalleşmenin yapı sektöründe karşılığı ise İnşaat 4.0. Yapkim olarak dijital dönüşüme nasıl uyum sağlıyorsunuz? 
Toz üretim tesisimizde full otomasyona sahip PLC sistem kullanıyoruz. Otomasyon yardımı ile sisteme girilen reçeteler belirlenen miktar ve sürelerde miksere alınarak yine belirlenen sürede karışımı ve dolum hatlarına gönderiliyor.
Kraft torba dolumları sonrası paletleme ve streçleme yine otomasyon sistemi yardımı ile el değmeden yapılırken hattın sonunda herhangi bir insan gücü olmadan ürün paletlenmiş ve streçlenmiş olarak sevke hazır halde hattan alınmaktadır.
Kullanılan üretim ve raporlama programları sayesinde sipariş girildikten sonraki tüm süreçler sistem üzerinden takip edilebiliyor ve üretilen ürünler izlenebiliyor. Sevk olan siparişlerin bilgi mailleri de çeşitli arayüzler sayesinde istenilen yetkililere mail olarak otomatik bir şekilde ilgililere iletiliyor. YAPKİM olarak dijitalleşme ve teknolojiye yönelik yatırımlarımız devam edecektir. 

Dünyanın gündem maddelerinden birini de sürdürülebilirlik çalışmaları oluşturuyor ve Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması gibi düzenlemelerle çevresel sürdürülebilirlik için önemli adımlar atılıyor. Yeni üretim tesisi, enerji verimliliği, karbon emisyonu ve kaynakların kullanımı noktasında hem ülke ekonomisi hem de sektöre nasıl katkılar sağlayacak?
YAPKİM olarak “Bitüm Esaslı Yalıtım Ürünleri”nin kendi tesisimizde üretimi için gerekli yatırım çalışmalarını tamamladık. Yeni tesiste ithal ürünlere alternatif yerli çözümler sunarak ülke ekonomisine fayda sağlamayı hedefliyoruz. Bitüm tesisimizde üretilecek inovatif ürünler için AR-GE faaliyetlerimiz devam ederken bu yatırımla ürün grubumuzda kapasite artışı sağlamayı hedefliyoruz.
Tesisin Nisan 2023’de üretime geçmesi hedefleniyor. Ayrıca bu tesis, kullanılacak yeni teknolojiyle, bir yandan verimlilik sunarken bir yandan da yeni inovatif ürünler üretebilir hale gelecektir. Tüm iş alanlarımızda sürdürülebilirlik temasıyla hareket ederek, enerji verimliliği, emisyon azaltma ve kaynakların optimum kullanılması ile çevre ve sürdürülebilirlik kavramlarına katkıda bulunacağız.

THBB’nin Avrupa Hazır Beton Birliğinden (ERMCO) aldığı 2021 yılı verilerine göre Türkiye, AB ülkeleri arasında birinci ülke konumundaydı. Beton teknolojisini ve kalitesini artıran etmenlerden birinin de katkı teknolojisi olduğunu söylemek mümkün. 2022 yılında yaşanan ekonomik sıkıntılar ve Rusya-Ukrayna kriziyle birlikte inşaat sektörünün bazı alanlarında da gerileme meydana geldi. Yapı kimyasallarının her alanında bulunan bir isim olarak yapı kimyasalları ve beton sektörünün 2022 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandemi sonrası anormal seviyelere yükselen hammadde ve navlun fiyatları 2022’de yavaş yavaş düşüşe geçmiştir. Yapı Kimyasalları sektörü olarak savaş, globalde yaşanan resesyon etkileri ve artan enflasyon oranına rağmen geçen seneye yakın seviyede satış hacmine ulaştığımızı düşünüyorum. Ciro olarak ise artan işçilik, enerji ve hammadde maliyetleri ve yüksek kur nedeniyle hedefin üzerinde rakamlara ulaşıldı.
Çimento, beton ve agregada ise artan enerji ve işçilik maliyetleri nedeniyle çok yüksek maliyetlere ulaşılmıştır. İnşaat sektöründe yaşanan düşüşe rağmen konut satışlarının devam etmesi sektöre olumlu olarak yansımaktadır. Ayrıca devam eden devlet yatırımları da iç pazarda artan fiyatlara rağmen talebin canlı kalmasını sağlamıştır. 

“2023 yılında hammadde üretimi konusunda yatırım ve AR-GE çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz”
Yapkim Satış Direktörü olarak görevinize başladınız. Bu doğrultuda 2023 satış hedeflerinizden ve öngörülerinizden de bahsetmek isteriz. 2023 yılı için satış ve ihracat hedefleriniz nelerdir? 
2023 yılını, YAPKİM için yeni oluşum ve büyüme stratejimizin adımlarını atma yılı olarak              değerlendiriyoruz. İK, üretim ve AR-GE odaklı faaliyetlerimiz için tüm yatırım planlarımızı oluşturduk. Buna göre öncelikli hedefimiz; 2 yeni tesis ile müşteri ve bayilerimize en yakın lokasyonda en iyi hizmeti vermek olacaktır. 
Yeni müşteri ve bayi portföyü oluşturmak için ziyaretlerimize başladık. Hem iç pazarda hem de yurtdışında yapacağımız işlerle, inşaat ve kimya sektörüne katkı sağlamayı hedefliyoruz. 
Müşteriye özel terzi usulü çözümlerimizle, yeni ürünlerimizi piyasaya arz etme aşamasında AR-GE ve üretim olarak hazırız. 2023 yılında hammadde üretimi konusunda da yatırım ve AR-GE çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. 
Ayrıca ürün gruplarımızı ve mevcut ürün sayımızı arttırmak, yeni ürünlerimizi belgelendirmek ve piyasaya arz etmek konusunda da çalışmalara devam edeceğiz.
Bu yıl gerçekleştireceğimiz önemli faaliyetler arasında; çeşitli üniversitelerle ortak faaliyetler yapmak, TÜBİTAK projeleri ve BAP Projeleri gerçekleştirmek, yüksek lisans ve doktora tezi yapan öğrencilere malzeme ve know-how desteği vermek, stajyer öğrencilere fabrikalarımızın kapılarını açmak yer alıyor. 
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
YAPKİM olarak sürdürülebilir büyüme odaklı faaliyetlerimizi yeni yatırımlarımızla desteklemek istiyoruz. Umarım tüm dünya için savaş ortamından çıktığımız başarılı bir yıl olarak hedeflerimize ulaşırız. 

Etiketler:

YAPKİM, YAPKİM fabrika, YAPKİM Yapı Kimya Sanayi, YAPKİM Satış Direktörü Gökhan Yılmaz

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter