Yapı Magazin
“Entegre BIM Dijital Araçları Ve Mühendislik Hizmetleriyle Sektörde Sürdürülebilir Verimlilik Sağlıyoruz”

“Entegre BIM Dijital Araçları Ve Mühendislik Hizmetleriyle Sektörde Sürdürülebilir Verimlilik Sağlıyoruz”

 

Öncelikle mimari projelerin tasarımından, inşasına; işletme sürecinden ömrünü tamamlayıp yıkımına kadar uzanan yaşam döngüsü boyunca sektöre destek sağladığınız BIM uygulamaları ile ilgili bilgi verir misiniz?

 

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların sürdürülebilir bir verimlilik sağlayabilmesi için nitelikli çalışan, hatasız veri kaydı, şeffaf ve sağlıklı bir bilgi akışı gibi pek çok unsuru bünyesinde barındırması gerekiyor. İş süreçlerindeki hata oranını en aza indirerek zamandan ve bütçeden tasarruf etmenin yolu ise artık dijitalleşmeden geçiyor. İnşaat projelerinde iş takibinin dijital olarak kesintisiz bir biçimde sürdürülmesini sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) teknolojileriyle süreçlerdeki hata payını önemli ölçüde azaltıyor; üretkenliği ve verimliliği artırarak projelerin zamanında teslim edilmesini sağlıyor; sektöre işgücü ve veri takibi konusunda hız ve şeffaflık sunuyoruz.

 

Özellikle büyük inşaat projelerinde yaşanan zaman ve bütçe aşımlarının önüne geçebilmek için BIM verileriyle tasarladığımız yarı otonom mobil tavanda delim robotumuz Jaibot ile şantiyelerdeki üretkenliği maksimum seviyeye çıkarıyoruz. Fazla sayıda delim gibi fiziksel olarak zorlayıcı işlerde işçilere yardımcı olmak için tasarladığımız Jaibot, görevlerini BIM verilerine göre kusursuz bir biçimde yerine getiriyor. Kablosuz yapısı, uzmanlık gerektirmeyen çalışma disiplini ve tek bir kişi tarafından tabletle kontrol edilebilme özelliğiyle şantiye ve inşaat alanlarındaki iş yükünü hafifletiyor. Kendisini iç mekanda doğru bir şekilde konumlandırabilen Jaibot, şantiyelerde görev tanımı içerisindeki yerleri toz kontrolü yaparak deliyor ve uygulamaya uygun şekilde işaretlemeyi tamamlıyor. Jaibot ile fiziksel olarak zorlayıcı ve riskli işler kolay ve güvenilir bir hale dönüşüyor. Devrim niteliğindeki robotik çözümümüz Jaibot ile şantiyelerdeki farklı iş kolları arasında olası uyuşmazlıklardan doğacak zaman kayıplarının önüne geçmeyi planlıyor ve bu sayede daha fazla projenin zamanında ve bütçe dahilinde teslim edilmesini sağlamayı hedefliyoruz.

 

 

“BIM esasına dayanarak geliştirdiğimiz 5 yeni ürünümüzün ön lansmanını da yakın zamanda gerçekleştirdik”

 

HİLTİ


Jaibot teknolojisine ek olarak BIM esasına dayanarak geliştirdiğimiz 5 yeni ürünümüzün ön lansmanını da yakın zamanda gerçekleştirdik. Bunlardan ilki olan MT modüler kanal sistemleri BIM’e entegre edilebilen ve verimliliği merkezine alan gelişmiş özellikleriyle projelere katma değer sağlamayı hedefliyor. Bu sistemler, projelendirme aşamasından sahadaki imalat aşamasına kadar her süreçte sorunsuz kullanım garantisi veriyor. Diğer bir BIM teknolojisi olan PLT 300 Gelişmiş Ölçme Sistemleri, bağlantı noktaları için herhangi bir lazer veya geleneksel ip kullanmadan delim gerçekleştirebiliyor. RE 500 V4 Kimyasal Dübel, yenilenmiş ETA onayı ve EOTA TR069 ile rijit filiz ekimi bağlantılarını çözme imkanı tanıyor. Bu özelliğiyle beğeni toplayan RE 500 V4 Kimyasal Dübel; geometrik koşullara, yüklere ve kenar-komşu mesafelerine bağlı olarak rakip marka çözümlerine optimize edilebiliyor. Pazarın en güçlüsü, yeni jenerasyon SD 5000 A22 Akülü Vidalama Makinesi ise hassas vidalama işlerini kolaylaştırmak için daha ergonomik tetik ve elektronik fren özellikleri sunuyor. Aynı şekilde BIM teknolojileri arasında gösterilen ve inşaat sahalarının vazgeçilmezi olmaya hazırlanan TE500 Kırıcı, 5 kilogram ağırlığıyla sınıfının en hafifi olma özelliğiyle öne çıkıyor. Hafifliğiyle uzun süre yorulmadan kullanılabilen TE500 Kırıcı, kompakt tasarımıyla da yüksek manevra kabiliyeti sunuyor. Son olarak elle ve stantla kullanılabilen, ıslak ya da kuru delim yapabilen en evrensel ve çok yönlü karot makinesi olan DD 150-U ise 12-162 milimetre gibi geniş bir çap aralığında delim yapabiliyor.

 

“BIM, projelerin yapımı sırasında pek çok kişi tarafından sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşılmasını ve bu verilerin dijital olarak takip edilebilmesini sağlıyor”

 

BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) uygulamalarının, ulusal / uluslararası pazardaki rekabet gücü, işgücü, kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik ve üretkenlik noktasında yapı sektörü için önemi nedir?

 

BIM çözümlerimizle tasarım aşamasından lojistiğe, uygulamadan kontrol süreçlerine kadar her noktada katma değer sağlıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana tedarikçiden ziyade çözüm ortağı olmayı hedefleyen bir marka olarak BIM yaklaşımında sunduğumuz çözümlerle bu ortaklığı bir adım daha öteye taşımak istiyoruz. BIM, projelerin yapımı sırasında pek çok kişi tarafından sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşılmasını ve bu verilerin dijital olarak takip edilebilmesini sağlıyor. Çalışma disiplinlerine BIM’i dahil eden proje sahipleri, projenin çeşitli kollarını yöneten birçok kişi tarafından sürekli güncellenen karmaşık bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşabiliyor. Farklı noktalara dağılmış dokümanları tek bir yerde toplayan BIM, bilgi akışındaki yavaşlığın ve tekrarlanmış veri girişlerinin önüne geçiyor. Hata payı çok düşük olan bu veri dokümantasyonu şeffaf bir bilgi akışı sağladığı için başarılı iş süreçlerini de beraberinde getiriyor. Bu sistemin en güzel özelliklerinden biri de sahada harcanan zaman ve emekten tasarruf sağlaması. Örneğin, projede belirlenmiş delme yerlerini PLT ile doğrudan sahada göstererek, delim esnasında delinecek noktayı arama sürecini ortadan kaldırıyor.

 

2D ve 3D'deki olası uyuşmazlıkları tespit ederek, projenin doğruluğunu sağlama imkanı veren sistem, takım çalışmasını geliştiriyor, gerçek zamanlı tasarım paylaşımlarında oluşabilecek hataların önüne geçiyor, toplantı veya mail trafiklerinde zamandan tasarruf etmeyi sağlıyor. Farklı iş kollarında çalışan mühendislere şantiyeye gitmeden, uyuşmazlıkları kontrol etmeleri konusunda da destek oluyor. En önemlisi de Hilti BIM/CAD kütüphanesini kullanarak 3D çalışmaları direkt olarak kolayca AutoCAD®, Revit® ve Tekla Structure programlarına aktarmayı sağlıyor.

 

 

Hilti BIM/CAD kütüphanesinde oluşturulmuş nesneler, ürüne ait hangi bilgileri içeriyor? Ayrıca, BIM kütüphanesinde hangi ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Bu ürünlere ulaşmak isteyen kullanıcılar, HILTI BIM kütüphanesine nasıl ulaşım sağlıyor?

 

Süreç şu şekilde işliyor; kullanıcılar, ilk olarak kütüphanede erişmek istediği objeyi ismiyle veya dübeller, direkt tespit sistemleri, yangın durdurucu sistemler, modüler destek sistemleri gibi türüyle aratıyor. 2D veya 3D modellerden seçimini yapıyor. Tüm objeler boyut, üretildiği materyal, Hilti ürün numarası gibi detaylı teknik bilgileri içeriyor. Sonrasında objeyi direkt olarak tasarıma yerleştirebiliyor. Aynı zamanda ürün modelini indirip daha sonra kullanmak için de kaydedilebiliyor.

 

“Hilti BIM/CAD kütüphanesi; Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniş bir içeriğe erişmeyi sağlıyor”

 

 HILTI

HILTI

 

Teknolojinin geliştiği günümüzde, farklı alanlara hizmet eden çok sayıda farklı modelleme yazılımları söz konusu. (AutoCAD, Revit, Allplan gibi…) HILTI olarak siz hangi modelleme yazılımları kullanıyorsunuz ve bu yazılımlar sizlere hangi noktalarda fayda sağlıyor?

 

Hilti BIM/CAD kütüphanesi; Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniş bir içeriğe erişmeyi sağlıyor. Bunların tümü, AutoCAD®, Revit® and Tekla Structure gibi en çok kullanılan inşaat tasarım yazılımlarına direkt olarak entegre durumda. Entegre BIM dijital araçları ve mühendislik hizmetleri ile iş akışları için kapsamlı bir çözüm sunuyor, bu sayede proje ortaklarımıza en doğru bilgiyi hassas bir şekilde sağlayarak ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz.

 

Gerekli yazılımlar kullanılarak yapılan analiz ve üretilen bilgiler yapının hem proje aşamasında hem de işletme aşamasında verimli kullanımına olanak sağlıyor.Bu noktada tasarım özelliklerine dayalı olarak en etkili mühendislik yöntemini belirlemek için BIM modelinden nasıl faydalanıyorsunuz?

 

BIM proje dizaynı ve yönetimi konusunda devrim yaratan bir yöntem. Üstelik yalnızca bir 3D dizaynı yazılımı değil, aynı zamanda birçok proje grubu arasındaki uyumu ve ortak dili sağlayan güçlü bir çözüm ortağı. Bu noktada BIM yaklaşımıyla üretilen projelerde, özellikle mekanik ve elektrik gibi ayrı ele alınan disiplinlerin bağlantı ve askılama sistemlerini çerçeve sistemiyle çözüp sahada karşılaşacağımız olası çakışmaların ve hataların önüne geçiyoruz. Tüm bunlara ek olarak BIM modeli üzerinde yaptığımız bu optimizasyon sayesinde malzeme maliyetlerini aşağıya çekip, kaliteli ve hızlı imalatın önünü açıyoruz.

 

“Sektörün bugünü ve geleceği olarak gördüğümüz BIM teknolojilerimizle, verimlilik, kontrollü malzeme kullanımı, şeffaf raporlama süreçleri, kalite kontrol ve lojistik yönetimi, iş sağlığı güvenliği gibi iş sahalarında çözümler sunuyoruz”

 

Tasarım, spesifikasyon ve eğitim süreçlerinde sahada, telefonda veya internet üzerinden ihtiyaç duyulduğunda Mühendislik ve teknik ekiplerinizle sektöre destek sağlıyorsunuz. BIM uygulamaları noktasında da sağlamış olduğunuz destekler var mı?

 

Üretim proseslerinden organizasyonel süreçlere kadar her aşamada sürdürülebilirlik vizyonuyla hareket ediyor, sunduğumuz proaktif çözümlerle iş ortaklarımıza ve müşterilerimize katma değer sağlamayı, zamandan ve iş gücünden tasarruf elde etmelerine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Sektörün bugünü ve geleceği olarak gördüğümüz BIM çözümlerimizle verimlilik, kontrollü malzeme kullanımı, şeffaf raporlama süreçleri, kalite kontrol ve lojistik yönetimi, iş sağlığı güvenliği gibi iş sahalarında sorunlu gördüğümüz noktalara değinip, bir projenin yatırım aşamasından bakım onarım aşamasına kadar her noktasında çözümler sunuyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana tedarikçi firmadan ziyade çözüm ortağı olmayı hedefleyen bir şirket olarak, BIM yaklaşımında sunduğumuz hizmetlerle bu ortaklığı bir adım daha öteye taşımak istiyoruz. Şirket olarak müşterilerimize bütüncül çözüm sunmak amacıyla BIM uygulamaları için geniş bir kütüphane erişimimiz var. Bu kütüphane sayesinde paydaşlarımız istedikleri tüm bilgilere kolayca erişerek iş süreçlerini hatasız hale getirebiliyorlar.

 

“Türkiye BIM kullanımında bir ivme kazansa da bu noktada devlet teşvikine ve sanayi liderlerine büyük iş düşüyor”

 

Ülkemizdeki BIM uygulamalarının yaygınlığı ve geçerliliği ile ilgili nasıl bir değerlendirme yaparsınız? BIM uygulamaları teknik şartnamelere uygun olarak hayata geçiriliyor mu? Buna ek olarak gerek sanayiciler tarafında gerek devlet nezdinde uygulamaların artması için atılması gereken adımlar var mı?

 

İnşaat sektöründeki gelişmelere paralel olarak dünyadaki eğilimlerin etkisiyle ülkemizde de yapı sektöründe dijitalleşme ve BIM uygulamaları daha fazla gündem olmaya başladı. Türkiye BIM kullanımında bir ivme kazansa da bu noktada devlet teşvikine ve sanayi liderlerine büyük iş düşüyor. Çünkü BIM kullanımı bazı ülkelerde devlet teşviki ve zorunluluğunun katkısı ile yaygınlaşıyor. Pek çok Avrupa ülkesi BIM konusunda çok güçlü standartlar geliştiriyor. Ülkemizde şirketlerin alışkanlıklarından ve benimsedikleri stratejilerden vazgeçmek istememesi sebebiyle bu süreç biraz daha yavaş ilerliyor. Dolayısıyla diğer dünya ülkelerini baz aldığımızda henüz başlangıç aşamasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak bazı yerli firmaların uluslararası düzeyde ihale edilen projelerinde ve sözleşmelerinde işveren talepleri doğrultusunda BIM kullanımına yönelim artmaya başladı. Bu yönelimin hızını artırmak içinse sektördeki paydaşların ve alt yüklenicilerin gerekli farkındalığa ulaşması gerekiyor. Bunun için hem üniversiteler hem de kamu ve özel sektör kurumlarına önemli roller düşüyor. Bir diğer önemli konu ise ivedilikle bir standardın oluşturulması. İlgili kurum ve kişiler aracılığıyla ulusal BIM standartları, kılavuzları, kanun ve yönetmeliklerin hazırlanıp, kullanımını zorunlu kılan uygulamalarla teşvik edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Etiketler:

Entegre, BIM, Dijital, Araçları, Ve, Mühendislik, Hizmetleriyle, Sektörde, Sürdürülebilir, Verimlilik, Sağlıyoruz

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter